Pasaport başvurusu nasıl yapılır? E-Pasaport belgeleri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Pasaport başvurusu nasıl yapılır E-Pasaport belgeleri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2017 15:05

Uluslararası standartlarda hazırlanan e-Pasaportlar 1 Haziran 2010 tarihi itibariyle kullanıma sunulmuştur. e-Pasaport başvurularınızı Türkiye'de 81 il ve 310 İlçe Emniyet Müdürlüğüne, yurt dışında ise bağlı bulunduğunuz dış temsilciliklerinden yapabilirsiniz. Peki e-pasaport başvuru belgelerine nasıl ulaşılır ve e-pasaport işlemleri nasıl yapılır? İşte detaylar

Haberin Devamı

Pasaport başvuru işlemleri genel itibari ile ilgili Emniyet Müdürlüğü için randevu alınarak yapılmaktadır, ’’e-pasaporta hemen başvur’’ kısmından gerekli adımları takip ederek randevu işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Yaşlı, hasta ve engelli vb. vatandaşlarımızın işlemleri randevusuz olarak ta alınmaktadır, Randevusuz müracaat işlemleri kısıtlı sayıdadır.

e-Pasaport randevu işlemleri yalnızca web sitesi üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Randevunuzu, "Başvuru Durumunu Sormak İstiyorum" kısmına TC Kimlik numaranızı ve daha önceden randevu aldığınızda e-posta adresinize gönderilmiş olan referans numaranızı girerek değiştirebilir veya iptal edebilirsiniz. 30 günlük bir zaman diliminde randevunuzu en fazla 3 kere iptal edebilirsiniz.

E PASAPORT İŞLEMLERİ İÇİN TIKLAYIN

Haberin Devamı

E-PASAPORT NEDİR?

”Çipli pasaport”, “biyometrik pasaport” ya da ”elektronik pasaport” olarak da bilinen e-Pasaportlar eski tip pasaportların kimlik sayfalarında bulunan pasaport numarası, ad, soyad, uyruk, doğum tarihi, kimlik no, düzenleyen makam, düzenlenme ve geçerlilik tarihi vb. kişisel kimlik ve pasaport bilgilerinin yanı sıra içinde fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin saklanabildiği yongalı (çipli) pasaportlardır. e-Pasaportlar esasında Makinede Okunabilen Pasaportların bir türü olmakla birlikte Makinede Okunabilir Pasaportlardan daha ileri düzeyde güvenlik katmanlarına sahiptir. Yongalar e-Pasaportların arka kapağında veya kimlik sayfasının içinde bulunmaktadır. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde üretilen e-Pasaportlarda da yongalar arka kapakta bulunmaktadır. Özel cihazlarla okunabilen yonga, pasaportta sahteciliğe karşı önlem olarak geliştirilmiş güvenlik katmanlarından birisidir. Aynen Makinede Okunabilen Pasaportlarda olduğu gibi e-Pasaportların kimlik sayfalarının alt kısımlarında da her biri 44 karakterden oluşan iki satırlık bir Makinede Okunabilir Alan bulunmaktadır.

E-PASAPORT'UN FARKI NEDİR?

e-Pasaportlarda, eski tip pasaportların kimlik sayfalarında çıplak gözle görülen bilgilerin ve fotoğrafın dijital olarak saklandığı yongalar bulunmaktadır. Temassız yonga teknolojisi sayesinde bu bilgiler özel cihazlar tarafından okunabilmekte ve bu sayede sınır kapılarında güvenli ve hızlı pasaport kontrolü yapılabilmektedir. Türk e-Pasaportlarının ebatları ICAO standartlarıyla uyumlu hale getirilerek 88 mm X 125 mm olacak şekilde yeniden belirlenmiş ve sayfa sayılarında değişikliğe gidilmiştir. Buna göre, Hususi Pasaport ve Hizmet Pasaportlarının sayfa sayıları 52’den 28’e düşürülmüştür. Umuma mahsus pasaportlar 60 sayfa; diplomatik pasaportlar ise 28 sayfa olacak şekilde tasarlanmıştır. e-Pasaportlarda, eski tip pasaportlardan farklı olarak daha fazla sayıda güvenlik özelliklerine sahip özel kağıtlar kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Umuma mahsus e-Pasaportlarda 57; hususi ve hizmet damgalı e-Pasaportlarda 25; diplomatik e-Pasaportlarda ise 24 adet vize sayfası bulunmaktadır.

