125 euroluk ek yardımı kaçırmayın

Güncelleme Tarihi:

125 euroluk ek yardımı kaçırmayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 10:43

Almanya’da bakıma muhtaç olan yaşlı ve hasta insanların çok sayıda hakkı var. Ancak birçok kişi, bu haktan bihaber. Haklarımızdan mahrum kalmamızın kanımızca üç nedeni var. Birinci neden, dil yetersizliği; diğer bir ifadeyle yeterli düzeyde Almanca bilmediğimizden, kanun ve genelgeleri okuyamıyor ve anlayamıyoruz.

Haberin Devamı

125 euroluk ek yardımı kaçırmayın
İKİNCİ neden ise, bir yandan sosyal güvenlikle ilgili mevzuatın içerik bakımından epeyce karmaşık ve anlaşılması zor olması, öte yandan ise sosyal haklarımızla ilgili düzenlemeler sürekli değişiyor ve farklılaşıyor. Üçüncü neden ise, ki bu bütün ülkeler için geçerli bir neden; devlet her zaman için alacağında şahindir, ama hak verme konusunda ise genellikle pasiftir. O yüzden ‘hak verilmez, hak alınır’ sözünün gerçeklik payı var. Bu gerçek, sosyal haklar bakımından Avrupa’nın örnek ülkelerinden bir sayılan Almanya için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Hürdanış Köşesi’nde sosyal haklarla ilgili konulara sık sık yer vererek, okurlarımızı hakları konusunda bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Haberin Devamı

BAKIM HAKLARIMIZ NELER?
Bilinmeyen, veya çok fazla duyurulmayan haklardan bir tanesi de, Almancası ‘Pflegeversicherung’ olan bakım sigortasında saklı olduğunu söyleyebiliriz. Bilindiği gibi bakıma muhtaç olanlar, sağlık ve bakım ihtiyaç durumlarına göre bir bakım derecesi alıyorlar. Bakım derecesi almak için, bağlı olduğunuz sağlık sigortasına yazılı müracaatta bulunmanız gerekiyor. Sigorta, evinize bir bilirkişi gönderiyor. Bilirkişinin vereceği rapora göre, 1-5 arasında bir bakım derecesi veriliyor, ya da bakıma muhtaç olmadığınız tespit edilirse, derece verilmez, yüksek bir dereceniz varsa bile, sağlık durumunuzun iyileştiği veya bakım ihtiyacınızın azaldığı tespit edilirse, bakım dereceniz düşürülebilir, hatta elinizden bile alınabilir.

125 euroluk ek yardımı kaçırmayın
İTİRAZ SÜRESİ BİR AY
Bu durumda ne yapılmalı? Bakım derecesini yükseltmek için başvurmadan önce, bakım ihtiyacınıza neden olan sağlık sorununu ve hangi konularda bakıma ihtiyaç duyduğunuzu çok iyi tespit etmelisiniz. Hatta bu konuda sağlık ve bakım uzmanlarına önceden danışıp, bilirkişinin geleceği gün için iyi bir hazırlık yapmanızda fayda var. Sahip olduğunuz haklar konusunda bakım uzmanlarından mutlaka bilgi almalısınız. Bilirkişi gözlem ve tespitlerine göre hazırlayacağı rapora istinaden bakım sigortanızın bakım derecesi konusunda vereceği karara karşı, size yapılan tebligattan sonraki bir ay içinde itiraz edip, yeniden bir bilirkişinin gönderilmesini veya bakıma muhtaçlık durumunuzun silbaştan tespit edilmesini talep edebilirsiniz.

Haberin Devamı

125 EUROLUK EK YARDIM NEDİR?
Şimdi ise yazımızın başlığında yer alan 125 euroluk ek yardımın ne olduğunu, kimler için öngörüldüğünü, ne için kullanıldığını ve niye kaçırılmaması gerektiğini açıklayalım.
Bakım sigortaları, yaşlı ve hastaların bakımları için bir dizi kolaylıklar ve maddi yardımlar yapılmasını öngörüyor. Bunları daha önceki yazılarımızda çok kez konu etmiştik. Sigortadan bakım ödeneği alabilmek için bakım ihtiyacına göre bilirkişi tarafından belirlenen bir ile beş arasında değişen bakım derecesinden birine sahip olmak gerekiyor. Bakım ihtiyacınız ne kadar çoksa, dereceniz de o oranda artacaktır. Her bir bakım derecesine göre ayrılan bakım parası bütçesi var.

