AfD, Saksonya’da CDU ile kafa kafaya!

Güncelleme Tarihi:

AfD, Saksonya’da CDU ile kafa kafaya
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2023 11:54

Hollanda’dan sonra Alman siyasetinde de aşırı sağcı popülist partinin yükselişi giderek endişe yaratıyor. Gelecek yıl doğu eyaletlerinde yapılacak seçimlerde aşırı sağcı parti AfD’nin yükselişi devam ediyor.

Haberin Devamı

SAKSONYA eyaletinde son yapılan ankette, aşırı sağın bu iktidardaki CDU ile eşit durumda olduğu ortaya çıktı. Civey Enstitüsü tarafından Saechsische Zeitung gazetesi için yapılan ankete göre, seçimler şimdi yapılsa her iki parti de yüzde 33.0 oy alacak. Böyle bir durumda ondalık farklarla bir parti birinci olarak hükümeti kurmakla görevlendirilecek. Anket sonucuna göre Saksonya Başbakanı CDU’lu Michael Kretschmer’i zorlu bir seçim kampanyası bekliyor

FDP BARAJIN ALTINDA KALIYOR
Ankete göre koalisyon ortağı partiler için ise durum çok kötü. Buna göre FDP yüzde 2 oy oranıyla barajın altında kalarak Meclis’e giremiyor. SPD ile Yeşiller ise yüzde 7 oyla barajın biraz üstünde yer alıyor. Bir zamanlar doğu eyaletlerinde en güçlü partilerden bir olan Sol Parti de yüzde 7 oyla barajı az farkla aşmayı başarıyor. Sol Parti’den ayrılarak yeni parti kurma yolundaki Sahra Wagenknech’in gelecek yıl doğu eyaletlerindeki seçimlere katılması planlanıyor. Wagenknecht’in partisinin yüzde kaç oy alacağı ise henüz belirsiz. Saksonya’da bir sonraki eyalet seçimleri 1 Eylül 2024 tarihinde yapılacak. Wagenknecht, doğu eyaletlerinde ve özellikle Saksonya’da CDU ile birlikte koalisyona kurabileceğini açıklamıştı. Ancak CDU’nun buna ne tepki vereceği henüz bilinmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!