GeriSeyahat Antep’teki Tiritçi Mithat’ta tirit sevgi kadar yararlıdır yazıyor, bence çok haklı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Antep’teki Tiritçi Mithat’ta tirit sevgi kadar yararlıdır yazıyor, bence çok haklı

Antep’teki Tiritçi Mithat’ta tirit sevgi kadar yararlıdır yazıyor, bence çok haklı

Mustafa Kemal Türk (27), bir bankada finansal analist. Üniversite günlerinden bu yana her fırsatta geziye çıkıyor. Avrupa’da dört ülke, Türkiye’de ise altısı hariç tüm illeri gezmiş. Şehirlerin günlük yaşamı, tarihi kadar yerel lezzetleri de ilgisini çekiyor. Geçen bayramda Hatay, Gaziantep, Konya’yı içeren lezzet turuna çıktı. Keşiflerini anlattı.

Konya ve Gaziantepli iki arkadaşımın vesilesiyle bayramda İstanbul’dan otomobille lezzet turuna çıktık. Hatay’a akşamüzeri vardık. Şehir turundan sonra restoranlarıyla ünlü Harbiye semtine gittik. Aralık ayı olmasına rağmen hava çok güzeldi. Uçurumun kenarından tüm Amik Ovası’nın görüldüğü meşhur Kule Restoran’a uğradık. Tuzda tavuk tatmak istemiştik. Pişirme süresi uzun olduğundan zahter, biber salçasıyla hazırlanmış ızgarasında karar kıldık. Humus ve diğer yerel mezeler eşliğinde güzel bir yemekti. Künefeyi, künefecilerin merkezi Hürriyet Caddesi’nin popüler mekanlarından Kral’da yedik.

Hatay’ın dinler mozaiğinden etkilendim. Ortodoks, Protestan, Katolik kiliseleri, havralar, camiler iç içeydi. Akşam saat 10’da bile birçok mağaza, kafe açık, sokaklar çok canlı. En çok dikkatimi çeken, her köşe başına açılan, vitamin bar adındaki meyvesuyu büfeleriydi. Arap turistler çok ilgi gösteriyor. Ertesi gün, St Pierre Kilisesi’ni ve dünyanın üç büyük mozaik koleksiyonundan birine sahip Arkeoloji Müzesi’ni gezdik. Akşam, merkezdeki Haysim Anadolu Restoran’a gittik. Mezeler, zahter salatası, bağırsaktan yapılan mumbar dolması, biftekle testide yapılan Anadolu Kebabı farklı lezzetler denemeyi sevenler için idealdi. İçli köfteye benzeyen Şam oruğu, bol salçalı çiğköfteleri de denemeye değer. İki kişi içki dahil toplam 50 TL ödedik. Bu kez künefeyi Ferah’ta tattık. Peynirin kıvamı daha iyiydi. İsterseniz dondurma, kaymak, çikolatayla da servis ediyorlar.

ZEKERİYA’NIN KATMERİ SABAH TÜKENİYOR

İkinci durağımız Gaziantep. Arkadaşımız Gökhan’ın ailesi, bayram geleneği olarak mangal yakmıştı. Küşleme pişirdiler. İrice doğranmış kuşbaşı eti, biber ve salçayla terbiye edip ızgara yapıyorlar.

Yemekten sonra şehir turuna çıktık. Gaziantep gelişmiş, modern bir şehir. Gazi Muhtar Caddesi’nde yüksek binalar, popüler mağazalar, şık kafeler var. Tarihi doku Tütün Han, Pür Sefha Hanı, Bakırcılar Çarşısı ve kale çevresindeki ahşap konaklarda yaşıyor. Olmamış fıstıktan yapılan menengiç kahvesini kale altındaki Naip Hamamı’nın yanında, Kır Kahvesi’nde tattık. Doğan Dondurma’ya uğrayıp, bütün fıstık, bütün çikolatan dondurmayı denedik. Büyük Pasaj ve çevresinde oyalı işler, çeyizlik, hediyelik eşya satan mağazalar bulunuyor. Ahşap binalar, parke döşeli sokaklarda yürürken acıkırsanız ayaküstü nohut dürümü tadabilirsiniz. Etli suda haşlanmış nohut, salatayla pideye sarılıyor. Sadece 1.5 TL. Antepliler katmer tatlısını kahvaltıda yiyor. En lezizi Büyük Pasaj civarındaki Katmerci Zekeriya’da. Katmeri sabah 10’da bitiyor.

