HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2015 11:47

Haberin Devamı

Alman vatandaşlığımı nasıl kurtarabilirim
Ceyda Şener – Almanya

GEÇEN yılın ekim ayında bir okurumuzun, başkonsolosluktan aldığı bir yazıyla, nüfus kayıtlarına göre 2000 yılından sonra Türk vatandaşlığını geri aldığı gözüktüğü gerekçesiyle Alman makamları tarafından iptal edilen Alman vatandaşlığını nasıl geri aldığını yazmıştım.
Sizin durumunuzun da yazıda bahsi geçen okurla aynı olduğunu, 1999 yılında Alman vatandaşlığını aldıktan sonra hemen Türk vatandaşlığını geri almak için başvurduğunuzu ancak işlemler geciktiği için Alman vatandaşlığınız iptal edildiğini belirtip, çocuklarınızın da Alman vatandaşı olamadıklarından şikayetçisiniz.
Şimdi öncelikle şunu bir netleştirelim; Türk vatandaşlığına müracaat tarihiniz önemli değil, önemli olan Bakanlar Kurulu kararının verildiği tarihtir. Eğer siz 1 Ocak 2000 tarihinden sonra Bakanlar Kurulu kararı ile tekrar Türk vatandaşlığına alındıysanız, o zaman Alman vatandaşlık dairesinin yaptığı işlem Alman Vatandaşlık Kanunu uy

HÜRDANIŞ
arınca doğru. Ama, 31 Aralık 1999 tarihine kadar Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığınızı geri aldıysanız, o zaman Alman vatandaşlığınız iptal edilmemesi gerekiyor.
NE OLMUŞTU?
Benzer bir durumu yaşayan diğer okurumuz, 2000 yılından önce Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığını geri kazanmış, ancak nüfus kaydına ise bu karar, 2000 yılından sonra yapılan nüfus güncellemesi sırasında vukuatlı nüfus kayıt örneğine işlendiği için, Alman makamları, bu kişinin Türk vatandaşlığını 2000 yılından sonra geri aldığını düşünmüş. Alman makamları, bu varsayımdan hareketle Alman Vatandaşlık Kanunu’nun 25’inci maddesini işleterek, izinsiz olarak başka bir ülke vatandaşlığını aldığı için kişinin Alman vatandaşlığını iptal etme yoluna girmişti. Vatandaşımız bunun üzerine bağlı olduğunu başkonsolosluktan aldığı bir yazıyla, nüfus kayıt örneğine, Türk vatandaşlığını geri aldığına ilişkin bilginin işlendiği tarihin, Bakanlar Kurulu karar tarihi olmadığını, bu tarihin hukuki bir bağlayıcılığının bulunmadığını, aslolan 2000 yılından önceki Bakanlar Kurulu kararı olduğunu ibraz ederek, Alman vatandaşlığını geri alınma kararını iptal ettirebilmişti.
Sizin durumunuz da aynı ise o zaman bağlı olduğunuz konsolosluktan benzer içerikli bir yazı alıp Alman vatandaşlığını kurtarabilirsiniz.

Opsiyon modeline girenler çifteden yararlanabiliyor
Hakan T. - Almanya

MESLEK eğitimlerini sürdüren 1995 ve 1996 Almanya doğumlu çocuklarınızın geçen aralık ayında çıkan ve çifte vatandaşlık hakkı tanıyan yasadan yararlanıp yararlanamayacaklarını öğrenmek istiyorsunuz.
Bu sorunun yanıtlanması için hem sizin, hem de çocuklarınızın durumuna bakmak gerekiyor. 2000 yılı itibariyle anne veya babadan birinin süresiz oturma izni varsa, Almanya’da 1 Ocak 2000’den itibaren dünyaya gelen çocukları köken vatandaşlıklarının yanı sıra opsiyonlu olarak Alman vatandaşlığını alabiliyorlardı.
Bu kıstasa göre çocuklarınız opsiyon modeli kapsamına giriyorlarsa, o zaman son çıkan yeni çifte vatandaşlık uygulamasından da yararlanabilirler. Ancak çocuklarınız yeni Vatandaşlık Yasası’nın yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2000 tarihinden önce dünyaya geldiklerinden, opsiyon modelinden yararlanabilmeleri için yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yazılı müracaat etmiş olmanız gerekiyor. Eğer bu başvuruyu yapmadıysanız ve çocuklarınız opsiyon modeline dahil değillerse, o zaman son çıkan çifte vatandaşlık hakkından da yararlanamazlar.

