Apple OS X'in adını MacOS ile mi değiştiriyor?

Güncelleme Tarihi:

Apple OS Xin adını MacOS ile mi değiştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2016 14:56

OS X olarak bildiğimiz Apple'ın Mac masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarına özel işletim sistemi çok yakında yeni bir isimle kullanıcıların karşısına çıkabilir.

Haberin Devamı

Apple'ın watchOS, tvOS, iOS ve OS X olmak üzere dört farklı işletim sistemi bulunuyor. Bunlardan üç tanesi isimlendirme açısından birbiriyle ilişkili görünürken masaüstü sistemlere özel olan OS X serinin biraz dışındaymış gibi bir hava sergiliyor. Son birkaç haftadır Apple'ın OS X adından vazgeçeceği ve masaüstü işletim sisteminin adını MacOS yapacağı söyleniyordu. Apple'dan gelen son sızıntı bu beklentileri epey kuvvetlendiriyor.

Apple'ın web sitesinde çevre ile ilgili olarak hazırlanmış bir sayfanın içine yerleştirilmiş paragraflardan bir tanesinde ilginç bir detay yer alıyor. Bu paragrafta OS X'ten MacOS olarak bahsediliyor. Apple söz konusu ibareyi daha sonra OS X olarak düzeltti, ancak o zamana kadar Apple'ın büyük ihtimalle istemeden yaptığı bu sızıntı internet ortamında yayılmaya başladı.

Haberin Devamı

Bu yazımın bir yanlışlık sonucu yapılmış olduğu ihtimali bir kenara bırakıldığında, OS X'i MacOS olarak yeniden adlandırmak oldukça mantıklı ve yerinde bir hareket gibi görünüyor. MacOS ile birlikte Apple'ın masaüstü platformu adıyla diğer işletim sistemlerine uyum sağlamış olacak. Herkesin aklına ve diline "Mac" olarak yerleşmiş Apple masaüstü ve dizüstü bilgisayarları için de MacOS daha isabetli bir kullanım olarak düşünülüyor.

OS X'teki X 10 rakamını temsil ediyor

Aslında OS X içindeki X bir rakam değil, romen rakamı olarak 10 sayısına karşılık geliyor. 2001'de yayınlanmış olan bu işletim sisteminin adındaki X iki unsuru temsil ediyordu. Bunlardan bir tanesi işletim sisteminin UNIX ile olan bağlantısı ki, o zamanlar bir sistemin UNIX tabanlı olması rakip Windows ürünlerine göre daha kararlı ve güvenli olduğu izlenimini veriyordu. Ayrıca bu yeni işletim sisteminin OS 9'dan sonra geldiğini de ifade ediyordu.

Şu anda OS X'in en güncel versiyonu El Capitan olarak da adlandırılan 10.11. Ayrıca işletim sisteminin UNIX bağlantısı da kullanıcılar için gitgide önemini kaybetti. "X" de 10 rakamını temsil etmesi bakımından daha az anlam ifade ediyor. Böyle bir ortamda Apple'ın masaüstü işletim sisteminin adını değiştirmesi için şartlar epey elverişli görünüyor.

Haberin Devamı

Apple'ın önümüzdeki haziran ayında düzenlemesi beklenen geleneksel geliştirici etkinliği WWDC 2016'da işletim sistemlerinin yeni sürümleriyle ilgili ilk detayları açıklaması bekleniyor. iOS, tvOS ve watchOS gibi işletim sistemlerinin yeni versiyonlarının yanı sıra Mac'e özel işletim sisteminin yeni versiyonunun da ilk olarak bu etkinlikte sahneye çıkması bekleniyor. Birçok çevre Apple'ın sadece yeni versiyonu tanıtmakla kalmayıp yeni ismi de duyuracağını düşünüyor.

indir.com tarafından hazırlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!