Göçmen hazır ama peki ya Almanya!

Güncelleme Tarihi:

Göçmen hazır ama peki ya Almanya
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2015 15:04

Bir ülkeye yönelik aidiyet duygusu nedir? Aynı dili konuşmak tek başına bir ulusa ait olmak için yeterli mi? Alman vatandaşı olmakla Alman olunur mu? Almanya’daki Türk gençleri ne kadar Türk, ne kadar Alman?

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Birlik Partisi (CDU), uyum sözcüsü Cemile Giousouf’un

Göçmen hazır ama peki ya Almanya
girişimiyle Federal Meclis’teki grup salonunda göçmen kökenlilerle bu soruları tartıştı.

CDU Genel Sekreteri Peter Tauber, kimlik sorusu ve anlamının devamlı değiştiğine dikkati çekerek, yeni Alman kimliğini “Önemli olan köken değil, yaşadığı ülke için sorumluluk almaya, toplumun gelişmesine hizmet etmeye hazır olmak” diye tarif etti.

Göçmen hazır ama peki ya Almanya

Fotoğraflar: CDU/CSU Grubu-Steven Rösler

CDU’lu Martin Patzelt, tek kimlik olabilir mi sorusunu irdeledi. Güneyli bir Bavyeralı ile kuzeyli bir Hamburglu, bir Bayern Münihli ile bir Dortmund taraftarı aynı pasaportu taşıyabilir. Ama kimlikleri farklı. İnsanlar günümüzde bir değil, birçok kimliğe sahip. Polonya asıllı Alman gazeteci yazar Henryk M. Broder, “Tek tip kimlik, sadece ilkel toplumlara özgüdür” diyor. Günümüzde otoriter rejimler tek tip kimlik yaratmaya çalışır. Örnek Kuzey Kore.

MÜKEMMEL ALMANCA

Podyuma baktım... Cemile Giousouf yönetiyor. Katılanların isimleri; İbrahim Kahraman, Leila Younus El Amaire, Breschkai Ferhad, Dominik Wullers... Hepsi de Almancaya birçok Almandan daha mükemmel hakim. Konuşmaları, hareketleri, düşünce tarzları Alman. Hepsi de Almanya doğumlu. Buna rağmen toplumda Alman olarak kabul görmemekten şikayetçiler.

MESUT’UN SİTEMİ

Ben toplantıdan şu izlenimleri aldım. Göçmenler Alman toplumuna ait olmaya hazır görünüyorlar. Ama Almanya buna ne kadar hazır, şüpheleri var. Alman milli ve dünya şampiyonu Mesut Özil geçen günlerde sosyal medyada şikayet etti: “Alman milli takımındaki oyuncuların hepsi Alman, bir tek ben Türk Almanım” dedi.

MADE IN GERMANY

Almanya göçün başlangıcında işgücü olarak çağırdığı bu insanların buralı olacağını düşünemedi. Bunun için Almanya’yı eleştiremeyiz. Ama Almanya bu insanların buralı olmasına karşı uzun süre ayak diretti. Kabullenmekte zorlandı. Göçmenlerde Almanya’ya aidiyet duygusunu geciktirdi. Göçün üzerinden yarım asrı aşkın bir süre sonra şimdi bu soruları tartışmaya başladı. Özellikle bu tartışmanın, göçmenleri kucaklamakta uzun zaman bocalayan CDU’da olması iyi bir gelişme. Bu da Cemile Giousouf, Gonca Türkeli gibi göçmen kökenlilerin partide aktif sorumluluk ve görev üstlenmesinden kaynaklanıyor. BMW’de, Mercedes’te, Audi’de çalışan göçmenlerin kendi emekleri de olan Made in Germany (Alman Malı) markasıyla bir Alman kadar gurur duymasının zamanı çoktan geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!