200 milyar Euro hacimli enerji kredisine onay

Güncelleme Tarihi:

200 milyar Euro hacimli enerji kredisine onay
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2022 13:59

Almanya’da SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin gaz ve elektrik fiyatlarını frenlemek için 200 milyar Euro ‘taze borç’ alma planına Federal Meclis onay verdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da enerji krizini yara almadan atlatmaya çözüm yolları aranırken, SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin ‘Ekonomiyi Stabilize Etme Fonu’ adı altında gaz ve elektrik fiyatlarını frenlemek için 200 milyar Euro ‘taze borç’ alma planına Federal Meclis onay verdi. Alman Anayasası’nda ancak istisnai durumlarda ve konjonktür gelişmelerin kötü olduğu dönemlerde ek taze borç alınmasına imkân kılınması doğrultusunda, Federal Meclis’in bugünkü oturumundaki tartışmaların ardından gizli yapılan oylamada, hükümet partilerinin desteğiyle 200 milyar Euro kredi alınması kabul edildi. Alman ordusunun modern silahlarla donanımı için 100 milyar Euro, pandemi döneminde dar ve orta gelirlilerle küçük ve orta ölçekli işletmelere 65 milyar Euro yardım içeren kredilerden sonra hem vatandaşlara hem de işletmelere katkıda bulunmak amacıyla yeniden kredi alınmasına muhalefet partileri karşı çıktı.

Haberin Devamı

KARŞILIKLI SUÇLAMALAR
Anamuhalefet CDU/CSU ile Sol Parti ve sağ popülist AfD de hükümet partilerinin taze borç alınmasını içeren önergesinin tartışmaları sırasında ağır suçlamalarda bulundular. CDU/CSU Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Matthias Middelberg, hükümetin alınacak bu krediyi nereye ve nasıl harcayacağı ile somut bir planı olmadığını belirtirken, “Bu ülkede kimse bu hükümetin somut olarak ne yaptığını da ne yapmak istediğini de bilmiyor” dedi. CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz de, “Bizim bu hükümete açık çek verme niyetimiz yok” açıklamasında bulundu. Sol Parti ve AfD’li konuşmacılar da hükümetin bu borç politikasının Almanya’yı çıkmaza sürükleyeceğini ileri sürerek, önergeyi eleştirdiler.

‘ORTAK BİR YOL BULMALIYIZ’
SPD, FDP ve Yeşillerli konuşmacılar ise muhalefeti halkın ve işletmelerin yanında yer almamakla suçladılar. SPD’li Matthias Mars, “Yurttaşları ve işletmeleri desteğe karşı çıkmak sorumsuzluktur. Biz yurttaşlarımıza ve işletmelerimize daha fazla nasıl yapabileceğimizi düşünürken, siz engeller çıkarıyorsunuz. Halkı düşünmüyorsunuz. Ülkenin ekonomik güvenliğini düşünmüyorsunuz” dedi. SPD Genel Sekreteri Kevin Kühnert de muhalefete “Siz vatandaşın ve Almanya’nın yanında değilsiniz” suçlamasında bulundu. Yeşillerli Sebastian Schaefer de, “Refahımızı korumak için ortak bir yol bulmalıyız. Bizim hedefimiz hem bu hem de gelecek kış sorun ve sıkıntı yaşamadan yurttaşlarımızın yaşamlarını sürdürmesini garanti etmektir. Siz ise halkın kışları donmasını istiyorsunuz” diyerek muhalefet partilerine ağır suçlamada bulundu.

Haberin Devamı

EMEKLİLERİ SEVİNDİRDİ
Federal Meclis’in ilk etapta gözardı edilen emeklilere enerji yardımı yapılmasına onay vermesi emeklileri sevindirdi. 1 Aralık itibariyle emeklilere 300 Euro enerji yardımı yapılacağı ve ödemenin direkt olarak Emeklilik Sigortaları tarafından aylıklarla birlikte havale edileceği açıklandı. Aynı şekilde öğrencilere ve diğer vatandaşlara da öngörülen şekilde ilk etapta bir devaya mahsus olmak üzere enerji yardımı yapılmasına da onay çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!