Antik Siyez buğdayı, Kültepe'de değil Şarkışla'da bulunmuş

Güncelleme Tarihi:

Antik Siyez buğdayı, Kültepede değil Şarkışlada bulunmuş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2017 17:41

Antik Siyez buğdayı, Kültepe'de değil Şarkışla'da bulunmuş

Haberin Devamı

Mustafa SARIİPEK/MARMARİS (Muğla), (DHA) - MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde kiraladığı arazide tarımsal üretim yapan mikrobiyoloji uzmanı Metin Öztürk'ün, Kayseri'nin Kültepe kazılarında bulunduğunu söylediği antik Siyez buğdayının aslında Sivas'ın Şarkışla Köyü'nde bulunduğu ortaya çıktı.
Marmaris'te kiraladığı arazide birçok ürünün yanı sıra, arkeolojik kazı sırasında bir küpte bulunan Siyez buğdayı tohumunun birkaç tanesinden de buğday üreten mikrobiyoloji uzmanı Metin Öztürk'ün Kayseri'nin Kültepe kazılarında bulunduğunu söylediği Siyez buğdayının aslında Sivas'ın Şarkışla Köyü'nde bulunduğu ortaya çıktı. Buğdayı bulanların kendisine getirdiğini belirten Sivas'ın Şarkışlalı İlçesi'nde yaşayan çiftçi Poyraz Temiz, DHA'ya telefonla yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Bazı kişiler izinsiz kazı yaparken buldukları küpün içinden çıkan bu buğdayları bana getirdi. Ben de hemen İlçe Tarım Müdürlüğümüze götürerek gösterdim. Üretmeye başladım ve sonuçta çok önemli bir buğday cinsiyle karşı karşıya olduğumuzu öğrendik. Ürettiklerimizden 'Ulusal Tohum Takas' yoluyla, yani resmi yoldan çeşitli bölgelere dağıttık. Metin Öztürk bey de bizden tohumu bu şekliyle aldı."
İSRAİLLİLER İSTEMİŞ
Poyraz Temiz, buğdayın üretiminin ardından kurdukları sitede buğdayın başaklarının resmini yayınladıklarında İsrailli tohum üreticilerinin kendisine ulaştıklarını anlatırken, "Tohum ülkemizde kalsın diyerek onlara vermedim" diye konuştu.
Marmaris'te kiraladığı arazide doğal ürünler yetiştiren mikrobiyoloji uzmanı Metin Öztürk, ayrı bir yere ekip sürekli suladığını siyez buğdayının bir kökünün 20 ayrı sürgün verdiğini, her sürgünde çok sayıda başak bulunduğunu belirtmişti. Türkiye'ye özgü bu tohum sayesinde, ülkenin buğday ihtiyacının karşılanıp, ihracat bile yapılabileceğini dile getirmişti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!