'Anne-çocuk' cezaevi teklifi

Güncelleme Tarihi:

Anne-çocuk cezaevi teklifi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2016 23:56

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, anneleri ile birlikte cezaevlerinde kalan 0-6 yaş arası çocukların koşullarının düzeltilmesi için kanun teklifi verdi.

Haberin Devamı

Türkiye’de anneleri ile birlikte cezaevlerinde kalan 0-6 yaş arası 500’den fazla çocuğun, fiziksel ve zihinsel gelişimlerine engel olan yetersiz koşulların düzeltilmesi için kanun teklifi veren CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, yurtdışındaki anne-çocuk cezaevlerine dikkat çekti. Adıgüzel, kanun teklifinin gerekçesinde “Bu çocukların, anneleri ile birlikte kalabilecekleri, Avrupa’da da örnekleri görülen ayrı anne-çocuk birimlerine ihtiyaç var” dedi.

‘İÇERİDE’ 528 ÇOCUK VAR

Eylül 2016 tarihi itibarıyla cezaevlerinde anneleri ile birlikte kalan çocuk sayısının 528 olduğuna dikkat çeken Onursal Adıgüzel şunları söyledi: “Çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde, çocuğun yararının temel alınmasını zorunlu kılan, Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelere karşın, cezaevlerinde anneleri ile birlikte kalan çocukların birçok sorunla karşı karşıya olduğu bilinen bir gerçek. Çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından ortaya konulan çalışmalar, 0-6 yaş arası çocukların yetişkin kadın cezaevlerinde bulunmalarının sakıncalarına dikkat çekiyor."

Haberin Devamı

EVE BENZEMELİ

Anne-çocuk cezaevlerinin İtalya, Fransa ve Belçika’da uygulamaları var. Anneyle çocuğun kaldığı bu özel bakımevleri, cezaevinin dışında, mutfağıyla, banyosuyla, odasıyla anneyle çocuğun baş başa kalacağı bir ev ortamını yansıtıyor. Çocuklar belirli zamanlarda dışarı çıkabiliyor.

Anne-çocuk cezaevi teklifi

SADECE PELUŞ OYUNCAĞA İZİN VERİLİYOR

Kadın cezaevlerini iyileştirmek için başlatılan “İçerde Çocuk Var” projesinin internet sitesinde Bakırköy Kadın Cezaevi’nde çocuklar ve annelerinin koşulları şöyle anlatılıyor:

Çocuklar, 18-20 kişilik koğuşlarda kalıyor. Çocukların birbirleriyle kavgaları ve bu sebeple annelerin de kendi aralarında gerginlik yaşaması, ayrıca diğer kadınların da çocuk gürültüsüne tahammülsüzlükleri nedeniyle, çok az sayıda koğuşta en fazla iki çocuk bulunabiliyor.

0-3 yaş genelde akransız ve oyuncaksız büyüyor. 3-6 yaş grubu ise kreşi var olan cezaevlerinde oyun ve oyuncaklara ulaşabiliyor.

Haberin Devamı

Açık kadın cezaevlerinde bahçeye çıkabiliyorlar. Ağaç, çiçek ve çimen var. Kapalı cezaevinde ise kreşe giden 3-6 yaş grubun çıkarıldığı kreş bahçesinde beton zemin ve oyun parkı var.

Kreşlerde yeterli oyuncak olduğunu gördük, ancak koğuşlara peluş oyuncaklar haricinde oyuncak sokulmasına müsaade edilmiyor. 

Anneleriyle aynı yemeği yiyorlar. Ayrıca ek gıda ve çocuk mönüsü yok. Anneler, süt ve yumurta takviyesinin yeterli olmadığını dile getiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!