16 yaşında araç kullanmaya AB engeli

Güncelleme Tarihi:

16 yaşında araç kullanmaya AB engeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2024 10:30

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan hükümet, koalisyon sözleşmesinde yanında refakatçiyle beraber araç kullanma yaşının 17’den 16’ya indirilmesini istemişti. Ancak hükümetin bu yöndeki talebine AB hukuku engel oldu.

Haberin Devamı

FEDERAL Ulaştırma Bakanlığı, Avrupa hukukunun şu an için sürücülerin 16 yaşında refakatçiyle birlikte araba kullanmalarına yönelik planların uygulanmasına izin vermediğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Ehliyet yasasının çerçevesi Avrupa düzeyinde tüm üye ülkeler için bağlayıcı olduğundan, Almanya ulusal düzeyde asgari yaşın düşürülmesini tek taraflı olarak düzenleyemez” denildi. Federal Ulaştırma Bakanlığı, refakatçı ile birlikte 16 yaşından itibaren araba kullanılması yönünde Avrupa Komisyonu nezdinde lobi yapmıştı. Bakanlık, lobi faaliyetlerinde 17 yaşında refakatçiyle araba kullanmanın olumlu tecrübelerine gönderme yaptı ancak kabul edilmedi.

REFAKATÇİNİN 30 YAŞINDA OLMASI GEREKİYOR
Almanya’da gençler isterlerse 16 yaşından itibaren ehliyet alabiliyor. Yanlarında refakatçi olmak kaydıyla 17 yaşından itibaren araç kullanmalarına da izin veriliyor. Refakatçiyle sürüş 2011 yılından bu yana ülke çapında mümkün. Gençler, yanlarında bir refakatçi olması halinde özel bir ehliyetle 18 yaşına kadar araç kullanabilirler. 17 yaşındaki sürücülerin yanlarında bulunacak refakatçinin de en az 30 yaşında olması gerekiyor. Federal Motorlu Taşımacılık Kurumu’nun verilerine göre, 2022 yılında 18 yaşın altındaki yaklaşık 241 bin genç ehliyet aldı. Ancak son verilere göre, 18 yaşın altında ehliyet alan gençlerin sayısı uygulamanın başladığı döneme kıyasla önemli ölçüde azaldı. Alman otomobil kulübü ADAC’nin araştırmasına göre, şu andaki 17-18 yaş arası ehliyet sahiplerinin yaklaşık yarısı yanlarında refakatçi varken trafiğe çıkıyor. ADAC, 17 yaşında ehliyet almanın büyük bir avantaj olduğunu belirtirken, “Direksiyon başına 17 yaşında geçen gençlerin kaza riski, refakatli sürüşten faydalanmayanlara göre önemli ölçüde daha düşük” açıklamasında bulundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!