GeriSeyahat Ankara’nın en iyi 10 restoranı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ankara’nın en iyi 10 restoranı

Ankara’nın en iyi 10 restoranı

Hürriyet Cuma’nın en iyi 10 listeleri, zaman zaman tek bir kent ya da bölgeye de odaklanıyor. Son on yılda yiyecek-içecek kültürünün çarpıcı bir ÅŸekilde geliÅŸtiÄŸi baÅŸkent, ayrı bir listeyi çoktan hak ediyordu. Hürriyet Ankara Bürosu, baÅŸkentli gurmeler, mutfak kültürü uzmanları ve yemek yazarlarından oluÅŸan bir jüriye Ankara’nın en iyi 10 lokantasını sordu. Ortaya geniÅŸ bir yelpaze çıktı: Merkez Lokantası da, Budakaltı, Kalbur gibi kendine özgü mekanlar da, Ä°talyan ve UzakdoÄŸu restoranları da var listede. Hilton Oteli’nin ünlü Marco Polo’su ise birinci oldu. Bu hafta en iyiler listemize baÅŸkent Ankara’dan bakıyoruz. Jürinin deÄŸerlendirmesiyle ortaya çıkan liste, geleneksel Osmanlı mutfağından UzakdoÄŸu mutfağına, deniz ürünleri restoranından Ä°talyan lokantasına kadar geniÅŸ bir yelpazeyi yansıtıyor. Hepsi farklı formatta ve farklı hizmetlerle müşterilerinin karşısında. Jüri üyeleri listenin en başına Hilton Marco Polo’yu yerleÅŸtirdi. Piyano ve keman eÅŸliÄŸinde Osmanlı mutfağının örneklerini sunan restoran, Avusturyalı ÅŸef Wolfgang Godl’un yönetiminde. EN Ä°YÄ° 101- Marco Polo2- Kalbur3- Mezzaluna4- Trilye5- Niki6- Merkez Lokantası7- L’Angoletto8- Budakaltı9- Kale Washington10- WokMARCO POLOMönüye Osmanlı mutfağını eklediAnkara Hilton Oteli’ndeki restoranda sadece akÅŸam yemeÄŸi servisi yapılıyor. 180 kiÅŸilik Marco Polo, uluslararası bir mutfaÄŸa sahip. En ünlü spesiyallerinden biber soslu biftek, yanı başınızda hazırlanıyor. Maydonoz çorbası da tadılmaya deÄŸer. Marco Polo, son olarak mönüsüne Osmanlı mutfağını da ekledi. Nohutlu mantı ve Halep iÅŸi kebap mutfağın baÅŸtaçları arasında. Mönü her üç ayda bir yenileniyor. Mutfak, otelin açılışından beri (1988) Avusturyalı ÅŸef Wolfgang Godl’a emanet. Restoran koyu ahÅŸap ağırlıklı dekorasyonuyla ağır bir havaya sahip. Kristal ÅŸarap bardakları, gümüş çatal bıçakları bu atmosferi pekiÅŸtiriyor. Otelin Yiyecek Müdürü YaÅŸar Ersoy, bu dekoru müşterilerin isteÄŸi üzerine muhafaza ettiklerini söylüyor. Daha çok iÅŸadamı ve yabancıların raÄŸbet ettikleri Marco Polo’nun önemli bir özelliÄŸi, pek çok evlilik teklifine sahne olması. AkÅŸam 19.00-23.30 arası açık olan restoranda, 20.00-23.30 arasında piyano ve kemanla müzik yapılıyor. 150’ye yakın ÅŸarap çeÅŸidi olan mekanın 25 kiÅŸilik özel bir odası da var. Ankara Hilton, Tahran Caddesi No:12 Kavaklıdere. Tel: 455 00 00.KALBURDeniz ürünlerine farklı formatGörüntüsünün iddiasızlığıyla sunduÄŸu lezzet arasında ters bir orantı var Mehmet-Bilen Tekmen çiftinin açtığı Kalbur’un. 1990’da hizmete giren mekanda yediÄŸiniz yemeklerin çoÄŸunu Türkiye’de baÅŸka bir lokantada bulmanız pek mümkün deÄŸil. Çünkü, Tekmen çifti sürekli arayış içinde. Mönüde tandır, mantı, sucuk, dolma, börek, bayıldı, pastırma, dönerle karşılaÅŸabilirsiniz, ancak yanılmayın bunların hepsi deniz ürünlerinden yapılıyor. Tekmen, mekanı ‘Restoran ile meyhane arasında’ diye tanımlıyor. Lokantanın birkaç ay öncesine kadar tabelası bile yoktu. Tekmen, ‘Kulaktan kulaÄŸa duyuldu’ diyor. 