Bir ay çalışırsam hangi şartlara göre emekli olabilirim
Rumuz: Emeti

2 Ekim 2001 tarihinden beri Almanya’da yaşayan bir ev kadını olarak 2003 ve 2011 yıllarında doğum yapmışsınız, Türkiye’de bir ay sigortalı bir işte çalışınca borçlanma yoluyla nasıl emekli olabileceğinizi öğrenmek istiyorsunuz. Bir kere ilk çocuğunuzun doğumu, sizin için aynı zamanda sigorta başlangıcı sayılacaktır. Almanya’ya geldiğiniz yaşınız 23 yaşında olduğunuz için 2 Ekim 2001 tarihinden itibaren ilk çocuğunuzun doğumuna kadar geçen 2-3 yılı ev kadınlığı süresi olarak borçlanırsanız, ya 58 yaş ve 7000 gün şartlarına göre emekli olabilirsiniz.

Eksik olan 6 ayı nasıl tamamlarım
Sema Çelik – Almanya

İLK sigorta başlangıcı olarak doğum yaptığınız Ağustos 1992 tarihi kabul edilir. Ancak Almanya’ya geldiğiniz Ağustos 1991’den çocuğunuzun doğduğu Ağustos 1992 arasında geçen bir yılı da ev kadınlığı süresi olarak borçlanabilirsiniz. Bu durumda sigorta girişiniz bir yıl önce çekilir. Bunun sonucu olarak 49 yaş ve 5 bin 600 gün yerine, 48 yaş ve 5 bin 575 şartlarına tabi olursunuz.
2013 yılında Türkiye’de 3 hafta sigortalı çalıştığınıza göre, Ağustos 1991’den bu yana geçen yaklaşık 9.5 yıllık (3 bin 420 gün) ev kadınlığı sürenizi, doğrudan eski adıyla SSK’ya, yeni adıyla 4/a sigorta koluna borçlanabilirsiniz. 3 bin 600 günden emekli olmak için eksik olan 180 günü yani altı aylık süreyi, ya Türkiye’de sigortaya tabi bir işte çalışmak, ya da ilerde ikametinizi Türkiye’ye naklettiğiniz zaman bu süre kadar isteğe bağlı sigorta primi yatırmak suretiyle tamamlayabilirsiniz. İkametiniz Almanya’da olduğu sürece Türkiye’de isteğe bağlı prim yatıramazsınız. 2008 yılında getirilen yeni bir düzenleme ile isteğe bağlı sigortalılık Türkiye’de ikamet koşulu getirildi.

5 bin yerine 3 bin 600 günü tamamlayacak şekilde ödeme yapabilir miyim
Rumuz: *Black?*

2008 yılında yaptığınız borçlanmaya istinaden size 5 bin günü tamamlamak için 3 bin gün borçlandırıp karşılığında 10 bin 500 dolar borç çıkarıldığını belirtiyorsunuz. Ancak Türkiye’de 2000 gün sigortalı süreniz olduğu için, “Borçlanmayı 3 bin 600 güne indirebilir miyim?” diye merak ediyorsunuz. Eğer borcunuzu ödemediyseniz, o zaman bin 600 günün karşılığı olan 5 bin 600 dolar yatırırsanız, 3 bin 600 gününüzü tamamlamış olursunuz.

BAKMADAN GEÇME!