NÖBETÇİ CİĞERCİLER
/images/100/0x0/55eac52af018fbb8f89597f4


Gaziantep’in meşhur restoranı İmam Çağdaş, bayramda kapalıydı. Valilik karşısındaki Aşina’ya gittik. Lüks görünümü nedeniyle yemeğine şüpheyle yaklaştık. Ancak çok memnun kaldık. Yuvalamayı, pirinç köftesi, nohut, kuşbaşı et ve soğanı pişirip, üzerine yoğurtlu, naneli sos dökerek servis ediyorlar. Harikaydı. Lahmacunlarının maydanozu bol, yeşil görünümlü ve lezzetli. Ana yemekte simit kebabını tercih ettim. Siyah bulguru (simit) kıymayla yoğurup, şişte pişiriyor, üstüne kaşar atıyorlar. İki kişi toplam 45 TL ödedik. Gaziantep’te simit kebabının gerçek adresi Devlet Hastanesi’nin karşısındaki Üçler Kebap. Gecekondu mahallesi sayılabilecek Karşıyaka’daki Kebapçı Halil İbrahim ise küşlemesiyle meşhur. Önünde hep lüks otomobiller duruyor, restoran saat 14.00’e kadar açık.

Şehirde gece acıkanların mekanı Kamil Ocak Stadı’nın çevresindeki ciğerciler. Ciğerci Mustafa aralarında en iyileri. Bunun dışında Ordu Caddesi’ndeki Yesemek Et Lokantası 24 saat açık. Burada yağsız sık et salçalı su ve pirinç ile pişirilerek hazırlanan Beyran çorbası denenmeli. Sabah aynı çorbayı merkezdeki Almacı Pazarı’nda (Elmacı Pazarı) bulunan Beyrancı Metanet’te içebilirsiniz.

Son iki günümüzü Konya’da geçirdik. Üniversitede beş sene yaşamıştım, hasret giderdim. Önceliğim etliekmek ve fırın kebabıydı. Dana etinin sırt kısmı çok kısık ateşte uzun süre pişirilerek hazırlanıyor fırın kebabı, sadece soğanla servis ediliyor. 1920’lerden beri Adalhan’da hizmet veren Hacı Şükrü’nün kebabı harikadır. Bedesten’de de bir şubesi var.

ANTEP TİRİDİ FARKLI

Etliekmek için Emniyet Müdürlüğü’nün karşısındaki Havzan tercih edilmeli. Bıçak Arası ve Mevlana’sı da lezzetli. Bıçak Arası, bıçakla kıyılan etten yapılıyor, etliekmeğin hamuruna konuluyor. Mevlana ise etliekmeğin peynirlisi. Etliekmek için ayrıca Malçacı Caddesi’ndeki Cemo’ya ya da şehrin en eskilerinden Bolu Lokantası’na gidilebilir. Gaziantep mutfağından ikinci favori yemeğim tirit. İstanbul Caddesi’ndeki, Aziziye Camii yanındaki Tiritçi Mithat’ı öneririm. Anadolu’da tiride tavuk didilir, pirinçle, salçalı suda pişirilir. Antep’te çömleğe pide diziliyor. Üzerine çırpılmış yoğurt dökülüyor. Şişlere dizilmiş serçe parmağı kalınlığındaki ince kıymalar pişiriliyor ve kaba yerleştiriliyor. Tereyağı gezdirilip, üstüne maydanoz, közlenmiş biber ve domates konulup servis ediliyor. Dükkanın içinde "Tirit sevgi kadar yararlıdır" gibi şeyler yazıyor ve bence gerçekten de öyle. Yemeklerin üzerine tatlı olarak, su ve safranla yapılan zerde yeniliyor.

en sevdiği 5 yer

á Prag á İstanbul á Bozcaada á Sapanca á Şirince

ne okur

Rehber kitaplar

neyle seyahat eder

Otomobil, uçak

nerede kalır

Butik otel, pansiyon

kimle seyahat eder

Arkadaşlarıyla

çantasının vazgeçilmezleri

Fotoğraf makinesi, harita, MP3 çalar, ağrı kesici, güneş gözlüğü

ne yiyor

Yöresel yemekler, içecekler

ne giyer

Spor kıyafetler

ne alıyor

Yerel içecek, magnet

False