18 bin Euro’ya 60 gün yatar mısın?

Güncelleme Tarihi:

18 bin Euro’ya 60 gün yatar mısın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2024 16:17

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR), bilimsel bir araştırma için 18 bin Euro karşılığında 60 gün boyunca sadece yatakta yatacak denekler arıyor.

Haberin Devamı

DLR’nin yapacağı araştırma, Ay ya da Mars’a gelecekte yapılacak olası yolculuklara hazırlık amacı taşıyor. DW Türçe’nin haberine göre Köln’ yapılacak araştırmada, yerçekimsiz ortamda uzun süreli bir seyahatin insan vücudu üzerindeki baş dönmesi, koordinasyon bozuklukları gibi olumsuz etkileri mercek altına alınacak. Gönüllülerin 60 gün boyunca üzerinde yatacağı yatak sıradan bir yatak değil. Baş tarafı 6 derece eğik. Yani deneklerin başı, ayaklarından daha düşük seviyede olacak.

DÖRT GRUBA AYRILACAK
Araştırma kapsamında denekler dört gruba ayrılacak. Grupların birinde vücudun konumu ve hareketleriyle ilgili hissin canlı tutulması hedefleniyor. Bu gruptaki deneklere özel bir simülatör yoluyla bir hava yastığı üzerinde havada süzülüyormuş hissi verilirken ayaklarının kemerlerle bir denge tahtasına bastırılmasıyla sanki ayakta duruyormuş gibi hissetmeleri sağlanacak. Bir grup sadece yatakta yatarak kontrol grubu işlevi görecek, hiçbir fiziksel faaliyette bulunulmadığındaki durumun karşılaştırılması için kullanılacak. Üçüncü gruba ek ağırlık ve kuvvet antrenmanları yaptırılacak. Dördüncü grupta ise kaslar Elektriksel Kas Uyarımı (EMS) yoluyla uyarılacak. Tüm gruplar için ortak kural ise, her ne yaparlarsa, yatar vaziyette yapmaları. Buna vücut bakımı, tuvalet ihtiyacı, yemek yeme ve boş zamanları değerlendirdikleri aktiviteler de dahil.

Haberin Devamı

TOPLAM 88 GÜN SÜRECEK
Eylül ayında başlaması planlanan araştırmaya katılacak gönüllülere 18 bin Euro’luk masraf tazmini ödenecek. Araştırma, 60’ı yatakta olmak üzere toplam 88 gün sürecek. Katılacak gönüllülerin 24-55 yaş grubunda ve 153 ila 190 santimetre boyunda olması, Vücut Kitle Endeksinin (BMI) 18-30 aralığında bulunması gerekiyor. Sağlıklı olmak, sigara içmemek ve iyi Almanca konuşmak da aranan nitelikler.

BAKMADAN GEÇME!