45 kiÅŸilik olduÄŸu için bir hafta önceden rezervasyon yaptırmak gerek. Müşterilerinin yüzde 60’ı kadın. Pazartesi hariç her gün 12.00-24.00 arası açık. Oran Åžehri Çarşı Merkezi, No:23-24. Tel: 490 50 01. MEZZALUNAKapalı pizza yapıyorÄ°ÅŸletmecisi Börekçi Ä°nÅŸaat. Mekan ünlü Floransalı mimar Roberto Magris tarafından dekore edilmiÅŸ. Mutfağın merkezinde pizza yer alıyor. 13 çeÅŸit makarna, 25 çeÅŸit pizza var. Pizzaları Ä°talyan ÅŸef Daniel Evangelista yapıyor. ÖzelliÄŸi, el açımı ince bir hamura sahip olması ve Ä°talya’dan ithal edilmiÅŸ odun fırınında piÅŸirilmesi. Ançuezlisinden balıklısına kadar her türlü pizza var. Kapalı pizza da bulmak mümkün. Pizzalar en geç beÅŸ dakika içinde servis ediliyor. Pizzalarda, Napoli salamı, Parma ve Cotto jambonu gibi Ä°talyan ürünleri kullanılıyor. Ricotto, parmesan, gorgonzola ve mozzarella gibi Ä°talyan peynirleri de mevcut. 12.00-24.00 arasında hizmet veren mekanın Ankara’da iki ÅŸubesi var. Ä°ran Caddesi’ndeki merkezi iki katlı ve 160 kiÅŸilik. Ä°ran Cad. Turan Emeksiz Sokak No:1 Kavaklıdere. Tel: 467 58 18-19.TRÄ°LYEUzakdoÄŸu piÅŸirme teknikleriTrilye, Süreyya Ãœzmez tarafından iÅŸletiliyor. Bir bahçede, yeÅŸillikler arasında yer alan, ‘En taze balık Ankara’da yenir’ sloganıyla yola çıkan mekanda, Türkiye denizlerinden çıkan her balığı bulmak mümkün: Ayvalık’ın dalgıç ahtapotu, Saroz’un mezgiti, Ä°ÄŸneada’nın kalkanı, Karataş’ın karidesi, Ä°skenderun’un lagosu, Ä°stanbul’un lüferi... Her gün canlı istiridye de sunuluyor. Trilye, UzakdoÄŸu’nun saÄŸlıklı piÅŸirme tekniklerini de kullanıyor. ÖrneÄŸin dil balığı tamamen buharda piÅŸiriliyor. Türk mutfağının klasik tatlarının modern versiyonları olan EÅŸme ayvası ile manda kaymağı ve pekmezi de var. Kapalı bahçesiyle 120 kiÅŸilik Trilye her gün sabah 8.30 gece 2.30 arasında açık. ReÅŸit Galip Cad. Hafta Sok. No: 11 GOP. Tel: 447 12 00.NÄ°KÄ°Akdeniz’den sıcak esintilerSüleyman FerahoÄŸlu ve Mehmet Köse tarafından iÅŸletiliyor. BaÅŸta Ä°spanya, Ä°talya, Fas ve Fransa olmak üzere Akdeniz’e özgü pek çok yemek çeÅŸidini bulmak mümkün. Ä°ÅŸletmeciler yemeÄŸin hazırlanışından servise kadar her anda büyük rol üstleniyor. Ortaklardan Süleyman FerahoÄŸlu, New York’ta aşçılık yapmış. Elli kiÅŸilik, sıcak bir atmosfere sahip olan Niki’ye girildiÄŸinde ÅŸirin bir bar ve yan yana dörder kiÅŸilik masalarla karşılaşılıyor. Bardaki kocaman punch kasesi ve içindeki Ä°spanyol içkisi ‘sangria’ mekanla özdeÅŸleÅŸmiÅŸ. Açılalı kısa bir süre olmasına raÄŸmen mekan, diplomatların, üst düzey yöneticilerin ve aÄŸzının tadını bilen baÅŸkentlilerin adresi. Pazar hariç her gün 12.00-24.00 arası açık. Ä°ran Caddesi No: 27/1 Kavaklıdere. Tel: 426 54 90.MERKEZ LOKANTASIAtatürk açmıştıAnkara’nın en köklü lokantası. Burayı bir Cumhuriyet müessesesi olarak görmek mümkün. Ä°ÅŸletmecisi Mehmet Ali Öztürk. Kuru fasulye denince akla ilk gelen adreslerden, kuzu tandır ve su böreÄŸinde baÅŸlı başına bir ekol. Pazar hariç her gün su böreÄŸi, pazar ise talaÅŸ böreÄŸi yapıyor. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin (AOÇ) içinde yer alıyor. 1933’te bizzat Atatürk tarafından açılmış, AOÇ’ye baÄŸlı olarak Tarım Bakanlığı tarafından iÅŸletilmiÅŸ. 1950’lerde iÅŸletmesi ÅŸahıslara bırakılmış. Restoranı Ä°smet Ä°nönü, Celal Bayar gibi birçok siyasi lider ziyaret etmiÅŸ. Bugün de siyasilerin uÄŸrak yeri. Personelin çoÄŸu 30 yıldır çalışıyor. Hüseyin Haktanır Usta da bunlardan biri. Lokanta, iç mekanda 225 kiÅŸiyi, bahçesinde 350 kiÅŸiyi ağırlıyor. 