Alman çiftçiler isyan etti: Çok fazla, çok fazladır!

Güncelleme Tarihi:

Alman çiftçiler isyan etti: Çok fazla, çok fazladır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2023 15:28

Hükümetin tarım araçları için vergi muafiyetini ve mazota desteği sonlandırma kararı Alman çiftçileri yollara döktü. Traktörlerine binerek “Çok fazla çok fazladır! Yeter artık!” sloganıyla başkent Berlin’e akın eden Alman çiftçiler, hükümetin kararını geri almaması halinde eylemlerini devam ettirip Noel döneminde trafiği tamamen altüst edecekleri tehdidinde bulundular.

Haberin Devamı

ALMANYA’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin 2024 yılı bütçesinde milyarlarca Euro tasarruf nedeniyle çiftçilere dönük sübvansiyonlara son verme ve özellikle de traktörler başta olmak üzere tarım araçları için vergi muafiyeti ile mazota desteği sonlandırma kararı Alman çiftçileri isyan ettirdi. Alman Çiftçiler Birliği’nin (DBV) çağrısı üzerine hükümetin kararını protesto etmek için binlerce çiftçi bu sabah erken saatlerden itibaren traktörlere binerek Berlin’in yolunu tuttu. Yalnız Berlin ve bitişiğindeki Brandenburg eyaletinden değil, Almanya’nın çeşitli kesimlerinden çiftçilerin yollara düşerek Berlin’e geldiği gözden kaçmadı. ‘Çok fazla çok fazladır! Yeter artık!’ sloganıyla yollara dökülen çiftçiler, traktörlerine ‘Ampel weg!’ ‘Ampel Go Home’ (Lamba-Trafik lambası koalisyonu-SPD, FDP, Yeşiller -kırmızı, sarı, yeşil defol git!), ‘Lambanın çılgınlığı-Çiftçilerin sırtından değil’ yazılı afişler asarak hükümetin tutumunu protesto etti. Federal Meclis’in bitişiğindeki tarihi Brandenburg Kapısı’na açılan 17’nci Haziran Caddesi sabahın erken saatlerinden itibaren dolmaya başlarken, kentin çeşitli kesimlerinde trafikte ciddi sıkıntılar yaşandı. 7 binin üzerinde çiftçi, 1500’den fazla traktörle hükümetin tasarruf politikasını protesto etti.

Alman çiftçiler isyan etti: Çok fazla, çok fazladır

Haberin Devamı

BAKAN ÖZDEMİR’İ YUHALADILAR
Yeşillerli Federal Beslenme ve Tarım Balkanı Cem Özdemir, çiftçilere sübvansiyonların kesilmemesi için Bakanlar Kurulu’nda uyarıda bulunduğunu söylediği halde, gösteriye katılanlar tarafından eleştirilere hedef oldu. Brandenburg Kapısı önünde bir konuşma yapan Bakan Özdemir’i yuhalayan ve konuşmasını engellemek isteyenler oldu. Cem Özdemir, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde çiftçilere destek verilirken, Almanya’da hükümetin desteği sonlandırılmasının Alman çiftçilerin rekabet gücünü zayıflatacağına dikkat çekti. Birçok çiftliğin kapılarına kilit vurma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını hatırlatırken, yüzbinlece kişinin işyerini kaybedeceğine de dikkat çekti.

BÖYLE GİTMEZ
DBV Başkanı Joachim Rukwied, hükümetin sübvansiyonları durdurmasını kınarken, “Bu böyle gitmez. Sonuna kadar tepki göstereceğiz” dedi. Alman çiftçilerin sabrının tükendiğinin altını çizerken, çiftçilerin yükünü 1 milyar Euro artırmasını kabul etmeyeceklerini de vurguladı. “Yalnız Berlin’de değil, Almanya’nın her yerinde yollara düşeceğiz” diyen Joachim Rukwied, Alman çiftçilerin hükümetin bu hatasını affetmeyeceğini de söyledi.

Alman çiftçiler isyan etti: Çok fazla, çok fazladır

Alman çiftçiler isyan etti: Çok fazla, çok fazladır

Alman çiftçiler isyan etti: Çok fazla, çok fazladır

Alman çiftçiler isyan etti: Çok fazla, çok fazladır

Alman çiftçiler isyan etti: Çok fazla, çok fazladır


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!