AfD’ye kısmen şans

Güncelleme Tarihi:

AfD’ye kısmen şans
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2023 15:36

Anayasa Mahkemesi, AfD güdümlü Desiderius-Erasmus Vakfı’na devlet desteği verilmemesinin eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığına karar verdi.

Haberin Devamı

FEDERAL Anayasa Mahkemesi, Almanya’da sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) güdümlü Desiderius-Erasmus Vakfı’na devlet desteği verilmemesinin eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığına karar verdi. Federal Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı Doris König, politik vakıfların desteklenmesiyle ilgili olarak şu ana kadar somut bir yasal düzenleme olmadığını açıklarken, bu alanda yeni bir yasanın hayata geçirilmesi için topu Federal Meclis’e attı. Almanya’da Federal Meclis’te bir dönemden fazla temsil edilen partilere yakın vakıflara devlet bütçesinden katkıda bulunulduğu halde, 2017 yılında ilk kez Federal Meclis’e giren ve 2021 yılındaki seçimleri de kazanan AfD güdümlü Desiderius-Erasmus Vakfı, 2022 yılında Bütçe Yasası’na getirilen “Devlet desteği ancak tüm işlevleri boyunca Alman Anayasası’nda öngörülen şekilde özgürlükçü demokratik temel düzenleri savunacaklarına dair paragraflarında yer alan vakıflara yapılır” ek düzenleme nedeniyle kendilerine destek verilmemesini Federal Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

Haberin Devamı

900 BİN EURO DESTEK TALEP ETTİ
Diğer partilere yakın 6 vakfa yalnız 2019 yılında 660 milyon Euro devlet desteği verildiğine dikkat çekerek, kendilerine de geri dönük olarak 900 bin Euro destek verilmesini talep etti. Mahkeme, “özgürlükçü demokratik temel ilkelere riayetin” devlet desteği için gerekli olduğu görüşünde birleşirken, AfD güdümlü vakfın geri dönük talebinin yasal düzenlemelere uygun olmadığına karar verdi. Ancak 2022 yılına dönük talebinin ayrıca değerlendirileceğini de açıkladı. Federal Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı üzerine Federal Meclis’in partilere yakın vakıflara yapılacak devlet yardımıyla ilgili yeni bir yasal düzenlemeyi hayata geçirmesinin kaçınılmaz olduğu görüşü de ağırlık kazandı.

BAKMADAN GEÇME!