Adalet Divanı’ndan Almanya lehinde görüş

Güncelleme Tarihi:

Adalet Divanı’ndan Almanya lehinde görüş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2023 10:29

Avrupa Adalet Divanı Başsavcısı, Alman vatandaşlığına geçtikten sonra Türk vatandaşlığını tekrar alan kişilerin Alman vatandaşlığından çıkarılmasının Avrupa Birliği yasalarına uygun olduğu yönünde görüş bildirdi.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği’nin (AB) yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, Almanya’daki Türkiye kökenlileri yakından ilgilendirebilecek bir görüş bildirdi. Dava, 1970’li ve 1990’lı yıllar arasında Almanya’ya çalışmaya gelen 5 Türkiye kökenli tarafından açıldı. Almanya’ya geldikten sonra vatandaşlık alan, ancak daha sonra yeniden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alan 5 kişi, Alman vatandaşlıkları iptal edilince konuyu Düsseldorf İdari Mahkemesi’nde hukuk mücadelesi başlattı. Mahkeme ise Avrupa Adalet Divanı’na uygulamanın AB yasalarıyla bağdaşıp bağdaşmadığını sordu. DW Türkçe’nin haberine göre Adalet Divanı Başsavcısı Maciej Szpunar, bir AB ülkesinin, AB dışındaki bir ülkenin vatandaşlığına gönüllü olarak geçen bir kişinin vatandaşlığını iptal edebileceği yönünde görüş belirtti. Böyle bir durumda yetkililerin ilgili kişileri atacakları adımın sonuçları konusunda önceden bilgilendirmelerinin de şart olduğunu ifade eden Szpunar, bir AB ülkesinin vatandaşlığını alan kişinin bazı koşullarda mevcut vatandaşlığından vazgeçmek zorunda olmaması ve çifte vatandaşlık hakkına sahip olabilmesi gerektiğini belirtti. Mevcut Alman vatandaşlık yasası ise belli durumlarda çifte vatandaşlığa imkân tanıyor.

Haberin Devamı

BAĞLAYICI DEĞİL
Başsavcı Szpunar’ın görüşü, sadece değerlendirme niteliği taşıyor. Adalet Divanı’nın Düsseldorf’taki mahkemenin soruları hakkında ne karar vereceği henüz bilinmiyor. Ancak Avrupa Adalet Divanı hâkimleri genellikle kararlarını başsavcıların görüşleri doğrultusunda oluşturuyor. Almanya’da şu an çifte vatandaşlık sadece, vatandaşlıktan çıkmaya izin vermeyen bir ülkenin vatandaşı olunması ya da ilgili kişinin bir başka AB ülkesi vatandaşı olması gibi durumlarda mümkün kılınıyor. Ancak SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin hayata geçirmeyi planladığı Modern Vatandaşlık Yasası, çifte vatandaşlığa izin veriyor.

 

BAKMADAN GEÇME!