GeriSeyahat Aşk ve alışveriş mevsimi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Aşk ve alışveriş mevsimi

Aşk ve alışveriş mevsimi

Paris dört mevsim aşk şehri ama şimdi aşk şehrinde alışveriş mevsimi. Ucuzluk kampanyaları bu ayın ortasına kadar devam ediyor. Elinizi çabuk tutarsanız, iyi fırsatlar yakalayabilirsiniz. Birçok mağazada yüksek oranda indirim var. Dünyayı saran ekonomik krizden etkilenen ülkede, ucuzluk yapan dükkanlarda Fransız’dan çok turistler var.

Dünya üzerinde en popüler alışveriş kentlerinden biri Paris. 300 yılı aşkın bir süredir Paris bu özelliği ile hep ön planda kaldı. 17’nci yüzyılda yaşayan Kral XIV’üncü Louis’nin Paris alışveriş rehberi bastırması bu konuda milat sayılıyor. Aradan yüzyıllar geçti, Paris’in rehber kitapları değişti ama kentin bu özelliği hiç değişmedi.Ünlü markaların mağazalarından ikinci el dükkanlarına kadar geniş bir yelpazede keyifli turlar yapabiliyorsunuz. Alışveriş için en uygun zaman, içinde bulunduğumuz günler. Parisli turist rehberleri, en kötü zamanın ise temmuz sonu ve ağustos olduğunu söylüyor. O günlerde Paris esnafı da tatil yaptığından dükkanı kapatıp gidiyor.

TAKSİYİ BOŞ VERİNYÜRÜMEYİ DENEYİNParis, şehir planlaması düzgün bir kent. iyi harita okuyamasanız bile, giyin rahat yürüyüş ayakkabılarınızı, elinize de bir cep şehir planı alın ve çıkın sokaklara. En iyisi yürüyerek gezmek. Çünkü yollar birbirlerine paralel ve düz. Çok karmaşık değil. Biraz dikkat ederseniz hiç kaybolmadan dilediğiniz noktaya ulaşabilirsiniz. Metroya binmek zorunda kalırsanız da hiç panik yapmayın. Paris metrosu dünyanın en karmaşıkları arasında gösterilse de, metro haritasını ve yönlendirme tabelarını takip ederek en az hata ile gideceğiniz yere varabilirsiniz. Eğer metroya binecekseniz, 10 kullanımlık metro kombine karnesi almak  avantaj sağlar. Bu karne sayesinde kent içi otobüsleri de kullanabilir, hem de bilet sıralarında zaman kaybetmezsiniz. İndirimlerden yararlanmaya niyetliyseniz, Paris’e gitmek için acele edin, fazla zamanız yok. Yaklaşık 10 gün sonra fiyatlar yeni sezonla birlikte yükselecek. Alışverişlerinizde kredi kartı kullanmaya çalışın. Bu hem kontrol hem de havalimanında vergi iadesini daha hızlı almanızı sağlar. Otomatik para çekme makinelerine her adım başında rastlarsınız. En uygun olanı havalimanı içindeki makineler. Çünkü an az komisyon burada alınıyor. ATM makinelerini kullanacaksanız, PIN numarasını dört rakamlı olarak değiştirin. Aksi takdirde makine kartınızı kabul etmeyebilir. Bizde pek tercih edilmemekle birlikte, seyahat çeki kullanmak da iyi bir yol.

TURİSTE EKSTRA İNDİRİM VARParis’te indirim mevsimi ocak ve temmuz aylarının ilk üç haftası olarak bilinse de ekonomik kriz bu yıl ucuzluğu şubatın yarısını da içine aldı. Ayrıca butiklerin bazıları, farklı gün ve aylarda da ucuzluğa gidiyor. Örneğin kentin iki büyük alışveriş merkezi olan Galeries Lafayette ve Printemps’ın indirimi mart veya ekim aylarına denk gelebiliyor. Bu mağazalarda turistler için yüzde 10 özel indirim söz konusu. Minimum 175 Euro’luk bir alışveriş yaptığınızda, indirim alacağınızı unutmayın. Bunun için mağazanın girişindeki danışma masasına giderek, indirim kartınızı mutlaka alın.

