AfD’nin İslam düşmanı söylemlerinin yumuşatılmasını istemiş!

Güncelleme Tarihi:

AfD’nin İslam düşmanı söylemlerinin yumuşatılmasını istemiş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2022 12:40

Almanya’nın eski İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in AfD’nin İslam düşmanı söylemlerinin yumuşatılarak izlenmesini engellediği ileri sürüldü. 

Haberin Devamı

ALMANYA’nın eski İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) ülke genelinde izlenmesini Federal Anayasa Koruma Teşkilatı (BfV) tarafından hazırlanan raporlardaki bazı bölümleri ‘yumuşattırarak’ engellediği ileri sürüldü.

TUTANAKTA YER ALDI
Almanya’da yayımlanan günlük gazetelerden Süddeutsche Zeitung, eski Bakan Seehofer’in iç istihbarattan sorumlu BfV’nin Başkanı Thomas Haldenwang ile 2021 yılı Ocak ayında yaptığı görüşmede, raporlardaki AfD’li politikacıların söylemleriyle ilgili ‘sorunlu’ değerlendirmelerin yumuşatılmasını istediğine yer verdi. Gazetenin haberinde söz konusu görüşmeyle ilgili bir tutanakta bunun yer aldığına da işaret edildi. Aynı haberde, BfV sağ popülist AfD’nin ülke genelinde izlenmesine karar verdiği halde, Seehofer’in girişimiyle bir ayı aşkın bir süre söz konusu raporların üzerinde çalışmalar yapılarak önemli ölçüde değişiklik yapıldığı da yer aldı.

Haberin Devamı

‘İSLAM THÜRİNGEN’E AİT OLAMAZ’ SÖYLEMLERİ
Federal Anayasa Koruma Teşkilatı’nın, AfD’nin İslam’ı öcü gibi göstermesinin Müslümanların onurunu zedelediği görüşünde olduğu belirtildi. Özellikle de rapordaki AfD’nin “İslam kesinlikle Thüringen’e ait olamaz ve Thüringen’de yurt edinmiş olamaz” söylemlerini “Müslümanların da Thüringen’e ait olmayacağı” şeklinde değerlendirmesinin Seehofer’in girişimi üzerine yumuşatıldığına da dikkat çekildi.

‘İSLAM ALMANYA’YA AİT DEĞİLDİR’ YAKLAŞIMI
Yıllarca Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) Genel Başkanı olarak görev yapan Horst Seehofer, 2018 yılında verdiği bir demecinde ‘İslam Almanya’ya ait değildir’ diyerek benzer bir yaklaşım sergilemişti. CSU’lu birçok politikacı da bu söyleme sahip çıkmıştı. Rapordaki yumuşatılmaya rağmen BfV’nin AfD’nin ülke genelinde izlenmesinden yana olduğu belirtilirken, bu konunun 6-8 Mart’ta Köln İdari Mahkemesi’nde yapılacak duruşmalarda açıklık kazanacağına da işaret edildi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!