Yurt dışında 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Güncelleme Tarihi:

Yurt dışında 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2020 15:34

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Türkiye’nin tüm yurt dışı temsilciliklerinde törenler düzenlendi. Berlin’de grafiti sanatçısı Berlin Duvarı’na, ‘15 Temmuz’u Unutmadık’, ‘Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez’ yazarak şehitleri anarken, Hannover Başkonsolosluğu Konsolosluk Yerleşkesi, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyularak etkinlik gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

İSTİKLAL Marşı’nın okunması ve saygı duruşuyla başlanan etkinliklerde, tüm şehitler için Kur’an-ı Kerim okunduktan sonra dua edildi. Türkiye’nin Varşova Büyükelçiliği’nde yapılan törene, Büyükelçi Tunç Üğdül’ün yanı sıra Polonya Dışişleri Bakanlığından yetkililer, Büyükelçilik mensupları, Polonya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği (TÜRKPOL), Polonya’da Yaşayan Türk iş adamları Derneği (POTIAD) yöneticileri, Türk ve Polonyalılar katıldı. Büyükelçi Üğdül, etkinlikte yaptığı konuşmada, 15 Temmuz’un, Türk demokrasisi ve devleti için bir güç ve sebat sınavı olduğunu ve Türkiye’nin bu sınavı geçtiği için gurur duyduklarını söyledi.

‘MÜTTEFİK VE ORTAKLARIMIZ SINIFTA KALDI’
İngiltere’deki törende, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın, 15 Temmuz gecesi hayatlarını hiçe sayarak şehit olan vatandaşları şükranla ve minnetle andıklarını kaydetti. Yalçın, hain darbe girişiminden sonra müttefik ülkelerden istenilen destek ve dayanışmanın görülmediğini aktararak, “Yabancı konukları 15 Temmuz hain darbe girişimi ile ilgili panel davetlerine katılımda isteksiz ve çekingen gördüm. ‘Bu sizin iç işiniz, 4 yıl geçti, oldu bitti.’ şeklinde birtakım gerekçeler öne sürüldüğünü duydum. Bazıları belki samimiydi, bazıları belki korktu. Darbe girişiminden sonra müttefik ve ortaklarımız sınıfta kaldılar” dedi. Yalçın, “İngiltere o hain darbe girişimini açıkça ve süratle kınadı. Devlet bakanını Türkiye’ye göndererek bizlerle dayanışma sergilediler. Bugün bile birçok ülke darbenin bizim iç işimiz olduğunu belirtirken bu sabah İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi çok güzel bir mesaj yayınladı. Türk demokrasisinin İngiltere için kıymetli olduğunu belirtti” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘EĞİTİM VE DİN DEĞERLERİNİ KULLANDILAR’
Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi Hakkı Emre Yunt’un ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe İsveç’teki Türk toplumunun temsilcileri ve çeşitli davetliler katıldı. Büyükelçi Yunt, “FETÖ, yeni nesil bir terör örgütü olarak eğitim ve dini değerleri kullanarak sinsice darbe girişiminde bulundu. Milletimiz ve devletimizin mücadelesiyle bu terör örgütüne gerekli cevap verildi” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’A DARBECİLERİ İADE EDİN ÇAĞRISI
Batı Trakya’daki Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu’nda yapılan anma programına Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Değişiklik Hareketi Partisi (KİNAL) İskeçe Milletvekili Burhan Baran, Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram, Yassıköy Belediye Başkanı Önder Mümin, Kozlukepir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEB) Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu ve azınlığın çeşitli temsilcileri katıldı. Başkonsolos Murat Ömeroğlu, “15 Temmuz, FETÖ terör örgütünün devletimize yönelik yarattığı büyük tehdidi ortaya koymuştur. En öz şekliyle ifade etmek gerekirse Türk demokrasisine kastedilmiş ve ancak kastedenler milletin direnişi karşısında başarısız olmuşlardır” dedi. Ömeroğlu, “Yunanistan’a kaçarak Dedeağaç’a inen helikopterde bulunan 8 darbecinin, ülkemize iadelerinin halen gerçekleşmemiş olmasını talihsizlik olarak nitelendiriyoruz. Darbeci hainlerin iadeleri ve ülkemizde yargılanmaları hususundaki kararlılığımız sürmektedir” ifadelerini kullandı.

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ HANNOVER’DE DE ANILDI
Hannover Başkonsolosluğu Konsolosluk Yerleşkesinde STK temsilcilerinin ve kısıtlı sayıda vatandaşların katılımıyla ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma’ etkinliği hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyularak düzenledi. Şehitlerimizin anısına yapılan saygı duruşu ve istiklal marşımızın okunmasıyla başlayan anma etkinliği Din Hiznetleri Ataşelik Sekreteri Hasan Hüseyin Abay tarafından Kur’an-ı Kerim’in okunması ve şehitlerimiz için yapılan dua ile devam edildi. Hannover Başkonsolosu Banu Malaman, “15 Temmuz’da FETÖ terör örgütünün ortaya koyduğu tehdit büyük Türk halkı tarafından zamanında bertaraf edilmiştir. Türk halkı her kesimden devletini ve kazanımlarını koruma adına hiç çekinmeden canını ortaya koyarak tarihi bir direnme örneğini sergilemiştir” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA GÜVENLİ LİMAN OLMAYA DEVAM EDİYOR
Hannover Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Hüseyin Köftürcü konuşmasında ise 15 Temmuz slaytı gösterildi. Katılımcıların yerleşke içerisindeki 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesinden çekilmiş olan resim sergisini gezdi. Hannover UİD Başkanı İlhami Oğuz Hürriyet’e yaptığı açıklamada “Türkiye’nin tüm girişimlerine rağmen, darbe girişiminin 4’üncü yılında Almanya, suçlu ve kaçak FETÖ mensupları için güvenli liman olmaya devam ediyor. FETÖ yapılarının Alman Anayasayı Koruma Teşkilatları tarafından takip altında tutulmasının ve bunlara karşı önlemler alınmasının Almanya’nın çıkarına olacaktır. Ülkede eğitim, kültür, bilim ve dinler arası diyalog kisvesi altında faaliyet gösteren FETÖ mensuplarının bu alanlarda Alman makamlarından destek gördüğü de biliniyor” dedi.

Haberin Devamı

Yurt dışında 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü
BERLİN DUVARI’NA GRAFİTİLİ 15 TEMMUZ İMZASI
Berlin’de grafiti sanatçısı Şenol Kayacı, 15 Temmuz şehitlerinin anısına Berlin Duvarı’na ‘15 Temmuz’u Unutmadık’, ‘Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez’ yazdı. 30 senedir doğup büyüdüğü Berlin’de grafiti çalışmaları yapan Kayacı, “Her sene bir şeyler yapıyor, 15 Temmuz anma etkinliklerine katılıyorduk; bu sene korona pandemisi nedeniyle her şey kısıtlandı. Ben de en azından şehitlerimizi unutmadığımızı göstermek adına Berlin’in göbeğine imzamı atmak istedim” dedi. Türk grafiticinin 15 Temmuz imzasını attığı East Side Galery, Tarihi Berlin Duvarı’nın son kalıntılarının yer aldığı alan üzerinde bulunuyor. Burada dünyanın her yerinden tanınmış grafiti sanatçıları davet üzerine gelip grafiti çalışması yapabiliyor.

Haberin Devamı

Yurt dışında 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!