E-PASAPORTTA NE TÜR GÜVENLİK ÖNEMLERİ VARDIR?

Üretim aşamasından sınır noktalarındaki politika ve uygulamalara kadar e-Pasaport sisteminin her aşamasında görünür ve gizlenmiş güvenlik önlemleri bulunmaktadır. Ülkemizdeki e-Pasaport defterleri Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’na bağlı Darphane ve Damga Matbaasında üretilmekte ve İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kurulan güvenlikli bir birimde tanzim edilmektedir. Bu tanzim biriminde, yetkili makamlar tarafından güvenlik özellikleriyle donatılmış kağıt, mürekkep ve üretim teknikleri kullanılmaktadır. e-Pasaport kapaklarında bulunan yongalar herhangi bir müdahale ihtimaline karşı şifreli olarak üretilmektedir. Bu şifre sayesinde çalınma ve benzeri durumlarda boş pasaport defterlerinden ayrı olarak taşınan bu şifrelere ulaşılamayacağı için sahte e-pasaport tanzim edilmesi mümkün olmayacaktır. Bu taşıma şifrelerinin yanı sıra pasaportlarda bulunan elektronik yongalara erişim için yine bir dizi özel güvenlik sistemi bulunmaktadır. Bu sayede taşıma şifreleri art niyetli kişilerce ele geçirilse dahi pasaport yongalarına yazım yapılamamaktadır. Bunun yanında kişiselleştirme olarak da adlandırılan tanzim aşamasında yongalara yazılan veriler ülke yetkili imza makamı tarafından dijital olarak imzalanmaktadır. Bu sayede görsel olarak pasaporta yazılmış verilerin yongada bulunan ve dijital olarak imzalanan eş veriler ile karşılaştırılabilmektedir. Elektronik yongaya yazılmış veriler üzerinde sonradan elektronik olarak herhangi bir değişiklik yapılamamasının yanı sıra dijital imza ile de verilerin bütünlüğü ve doğruluğu bir kez daha sağlamlaştırılmıştır.

Haberin Devamı

PASAPORT HARÇ ÜCRETLERİ NE KADAR?

6 aylık pasaport, 120 TL’lik harç fiyatı bulunuyor. 94 TL’lik defter fiyatının da eklenmesiyle toplam 214 TL’lik bir masrafı var. 1 yıllık pasaport, harç bedeli ile 175 TL’ye denk geliyor, 94 TL’lik bir defter bedeli var ve son olarak toplam rakamı 270 TL. 2 yıllık bir pasaport, 286,4 TL defter ücreti, 94 TL ve toplamda 380,4 TL. 3 yıllık pasaport fiyatı 500 TL, son olarak 4 – 10 yıllık pasaport ücretleri ise 667 TL olarak belirlenmiş. Pasaport defter ve harç bedelleri her yıl Maliye Bakanlığı tarafından ayarlanıyor ve 492 Sayılı Harçlar Kanununa bağlı Harçlar Kanunu Genel Tebliği (6) sayılı tarife ve Değerli Kağıtlar Kanunu Genel Tebliği ile Resmi Gazetede yayımlanıyor.

Haberin Devamı

Bu fiyatları ele aldıktan sonra pasaport fiyatları zam görecek mi konusuna değinmek gerekiyor. Bu konuyla ilgili resmi, açıklanmış bir üsul yok. Güncel duruma göre belirleniyor ve ardından Resmi Gazete platformunda duyuruluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!