80’lerin Türkiyesi ‘Gazino Night’ ile Almanya’da

Güncelleme Tarihi:

80’lerin Türkiyesi ‘Gazino Night’ ile Almanya’da
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2024 10:09

Türk ve Alman müzisyenlerden oluşan müzik grubu RATO (Rock Around the Orient), yeni çıkardıkları üç parçalık ‘Maxi Single’la ‘Türkçe sözlü, batı enstrümanlı ve oriental melodili’ özgün müzik alanındaki iddialarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

FRANKFURT’ta yaşayan beş müzisyenden oluşan ekip, ‘Gazino Night’ adı altında çıkardıkları, iki oyun havası (Halimem, Bartın’ın Güzelleri) ve bir halay (Lorke) içeren albümlerinin birlikte yola çıkarken önlerine koydukları ‘Doğunun melodilerini batının ritimleri içinde harmanlamak’ hedefinin bir ürünü olduğunu belirtiyor. RATO’nun “Sadece Türklere müzik yapmayan bir grup” olduğunu vurguluyor, harmanladıkları bir oyun havasının ‘funk’ olarak çalınabileceğini ya da müziklerinin içinde ‘Jazz’, ‘Blues’, ‘Rock’ ve ‘Reggae’ müziğinden esintilerin duyulabileceğini kaydediyor. Thomas Kurek (bateri), Yılmaz Yurtsever (perküsyon), Kadem Kaya (bas gitar), Barış Tekin (elektro gitar) ve Deniz Erdem’den (solist) oluşan RATO, “Ticari kaygılardan arınmış, sanat için sanat yapma” iddiasındaki bir grup. Özellikle doğunun ezgisel ve ritimsel zenginliğinin kendilerine müzikal açıdan yeni boyutlar açtığını belirten Thomas, üretim sürecinde alışılmış kalıpların dışına çıkabildiklerini bu çalışmalardan çok haz aldığını belirtiyor. Kadem, Barış ve Deniz ise müzikal ve kültürel kökenlerine bağlı kalarak yaptıkları çalışmaların RATO’ya kendine özgü müzikal kimliği kazandırdığı görüşündeler.

Haberin Devamı

80’lerin Türkiyesi ‘Gazino Night’ ile Almanya’da

80’Lİ YILLARIN TÜRKİYESİ’Nİ GÜNÜMÜZE TAŞIMAK...
Avrupa’ya ve dünyaya kendilerini, müziklerini duyurmayı hedefleyen grup, uzun süredir Frankfurt ve çevresinde verdikleri konserlerde dinleyicilerini hem kendi şarkıları, hem de geçmişten günümüze ulaşmış olan Anadolu türküleri, oyun havaları ve halaylardan oluşan repertuvarlarıyla biliniyordu. Yeni hazırladıkları ‘Gazino Night’da bu sürecin bir ürünü olarak ortaya çıkmış. Bu çalışmalarına neden ‘Gazino Night’ başlığını verdikleri sorusunu yanıtlarken de “1940’lı yıllardan 80’li yıllar kadarki dönem Türkiyesi’nin gazino kültüründen çok etkilendiklerini ve o dönemin eğlence anlayışını kısmen de olsa günümüze taşımaya çalıştıklarını, hem yeni nesillere, hem de Avrupa’ya tanıtmak istediklerini” belirtiyor. RATO’nun yeni şarkılarını, Mervan Öktem’in çektiği klipleriyle birlikte dijital müzik ve video platformlarında (örneğin Sportify, Itunes, Youtube) izlemek mümkün. Onları bizzat sahnede izlemek isteyenler ise 13 Nisan Cumartesi günü Frankfurt Güneş Tiyatrosu’ndaki konserleri ‘Gazino Night Relese Party’ye katılabilir. https://www.youtube.com/watch?v=cD4hktfhIJg&list=OLAK5uy_m45gOzejdWid-0av0vYGCC_3cnKLJ2k8s

BAKMADAN GEÇME!