Akaryakıta zam yolda!

Güncelleme Tarihi:

Akaryakıta zam yolda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2023 10:18

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’nin oluşturduğu koalisyon hükümetinin kalıcı ekonomiyi geliştirmek amacıyla hayata geçirmeyi planladığı ‘İklim ve Dönüşüm Fonu’ (KTF) nedeniyle akaryakıt fiyatlarında artışın kaçınılmaz olacağı açıklandı.

Haberin Devamı

57.6 milyar Euro hacimli fonun finansmanı için hükümetin karbon vergisini de ton başına 40 Euro’ya yükseltme planının benzin, mazot, kalorifer yakıtı ve doğalgaz fiyatlarına da yansıyacağı belirtildi. 2024 yılında uygulamaya konulması planlanan karbon vergisinde artışın benzin ve mazot fiyatlarında en az 4 Cent artışa yol açacağı hesaplandı. KTF finansmanı için ayrıca kamyonlardan alınan otoyol ücretinde artış yapılarak 20 milyar Euro girdi sağlanmasının planlandığı belirtildi. Bakanlar Kurulu’nun KTF’yi en kısa zamanda karara bağlamasının ve ‘Bina Enerji Yasası’ tasarısının da parlamento yaz tatilinden sonra eylül ayında ele alınmasının beklendiği açıklandı.

Akaryakıta zam yolda
DB’YE 12.5 MİLYAR KATKI
Hükümetin İklim ve Dönüşüm Fonu’nda Alman Demir Yolları’na (DB) 12.5 milyar Euro katkıda bulunulması yer aldı. Eylül ayında ‘Kalorifer Yasası’nın kabul edilmesi durumunda yeni konutlarda yüzde 60 yenilenebilir enerji sistemi monte ettirecekler için 18.8 milyar Euro devlet desteği verilmesi de öngörüldü. Ayrıca 4.7 milyar Euro elektrikli otomobil desteği verilmesi, hidrojen sanayisinin 3.8 milyar ve yarı iletken çip üretiminin de 4 milyar Euro ile desteklenmesi de öngörüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!