Alman basın heyeti Antalya’da!

Güncelleme Tarihi:

Alman basın heyeti Antalya’da
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2023 12:01

Antalya Gazeteciler Cemiyeti programı kapsamında Nürnberg’den Antalya’ya giden basın heyeti, Akdeniz Üniversitesi’ni ziyaret etti. Alman gazeteciler için bir de resepsiyon verildi. Resepsiyona Antalya Valisi de katıldı.

Haberin Devamı

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülbin Arıcı, Nürnberg Basın Kulübü Başkanı Dr. Siegfired Zeinhefer, Alman Basın Ajansı Jaochim Hauck, Nürnberg Belediye Başkan Yardımcısı Christian Vogel, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Mevlüt Yeni ve AGC Başkan Vekili Akdeniz Üniversitesi Öğr. Gör. Işık Tunçel’in bir araya geldiği ziyarette öğrenciler için yapılabilecek iş birliği imkânları konuşuldu. ‘Medya Köprüsü Projesi’ kapsamında Antalya’ya giden basın temsilcileri İletişim Fakültesi öğrencilerine ‘Basın Özgürlüğü’ konulu panelde bilgi ve tecrübelerini aktardı. Türkçe ve Almanca yapılan panel öğrencilerden büyük ilgi gördü.

Alman basın heyeti Antalya’da

Alman basın heyeti Antalya’da
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KONUŞULDU
Panelin moderatörlüğünü yürüten Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, Nürnberg Basın Ajansı ile yaklaşık 20 yıldır gerçekleşen basın köprüsünün bir parçası olan panelle gelecekteki gazeteci adaylarına farklı deneyimler ve mesleki bakış açısı kazandırmak adına önemli olduğunu söyledi. Panelde konuşan AGC Başkan Vekili Akdeniz Üniversitesi Serik Gülsün Süleyman Süral Meslek Yüksek Okulu Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Işık Tunçel, uluslararası belgelerde ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü tanımlarını anlattı. Tunçel, ifade özgürlüğünün diğer birçok temel hak ve özgürlüklerin belirleyicisi ve kaynağı olduğunu söyledi. Basının en büyük sorunlarından birinin sansür olduğunu ifade eden Tunçel, gazetecilikte otosansürün sansür kadar etkili olduğuna da dikkat çekti.

Haberin Devamı

ALMANYA’DAN ÖRNEKLERLE ANLATILDI
Basın özgürlüğünün her demokrasi için olmazsa olmaz temel bir özgürlük olduğunu ifade eden Nürnberg Basın Kulübü Başkanı Dr. Siegfired Zeinhefer, basın özgürlüğünün sadece basın mensuplarının değil her insanın ilgilenmesi gereken bir konu olduğunu söyledi. Basın özgürlüğünün bütün dünyada tehdit altında olduğunu belirten Dr. Zeinhefer, Almanya’daki durumdan örnek vererek ‘Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün her yıl yaptığı sıralamada geçen yıl Almanya’nın 16. basamaktan 21. basamağa gerilediğini ifade etti. Basın özgürlüğüne sahip olmakla övünen bir ülke olarak bunun nedenlerine bakmak gerektiğini belirten Dr. Zeinhefer bunlardan birinin toplumsal yürüyüşler, protestolarla ilgili gazetecilerin devlet tarafından değil devlete karşı olan gruplar tarafından tehdit ve görevinin engellenmesi olduğunu, bir diğer nedenin de resmi kurumların basın kurumalarını bilgilendirme görevini yerine getirmemeleri olduğunu ifade etti. Öğrencilerin panele olan ilgisinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Alman Basın Ajansı Jaochim Hauck, basın özgürlüğünde önemli olan bir konunun da otosansür olduğunu ve bunun sansürün en etkili şekli haline gelebildiğini söyledi. Almanya gibi hiçbir medya kuruluşunun holdingler tarafından sahiplenilmediği bütün medyanın kişilere ait olduğu ülkelerde dahi otosansür olabildiğini belirten Jaochim Hauck, içe dönük basın özgürlüğünün ekonomik şartlardan çok etkilendiğini ve medyanın ekonomik durumunun da giderek zorlaşması sebebiyle git gide zorlanılacağının mesajını verdi.

Alman basın heyeti Antalya’da

Alman basın heyeti Antalya’da

Alman basın heyeti Antalya’da
FİLİSTİN’DEKİ GAZETECİLERİ ANDI
Gazeteciliğin kutsal bir meslek olduğunu ve tamamen insanlık yararına yapıldığını belirten Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Mevlüt Yeni ise İsrail saldırıları sırasında Filistin’de hayatını kaybeden gazetecileri andı. Yeni, “Basın özgürlüğünü konuştuğumuz zamanda savaş bölgesinde bir gazeteci daha hayatını kaybetmiş olabilir. Son 20-25 günde sadece Filistin’de 35 gazeteci hayatını kaybetti. Sadece gazetecilik görevlerini yapmak, dünyaya orada yaşanan savaş dramını anlatmakla görevli oldukları için hayatlarını kaybettiler” dedi.
Alman basın heyeti Antalya’da

Alman basın heyeti Antalya’da

Alman basın heyeti Antalya’da

Alman basın heyeti Antalya’da

Alman basın heyeti Antalya’da
GAZETECİLER İÇİN GALA GECESİ
Öte yandan Nürnberg Basın Kulübü üyesi gazeteciler için Kemer’de gala gecesi düzenlendi. Galaya, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV) Başkanı Volkan Yorulmaz, AGC Başkanı İdris Taş, Nürnberg Basın Kulübü Başkanı Dr. Siegfried Zelnhefer, Nürnberg Belediye Başkan Yardımcısı Christian Vogel, TÜRSAB Kemer BTK Başkanı Mehmet Akbaba, iki cemiyetin partnerliğini kuran 15 yılda başarıyla sürdüren önceki dönem başkan Mevlüt Yeni, Dr. İsmail Baloğlu ve AGC yönetim kurulu üyeleri katıldı. Gecede, Nürnberg Basın Kulübü Saymanı Dieter Barth’a AGC yönetimi tarafından sürpriz doğum günü kutlaması da düzenlendi. Gecede, organizasyona katkılarından dolayı plaket takdim edilen Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Nürnberg ve Antalya gazetecileri arasında bir köprü vazifesi gören bu etkinlikleri önemsediklerinin altını çizerek, Alman gazetecileri Kemer’de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Heyet Antalya’da bulunduğu 4 günlük ziyaret kapsamında Antalya Valisi Hulusi Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Özlenen Özkan’i da ziyaret etti. Ailesi ile birlikte Antalya’da tatilde bulunan Bavyera eski Başbakanı Günter Beckstein’de heyetle birlikte oldu.

BAKMADAN GEÇME!