Astım ilaçları bebeğe zararlı mı?

Güncelleme Tarihi:

Astım ilaçları bebeğe zararlı mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2016 12:34

Astım tedavisinde kullanılan ilaçların gebelik ve bebek üzerinde zararlı etki göstermediğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal, asıl korkulması gereken durumun kontrol edilemeyen astım olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

ASTIMLI HAMİLELERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?

Astımlı bir hamilenin tedavisi hamile olmayanlardan çok farklı değildir ve genelde aynı tür ilaçlar kullanılır. Astım tedavisinde kullanılan ilaçların gebelik ve bebek üzerinde zararlı etkileri gösterilmemiştir ve bu nedenle güvenli olarak kabul edilirler. Asıl korkulması gereken; kontrol edilemeyen astımın neden olduğu bebekteki zararlı etkilerdir.

 

Astım ilaçları bebeğe zararlı mı

 

ASTIM TEDAVİSİNİN AMACI NEDİR?

Gebelerde astım tedavisinin amacı hipoksi yani oksijen azlığına neden olan atakların önlenmesi ve ideal solunum fonksiyonunun sağlanarak bu hipoksinin bebeğin gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerinin engellenmesidir.

 

Haberin Devamı

Astım ilaçları bebeğe zararlı mı

 

Astım tedavisinde amaç, en iyi solunum fonksiyonuna ulaşarak ataksız bir dönem sağlamaktır. Tedavide genel prensipler ise, mümkün olan en az sayıdaki ilacın kullanılması, en uygun solunum fonksiyonunun sağlanması, havayolu iritanlarından (tahriş ediciler) kaçınılması, astımı alevlendiren üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit ve reflünün tedavi edilmesidir.

 

Astım ilaçları bebeğe zararlı mı

 

Astım ilaçlarının temelini oluşturan ve halk arasında “Aman bağımlılık yapar!” diye kullanılmasından kaçınılan İnhaler kortizonlu ilaçların; kullanıldığında astım ataklarını gebelerde %55 oranında azalttığı ve sistemik kortizon kullanmaya gereksinim ihtiyacı kalmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle orta-ağır astımlı gebelere düşük doz düzenli inhaler kortizon verilmelidir. İnhale kortizonlu sprey / inhaler ilaçların ve allerjıde kullanılan montelukast tedavisinin fetüs üzerine olumsuz etkileri bulunmadığı  çalışmalar ile gösterilmiştir. 

 

Haberin Devamı

Astım ilaçları bebeğe zararlı mı

 

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!