755 milyon maske imha edilecek

Güncelleme Tarihi:

755 milyon maske imha edilecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2023 10:31

Almanya’da hükümet, koronavirüs salgını döneminde satın alınan ancak artık dayanıklılığını yitiren en az 755 milyon maskeyi yakacak. Alman basınında yer alan bir habere göre, maliyetin yaklaşık 7 milyon Euro olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

2020 yılında tüm dünyaya yayılan salgında en çok aranan ve zorunlu olan koruyucu maskelerin arta kalan önemli bir bölümü imha edilecek. Gerekçe ise son kullanma tarihlerinin geçmiş olması. Die Welt gazetesinde yer alan bir habere göre, federal hükümet en az 660 milyon sertifikalı cerrahi maskeyi ve yaklaşık 95 milyon sertifikalı FFP2 maskeyi yakmayı planlıyor. Federal Sağlık Bakanlığı sözcüsü gazeteye yaptığı açıklamada, bakanlığın şu anda ‘gümrük ve atık mevzuatına uygun olarak enerji geri kazanımı’ planladığını söyledi. Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD) tarafından imha etmek için şirketlere yönelik açılan ihale mayıs ayında tamamlandı. Kazanan şirketin maskeleri 24 ay içerinde imha etmesi gerekiyor. Tahmini sözleşme değerinin ise yaklaşık 7 milyon Euro olduğu belirtildi.

755 milyon maske imha edilecek
‘DAHA ÖNCE DAĞITILABİLİRDİ’
Görevde olduğu dönemde maskeleri satın alan ve projeye onay veren eski Sağlık Bakanı Jens Spahn’a (CDU) siyasetçilerden sert eleştiriler geldi. FDP bütçe uzmanı Karsten Klein, gazeteye verdiği demeçte, “Jens Spahn döneminde yapılan pahalı aşırı alımlar kontrolden çıktı ve tekrarlanmaması gereken hatalar yapıldı” dedi. Eyaletlerin yöneticilerine seslenen Klein, maskelerin ömürlerini yitirmeden önce tıbbi tesislere verilmesi için bir sistem kurmalarını istedi.
Muhalefet partileri de sert eleştirilerde bulundu. Federal Meclis’teki Sol Parti’nin sağlık politikaları sözcüsü Kathrin Vogler, “Maskelerin Federal Sağlık Bakanlığı tarafından topluca yakılması, hükümet için zayıf bir karnedir” dedi. Zorunluluğun sona ermesiyle maskelerin birçok alanda kullanılmayacağının öngörülebileceğini belirten Vogler, “Lauterbach’ın zamanında alternatif bir çözümle ilgilenmesi ve maskeleri, örneğin doktor muayenehanelerine, hastanelere veya engellilere yönelik kurumlara büyük ölçekte vermesi gerekirdi” dedi.

 

 

BAKMADAN GEÇME!