11 ülkeden Almanya ve Fransa’ya teşvik itirazı

Güncelleme Tarihi:

11 ülkeden Almanya ve Fransa’ya teşvik itirazı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2024 11:43

Almanya ve Fransa’nın teşvik primi (sübvansiyon) yöntemiyle yabancı şirketleri ülkelerine yatırım için çekme girişimine tepkiler arttı. Geçen yıl 4.16 milyar Euro teşvik primi veren Almanya’nın bu yıl için bu rakamı daha da artırmasına bazı Avrupa Birliği (AB) ülkeleri isyan etti.

Haberin Devamı

TEŞVİK primi şampiyonu Fransa ile ikinci sırada yer alan Almanya’nın rekabet kurallarını ihlal ettiğini savunan aralarında İsveç, Estonya, Finlandiya ve Portekiz’in de bulunduğu 11 üye ülke, AB Komisyonu’na ‘şikâyet mektubu’ gönderdi. AB genelinde tüm sübvansiyonların yarısının Fransa ile Almanya tarafından yapıldığına dikkat çekilen mektupta, rekabet kurallarına saygı gösterilmesi talep edildi. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller), pandemi krizinden sonra Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı ve sürdürdüğü savaş nedeniyle yaşanan enerji krizinin sancılarının atlatılması için hem kalifiye iş gücünü hem de yabancı yatırımcıları Almanya’ya çekmenin kaçınılmaz olduğunu yineledi. Habeck, yabancı şirketlerin Almanya’ya yatırım yapmaları için verilen devlet desteğinin sürdürüleceğini de söyledi.
Almanya’nın Alman şirketlerden Holding Saar’a 2.6 milyar Euro, Arcelor Mittal’e 1.3 milyar Euro, Thyssen Krupp’a 2 milyar Euro ve Salzgitter şirketine 1 milyar teşvik primi verdiği belirtildi. Ayrıca Amerikan çip şirketi Intel’in eski Doğu Almanya sınırları içindeki Magdeburg’da, Tayvanlı TSMC şirketine Dresden’de yarı iletken üretim ve İsveçli Northvolt şirketine de Schleswig Holstein eyaletinde elektrikli akü üretilecek fabrika kurması için milyarlarca Euro teşvik primi sözü verdiği de belirtildi. Intel’in Magdeburg’da 30 milyar Euro hacimli yatırım yapmasının ve Almanya’nın da 10 milyar Euro teşvik primi ödemesinin öngörüldüğü hatırlatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!