ABD’yi örnek alan Alman hükümetinden yaptırım talebi

Güncelleme Tarihi:

ABD’yi örnek alan Alman hükümetinden yaptırım talebi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2023 12:04

Almanya’da hükümet, ABD gibi, Batı Şeria’daki şiddet yanlısı İsrailli işgalci yerleşimcilere Almanya’ya ve AB’ye giriş yasağı uygulayarak yaptırım uygulanmasındana yana.

Haberin Devamı

BRÜKSEL’de yapılan AB Dışişleri Bakanları toplantısının ardından AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, üye ülkelere ABD modelini temel alan bir öneri sunacağını söylemişti. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da böyle bir yaklaşımı destekleyeceklerini belirtti. Ancak AB ülkeleri arasında bu konuda henüz bir fikir birliği oluşmadığı kaydedildi. Almanya, bu konuda yerleşimcilere ülkeye giriş yasağı koyarak yaptırım uygulamak isteyen ABD’yi örnek alıyor.

GİRİŞ YASAĞI UYGULAMADA ZOR
Almanya Dışişleri Bakanlığı’nda AB’den sorumlu Devlet Bakanı Anna Lührmann, Almanya’nın, AB’nin dışında Yahudi yerleşimcilere yönelik ‘ulusal giriş yasaklarını da tartıştıklarını’ açıkladı. Lührmann, Almanya’nın ‘aşırılık yanlısı yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddetine’ son verilmesi için de çalışma yürüttüğünü belirtti. AB’de birçok devletin bu konuda birlikte hareket ettiğini kaydeden Lührmann, ancak çözülmesi gereken bazı teknik sorunlar olduğunu ifade etti. Yerleşimcilere yönelik giriş yasağının uygulamada zor olduğu belirtiliyor. Bu planın hayata geçirilmesi, İsrail’de soruşturmaya tabi tutulanların isimleri kamuoyuna açıklanmayacağı için mümkün olmayacağı kaydedildi. Ancak yaptırımların İsrail’deki yerleşimcilere yönelik önemli bir sinyal olacağı vurgulanıyor. Öte yandan Almanya Yahudiler Merkez Konseyi, bu girişimi eleştirdi. Konsey’den yapılan açıklamada, “ABD’nin BM nezdinde net bir duruş sergilemesi ve İsrail’in en büyük askeri destekçisi olarak aşırılık yanlısı yerleşimcilerin Hamas’ın ateşine benzin döktüğünü açıkça ifade etmesi kesinlikle doğrudur. Ancak Almanya ve AB bu konumda değildir ve seçici davranmalıdır” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!