Haberin Devamı

KİME VERİLİYOR?
Bunun yanı sıra, bakım derecesi 1’den itibaren tüm derece sahibi bakıma muhtaç kişilere, Almancası ‘Entlastungsbetrag’ olan 125 euro tutarında aylık ek bakım yardımı yapılıyor. Bu para, Alman Bakım Sigortası mevzuatına göre, normal şartlar altında sadece ve sadece yasal sağlık sigortasında kayıtlı olan yerleşik bir sağlık veya bakım kuruluşunun sunduğu bakım hizmetleri karşılığında ödeniyor. Nedir bu bakım hizmetleri? Söz konusu bakım hizmeti, ev temizliğinden yemek pişirmeye, alışverişten beden bakımına kadar günlük yaşamın her alanında kişinin gereksinim duyduğu tüm yardım ve destek faaliyetlerini kapsıyor. Sigorta mevzuatına göre, örneğin gezici bakım hizmeti sunan bir sağlık kuruluşunca (Pflegedienst) gönderilen sağlık elemanları, bakıma muhtaç kişinin evinde haftada bir veya iki kez temizlik yapması halinde, söz konusu bakım şirketi, sunduğu hizmetinin karşılığında sigortaya ayda 125 euroya kadar fatura sunabilir.

125 euroluk ek yardımı kaçırmayın
EK YARDIM PARASINI NASIL ALACAKSINIZ?
Söz konusu 125 tutarındaki ek ödenek, bakıma muhtaç kişiye normalde elden verilmiyor. Ancak pandemi nedeniyle birçok mobil bakım kuruluşu eleman darboğazı yaşadığı ve kendilerinden beklenen bakım hizmetlerine sunamaz hale geldi. Bunun neticesinde bakıma muhtaç insanlar pandemi süresinde, bakımlarını kendi başlarına organize etmek zorunda kaldılar. Geçen yılın ekim ayında örneğin Hessen eyaleti hükümetinin aldığı karar uyarınca, bakım ihtiyacı olanları desteklemek için, 125 tutarındaki ek ödeneğin, kolay yoldan kullanılmasına imkân sağlayan bir genelge yayımladı. ‘Pflegeunterstützungsverordnung’ adlı genelgenin 13A maddesine göre, örneğin kapı komşunuzun sizin alışverişlerini yapması halinde, emeğinin karşılığından ayda 125 euroya kadar para alabilir.

Haberin Devamı

BAŞVURU SÜRESİ VAR MI?
Bunun için bakıma muhtaç kişinin, bağlı olduğu bakım sigortasına yazılı talepte bulunması ve ödemeyi alışverişlerde kullandığını fatura veya alışverişi yapan kişinin yazılı beyanı ile belgelemesi gerekiyor. Bu uygulama geçen yılın ekim ayında yürürlüğe girdi ve 1.1.2021 tarihine geri dönük işletiliyor. Diğer bir ifadeyle, eğer herhangi bir bakım dereceniz varsa, o zaman geçen yıldan bu yana, örneğin 1.1.2021 ile 30.06.2022 tarihleri arasında aylık olarak biriken toplam 2.250 euroluk ek yardım bütçesinden kolay yoldan yararlanabilirsiniz. Geçen yıl kullanılmayan bütçeyi, bu yıla aktarılmasına aktarılabiliyor, ancak geçen yılın parası için en geç 30.06.2022 tarihine kadar yazılı talepte bulunulması gerekiyor, aksi takdirde geçen yılki 1.500 euro tutarındaki 12 aylık ek yardım bütçesi yanıyor.

Haberin Devamı

DEVAM EDECEK: 125 euroyu almanın şartları neler? Emeklilere ne kadar zam var?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!