GeriSeyahat Avare
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Avare

Avare

AVARENİN ŞİİRİ
Doğan Hızlan seçti


İBRANİCE’DEN ÇİZMEK

Bacaklarım uzun
nereye gitsem uzun
nereye gitsem gelip beni buluyor
çıkmaz bir sokakta ablam
Bu kente bir güvercin çizmek
güvercinin gözlerini çizmek
bir güvercin
orta çağda bir güvercin tebeşirle
Bir duvar boyunca ağaç serinlik
bir ses çiziyorum
herkeste olsun herkeste bir ses olsun istiyorum
güvercinde bir ses ablamda orta çağda bir ses
Nereye gitsem uzun
bacaklarımdan buluyorlar hep
çizerken başka bir sesi
ve bayraklar dolusu bir bayramı kente
ibraniceden.

Ece Ayhan

AVARENİN ÖNERİSİ

John Frederick Lewis
Lewis’s Illustrations of Constantinople
Denizler Kitabevi

Oryantalist ressam John Frederick Lewis, 19. yüzyılın İstanbul’unu kendi gözünden bizlere hatırlatıyor. Lewis’in gravürleri 174 yıl sonra ilk defa kitap Denizler Kitabevi tarafından kitaplaştırıldı. Batılı gezgin, tarihçi ve edebiyatçıların ilgisini erken tarihlerden beri çeken İstanbul bu kitapta Lewis’in fırça ve gözüyle tasvir ediliyor. 19. yüzyıl İstanbul’unu muhteşem görsellerle tanıtan kitaptaki gravürlerin açıklamalarıysa ressamın kendi el yazısıyla yayımlanmış.

SEYAHATTE NE DİNLEYELİM

NİYAZİ ERDOĞAN BU ALBÜMÜ ÖNERİYOR
I’m With You
Red Hot Chili Peppers
Warner Bros

Tasarımcı Niyazi Erdoğan işi gereği sürekli yurtdışına seyahatler düzenliyor. Avrupa’da en çok İspanya’nın Barselona şehrine gittiğinde mutlu oluyor. İklimi, sosyal hayatı onun vazgeçilmezleri, yiyeceklerden tapaslar da onun favorisi. Yurtiçinde eskiden Alaçatı’yı sevdiyordu, yeni favorisi sakinliği ve serin iklimiyle bilinen Bozcaada. Şimdiye kadar Adıyaman’daki Nemrut Dağı’na, Kars ve Mardin’e hiç gitmeyen tasarımcı, Mardin’i mimari özelliklerindan ötürü çok merak ediyor. Kars da Türkiye’nin en uç noktası ve tarihi pek çok yapıya sahip olduğu için ilgisini çekiyor. İşi gereği Avrupa’nın pek çok ülkesini gezen genç tasarımcı Brezilya’da Rio De Janeiro, Güney Afrika’da Cape Town ve Japonya’da Tokyo’yu görmek istiyor. Niyazi Erdoğan Red Hot Chili Peppers’ın uzun zamandır yeni albümü I’m With You’yu öneriyor.

SEYAHATTE NE OKUYALIM

SİBEL PAMUK BU KİTABI ÖNERİYOR
Serenad
Zülfü Livaneli
Doğan Kitap

Adam Müzik’ten son yayınladığı Payidar albümüyle tanınan Sibel Pamuk, sürekli yeni şehirler, ülkeler keşfetmeyi seviyor. Değişik yerleri görmek ve tanımak fikri onu çok cezbediyor. En sevdiği tatil mekanı Bodrum’un doğal güzelliklerinden etkileniyor. Yurtiçinde Karadeniz ve Doğu bölgelerimize gitmek istiyor. Bu bölgelerin doğa ve tarihi dokusu ilgisini çekiyor. Paris, Roma, Venedik ve Prag gibi Avrupa şehirlerini de tarihi açıdan zengin bulduğu için görmek istiyor. Sibel Pamuk, Zülfü Livaneli’nin son romanı Serenad’ı öneriyor.
False