 

SOKAK SOKAK FIRSAT REHBERİ

Rue d’Alesia, 14th: Bu caddedeki butiklerde ünlü markaları uygun fiyatlarla bulabilirsiniz. Artisanat Monastique: Örtü, çocuk giysileri, porselen ve hediyelik eşya mağazası. fransa’daki tüm kiliselerdeki rahibelerin işlediği keten örtülerin (rahibe işi) sergilendiği mağazalar bunlar aynı zamanda.Rue Saint Placide, 6th: Halı dahil hemen her çeşit ürünün mevcut olduğu Placid’teki Bon Marche’de çok sayıda moda ürüne fiyatının yarısını ödeyerek sahip olabilirsiniz.La Vallee Village: Sezon sonu tekstil ürünleri ve stok fazlalarının satıldığı, şehrin bu yönde en tanınmış yeri. Ancak şehirden 40 dakika uzaklıkta. Agnes B, Zadig ve Voltaire’in de bulunduğu yaklaşık 70 marka var. Rue de Paradis, 10th: fransa’nın en zarif porselenlerinin, gümüş ve kristalden yapılmış dekoratif aksesuvarların sergilendiği yerler burada. Le Marche aux Puces de Vanves: Antik dekoratif aksesuvar mağazaları. Gümüş şamdanlar, antika süs eşyaları, oyuncaklar, küçük tablo ve heykelciklerin dışında, 19. yüzyıla ait nadir parçaların çok uygun fiyatlara temin edilebileceği mağazalardan oluşuyor.Le Marche aux Puces de Saint-Ouen: Antika ve ikinci el eşya mağazalarının bulunduğu bölge. Parisli ev hanımlarının yanı sıra dünyanın her tarafından çiftlik, dağ evi ve şato sahiplerinin ziyaret ettiği mekanda, ev süslemeleri için antika objeler, mutfak eşyaları ve dekorasyon için çok şık ikinci el parçalar bulabilirsiniz. Le Viaduc des Arts: Place de la Bastille’e yürüyerek kısa bir mesafede bulunuyor. Guillet, Maison Fey, La Bon Heur Des Dames, Galeria V.I.A, Bagues gibi birçok mağaza yan yana sıralanıyor. El yapımı eşyalar, nadir bulunan seramik ve porselen eşyalar bulmak mümkün.

 

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA SONU NEREYE (12-13 Şubat)

istanbul’DAN...

Tire deve güreşlerine: 11 Şubat Cuma 23.00’te istanbul’dan hareket, cumartesi sabah saatlerinde Şirince’deki butik otele varış. St.Demetri ve St.Paulos Kiliseleri, tarihi köy ilkokulu, Şirince çarşısı gezileri. Meyve şarapları tadımı sonrası Tire üzerinden Birgi’ye hareket. 13. yüzyılda Aydınoğulları’na başkentlik yapan, Osmanlı alimlerinin yetiştiği Birgi’deki Çakırağa Konağı ve 700 yıllık Ulu Cami gezileri. Pazar Tire’ye hareket. Deve güreşlerini izledikten sonra çarşı gezisi. Fiyat 275 lira (Ulaşım, rehberlik, konaklama, kahvaltı) Tel: (0212) 225 0 335 www.arnika.com.trUludağ-Bursa’ya: 12 Şubat 06.30’da İstanbul’dan hareket; tüm gün kayak ve snowboard için serbest zaman. Pazar kahvaltı sonrası beş yüzyıllık Osmanlı köyü Cumalıkızık’a geçiş. Bursa’da Tophane, Osman Bey ile Orhan Bey’in türbeleri, İstiklal Savaşı Şehitleri Anıtı ve Bursa Saat Kulesi gezileri, Ulu Cami ziyareti. Öğle yemeğinde İskender Kebabı’ndan sonra Koza Han, Bursa Kent Müzesi, Yeşil Cami, Yeşil Türbe’yi gezip İznik’e hareket. Kısa şehir turu, İznik Çini Atölyeleri’nde alışveriş ve İstanbul’a dönüş. Fiyatı 199 lira. Tel: (212) 244 22 00. www.tintintur.com

 

ankara’DAN...

Kapadokya’ya: 12 Şubat 07.30’da hareket. Ihlara Vadisi yürüyüşünün ardından Derinkuyu yeraltı şehri gezisi. Güvercinlik Vadisi’nde öğle yemeği sonrasında Avanos’ta çanak çömlek atölyesinde çömlekçilik hakkında bilgi alma ve alışveriş. Pazar, Göreme Açıkhava Müzesi, Uçhisar Kalesi’nden Kızılırmak’a doğru devam eden vadiler, Peri Bacaları, Paşabağ ve Devrent vadileri ile Uçhisar ve Ortahisar gezileri. Turasan şarap fabrikası ziyaretinden sonra Hacıbektaş’ta Hacıbektaş-ı Veli türbesi, külliyesi, Balım Sultan türbesi, Nadar Avlusu, Aslanlı Çeşme ziyaretleri. Fiyatı 175 lira.  Tel: (312) 432 12 25 www.seyahatyolu.com

False