12.00-24.00 arasında açık. Rezervasyonsuz da gidiliyor. Alparslan TürkeÅŸ Cad. No:72 Gazi. Tel: 211 02 50.L’ANGOLETTOTam bir Ä°talyanTürkçe karşılığı ‘Küçük Köşe’ olan L’Angoletto, Sheraton Hotel & Convention Center’ın Ä°talyan restoranı. Restoran bu hafta koltuk döşemelerinden logosuna kadar her ÅŸeyi yenilendi. L’Angoletto’ya Sheraton’un lobisinden aÅŸağı inen mermer merdivenlerle inerek veya lobiden panoramik asansörle ulaşıyorsunuz. Fuaye gibi düşünülmüş ferah mekanda ÅŸarap dolapları göze çarpıyor hemen. Masalar beyaz örtülerle kaplı. L’Angoletto’da Roma, Venedik, Milano adlı üç VIP odası da var. Ä°talya’daki Sheraton zincirine baÄŸlı otellerin tecrübelerinden yararlanılarak hazırlanan mönü tamamen Ä°talyan. Kuzeyinden güneyine kadar tüm Ä°talyan mutfağının örneklerini bulabilirsiniz. Çok yakında özel gurme mönüsü de sunacak. Pazar hariç her gün 19.00-23.30 arasında hizmet veriyor. Sheraton Hotel& Convention Center Kavaklıdere. Tel: 468 54 54/3110.BUDAKALTIAdresi aynı zamanda ismiBudakaltı, GaziosmanpaÅŸa’da Demokrat Parti döneminde milletvekillerinin oturduÄŸu evlerden biri. Dört katlı bina 7 yıldır ErtuÄŸrul Derer tarafından restoran olarak iÅŸletiliyor. Adını adresinden alıyor. Ä°talyan ve Türk mutfağının sentezini sunan Budakaltı’da Mengenli Sedat Seven ve Mehmet Ali Menemen Usta’nın ellerinden çıkan bademli ve piliçli ılık salata ve rokalı kızarmış peynir topları salatası tadılmaya deÄŸer. Budakaltı’nın en üst katında oturan Derer, mekanın bahçesini kendisi düzenlemiÅŸ. Bahçe, 50 yıllık çam ve ıhlamur aÄŸaçları, gül, sarmaşık, ortanca, kardelen ve begonyayla süslü. Budakaltı, 10.00 ile 24.00 arasında hizmet veriyor. Arjantin Caddesi Budak Sokak No: 6 GaziosmanpaÅŸa. Tel: 427 85 45.KALE WASHINGTONSiyasilerin Kale’deki uÄŸrak yeriKale Washington, baÅŸkentin en geleneksel lokantalarından biri. Müdavimlerinin başında siyasiler, bürokratlar ve yabancı diplomatlar geliyor. Ankara Kalesi’nde yer alması nedeniyle Ankara’yı kuÅŸbakışı olarak görmek mümkün. Restoran, 400 yıllık iki Ankara evinin birleÅŸmesinden oluÅŸuyor. Yazın 200, kışın 120 kiÅŸiyi ağırlayan mekanın üst katı kışın kullanılıyor. Mevsime gören deÄŸiÅŸen yedi çeÅŸit zeytinyaÄŸlısı meÅŸhur. Biber dolması, enginar, yaprak sarma, pilaki, patlıcan salata, domates dolması ve barbunya bunlardan bazıları. Yemekler IÄŸdırlı Cemal Tokaç tarafından hazırlanıyor. Lokanta, bahçesinde, sabah 9.30’dan gece 24.00’e kadar hizmet sunuyor. Doyran Sokak No:5/7 Kaleiçi. Tel: 311 43 44.WOKAdını Çin tavasından alıyorYiyecek sektöründe kendini kanıtlayan Karaca ailesinden Yüksel Karaca iÅŸletiyor. Mönüsünde dünya ve UzakdoÄŸu mutfağından örnekler yer alıyor. Bir de suÅŸi barı var. Çinlilerin yemek piÅŸirdiÄŸi geleneksel tavalarının ismi olan Wok Restoran, iki kattan oluÅŸuyor. Burayı mimar Ebru Silahtar’la birlikte tasarlayan Yüksel Karaca, ferah bir mekan yaratmış. Ãœst kat, kafe havasında. Alt kattaki büyük masalar iÅŸ toplantıları için ideal. Uzun bir bar da bulunuyor. Wok’ta rahatsız etmeyen bir seviyede müzik çalıyor. AkÅŸam yemeÄŸinde house tarzıyla baÅŸlıyor gece elektronik cazla devam ediyor. Öğlen 12.00’de açılan Wok, hafta içi 24.00, haftasonu 02.00’ye dek açık. UÄŸur Mumcu Caddesi No: 8/2 GOP. Tel: 446 19 92.Â
False