AfD iktidara gelirse yargı ne olacak?

Güncelleme Tarihi:

AfD iktidara gelirse yargı ne olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2024 12:35

Koalisyon hükümeti, Almanya’da olası bir AfD iktidarına karşı yargının korunması için tedbirler almayı planlıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da aşırı sağcı parti AfD’nin yükselişini engellenemezken, hükümet ortakları SPD ve FDP parlamento gruplarının temsilcileri, konuyla ilgili anayasada bir değişiklik yapılması çağrısında bulundu. Yapılacak değişiklikle Federal Anayasa Mahkemesi’nin olası bir AfD hükümeti döneminde aşırı sağcı etkiden korunması amaçlanıyor. Plana göre, gelecekte mahkemeyi etkileyecek yasal değişiklikler için parlamentoda salt çoğunluk yerine üçte iki çoğunluk gerekecek. Anayasa uzmanları şu anki haliyle AfD’nin Federal Meclis’te çoğunluğu elde etmesi durumunda idareyi ve yargıyı tamamen yeniden düzenleyebileceklerine dikkati çekti. Ancak uzmanlar, devlet kurumlarının korunması için başka olasılıklar olduğunu da belirtti.

‘ÇALIŞAMAZ HALE GELİR’
Bild gazetesine konuşan Oldenburg Üniversitesi’nden anayasa uzmanı Profesör Volker Boehme-Nessler, “Yönetim hakkı olan siyasi yetkililer, özellikle de müsteşarları ve bakanlıklardaki daire başkanlarını, aynı zamanda ordudaki generalleri ve amiralleri gerekçe göstermeden değiştirebilir” dedi. İstihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın ve polis teşkilatının istenmeyen başkanlarının da kolayca görevden alınabileceğini belirten Nessler, “Yargı ve idare ile birlikte AfD’nin elinde şekillendirebileceği geniş alanlar olacaktır” diye konuştu.
Ancak Nessler, AfD’nin olası iktidarında yargı, istihbarat ve polis teşkilatlarında yapabileceği siyasi değişikliğe rağmen, SPD ve FDP’nin Federal Anayasa Mahkemesi için talep ettiği gibi üçte iki çoğunluğun üst düzey devlet memurlarının atanması için bir onay kotası olarak getirilmesine karşı çıktı. Nessler böyle durumda idarenin artık çalışamaz hale geleceğini kaydetti.

AfD iktidara gelirse yargı ne olacak

Haberin Devamı

‘ACİLEN HAREKETE GEÇİLMELİ’
Augsburg Üniversitesi’nden anayasa hukuku uzmanı Josef Lindner de AfD liderliğindeki bir federal ya da eyalet hükümetinin tüm siyasi yetkilileri ‘kendi adamlarıyla’ değiştirebileceğini kaydetti. Ancak Lindner de bir başka AfD karşıtı önlem olarak Kamu Hizmeti Kanunu’nda değişiklik yapılmasını önerdi. Linder’in önerisine göre sadece uygunluk ve performans açısından nitelikli ve ‘alanında yeterli deneyime sahip’ kişiler siyasi memur olarak atanabilecek. Bu da kalifiye olmayan AfD personelinin tamamen siyasi nedenlerle etkili pozisyonlara atanmasının zor olacağı anlamına geliyor. Ancak bunun da nihai çözüm olmayacağını belirten Lindner, bu konuda acilen harekete geçilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!