GeriSeyahat Arcachon’da çöl safarisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Arcachon’da çöl safarisi

Arcachon’da çöl safarisi

İspanya ile Fransa’yı birleştiren Biskay Körfezi’nin ortasındaki Dune du Pyla sıradışı bir doğal oluşum. Gür ormanların arasındaki bu kum tepeleri Aquitaine Bölgesi’nin turistik cazibeleri arasında.

Fransa’nın Aquitaine Bölgesi’nde, dünyanın düz olduğuna inanabileceğiniz mucizevî bir yer var. Gironde departmanına bağlı Arcachon Koyu’nun güneyindeki ‘Dune du Pyla’ diğer bir deyişle kum tepesi, Atlantik Okyanusu sahilinde. Bir doğa harikası olan bu tepe, çok az kişi tarafından bilinmekte ve hiç beklenilmeyen bir anda karşınıza çıkmakta…
Doğusundan batısına 500 metre genişliğinde olan 2.7 kilometrekarelik tepe, toplam 60 milyon metreküp kumdan oluşuyor. Kumların en tepesine çıkıp bu uzun yolu yürüyebilmek için ya merdivenleri kullanıyorsunuz ya da elinize bir yürüyüş sopası alarak bata çıka dik kum tepesine tırmanıyorsunuz. Ama her şekilde bu yolculuğunuz zorlu ve yorucu. Tepeye ulaştıktan sonra karşılaşacağınız manzaraysa, yorgunluğunuza rağmen, size sırlarla dolu bu saklı güzelliğin birincil şokunu yaşatacak, henüz soluklanamadan sizi zaman-mekân kaybına uğratacak ve siz de varoluşunuzda sanki hep eksik kalan bir şeyin tamamlanmış olduğunu hissedeceksiniz.

PİRENELER ERİDİ KUMLAR YÜKSELDİ

Dune du Pyla’nın oluşumu milyonlarca yıl öncesine dayanmakta. Pireneler’in alçalmasıyla birlikte kumlar, nehirler aracılığıyla okyanusa kadar taşınmış, Gironde’un en batısında birçok plaj oluşmuş. Fakat rüzgârın ve dalgaların da etkisiyle, sadece bu alanda kum tepeleri ortaya çıkmış. Bugün, oraya gittiğinizde sizi sadece manzaranın güzelliği etkilemeyecek. Kumların içine uzandığınızda hissedeceğiniz en güçlü duygu, yumuşacık taneciklerin arasında gökyüzüne yakınlık olacak.
Sonra arkanızdaki zümrüt gibi ormanın, önünüzdeki uçsuz bucaksız okyanusun coşkusunu yaşayacaksınız. Gerçekten de ellerinizden akıp giden bu yumuşacık kum, Fransa’nın en arı ve en ince kumu. 0.3 milimetre inceliğindeki kuartz taşından.
Yorgunluğunuzu attıktan bir süre sonra kendinizi kumlardan aşağıya bırakarak okyanusa varmak isteyeceksiniz. Okyanusun ferah suyu ve çevrenizde kaç kişi olursa olsun yaşayacağınız o büyüleyici yalnızlık hissi, size güç verecek ve bu deneyimden sonra hayatınıza bambaşka biri olarak devam edeceksiniz.

Arcachon’da çöl safarisi

Otobüsle 20 dakika

Arcachon’dan 1 Euro’ya bineceğiniz otobüsler, yaklaşık 20 dakikada sizi Dune du Pyla’ya bırakırken, yola 15-20 dakika daha devam ederseniz, sörf yapabileceğiniz büyük dalgaların olduğu plajlara varıyorsunuz. Burada ister sörf yapabilir isterseniz uygun olduğu belirtilen yerlerde okyanusta yüzebilirsiniz.

Arcachon, tıpkı bir Ege kasabası

Dune du Pyla’ya ulaşabilmek için öncelikle Arcachon’a gitmek gerekiyor. Arcachon, Gironde departmanının kısımlarından biri. Klasik Fransız yazlığı olarak değerlendirebileceğimiz bu kısım, az çok Bretonya Bölgesi’ndeki Dinard’ı andırıyor. Çok küçük olan Arcachon, Arcachon Koyu’na açılan manzarasıyla birlikte sahilinde yürüyerek gezebileceğiniz, alışveriş yapabileceğiniz ve pub’larında bir kokteyl içebileceğiniz lüks bir yer. Ayrıca burası, aynı zamanda her ay, kültürel aktivitelere mekân oluyor. Ağustosta bir deniz festivali var! Arcachon’da görmeniz gereken yerlerden bir başkasıysa; Parque Mauresque. 1977’deki yangında zarar gören ve Belle Époque döneminde Fas desenleriyle kurulmuş kumarhane, günümüzde park haline dönüştürülmüş.

Şarabın memleketi

Gironde Bölgesi’nin en büyük şehri Bordeaux, tam anlamıyla mükemmel bir burjuva şehri. Garonne Nehri’nin ikiye ayırdığı gotik mimariye sahip bu şehirde, güneybatıya has Fransız mutfağını – özellikle ördeği deneyebilir, çevre civarlardaki üzüm bağlarını gezerek kavlarda efsanevi Bordeaux şaraplarını tadabilirsiniz. Saint-Émilion, gidebileceğiniz tarihi bağcılık alanlarından biri. 250 bin kişinin yaşadığı Bordeaux’yu bu yüzden eylülde gezmek, biraz serin olsa da daha mantıklı olabilir. Çünkü bağbozumu dönemi. Kent merkezinde Victoire’dan Grand Théâtre’a uzanan Sainte Catherine Sokağı, 1250 metre uzunluğuyla Avrupa’nın en uzun alışveriş sokağı.

Lacanau-Océan, okyanus kenarındaki kamp keyfi

Kamp kurmaya hevesliyseniz veya sörf yapmak istiyorsanız Lacanau-Océan sizi bekliyor. Fransız gençlerinin gözdesi Atlantik Okyanusu’nun kıyısında. Arcachon’un yaklaşık 90 kilometre kuzeyinde. Lacanau Gölü’nün çevresindeki yerleşim alanında sörf okuluna gidebilirsiniz. Bisiklet turlarına katılıp, sörf yapabilir geceleri ise kumarhanelerinde şansınızı zorlayabilirsiniz.

False