Venedik'te 'vardiya' başladı

Güncelleme Tarihi:

Venedikte vardiya başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2018 22:30

16 ülkeden 122 mimarlık öğrencisinin katılımıyla 16. Venedik Mimarlık Bienali’ndeki Türkiye Pavyonu’nu bir buluşma ve üretim mekânına dönüştürecek ‘Vardiya’ projesinin açılışı dün akşam yapıldı.

Haberin Devamı

DÜNYANIN önde gelen mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi kapsamındaki Türkiye Pavyonu’nu bir buluşma, karşılaşma ve üretim mekânına dönüştürecek mimar Kerem Piker’in ‘Vardiya’ projesi başladı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı koordinasyonunda, Schüco Türkiye ve VitrA eş sponsorluğunda gerçekleştirilen Türkiye Pavyonu’nun dün akşamki açılışına küratöryal ekibin yanı sıra İKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Schüco Türkiye Genel Müdürü Can Eren, VitrA adına Ali Aköz, Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Şaban Karataş ve mimarlık dünyasından birçok önemli isim katıldı.

Dünyadan mimarlık öğrencilerinin katılımıyla zaman içerisinde şekillenerek gelişecek ve bienalin sona ermesiyle tamamlanacak ‘Vardiya’ projesi, alışılagelmiş anlamda bir sergi içeriği sunmayacak. Bienal süresince, 16 ülkeden 122 mimarlık öğrencisi, haftalık 10’ar kişilik vardiyalarla Venedik’e gelerek, farklı temalar etrafında atölye çalışmaları geliştirecek ve film, enstalasyon, maket, fanzin, üç boyutlu baskı gibi pek çok farklı formatta özel içerikler üretecek. Atölye çalışmalarının yanı sıra projenin web sitesinden canlı yayınlanacak 50 dijital buluşma ve 6 uluslararası konuk konuşmacının katılacağı sohbetlerle Türkiye Pavyonu, bienalin açık kalacağı 25 hafta boyunca yaşayan bir buluşma ve üretim mekânı olacak.

Yardımcı küratörlüğünü Cansu Cürgen, Yelta Köm, Nizam Onur Sönmez, Yağız Söylev ve Erdem Tüzün’ün üstlendiği ‘Vardiya’ projesi, Türkiye Pavyonu’nu salt bir sergi alanı olmanın ötesinde bir buluşma, karşılaşma ve üretim mekânına dönüştürürken, Venedik Mimarlık Bienali’ni de öğrenciler için ulaşılabilir kılmayı ve yeni ortaklıklara, işbirliklerine önayak olmayı hedefliyor.

Bienalin bu yılki teması olan Serbestmekân / Freespace kavramını, bir sergi teması olarak ele almak yerine, bu başlığı mekânın kendisine uyarlayan Vardiya, genç mimar adaylarını, yalnızca bienal izleyicileri olmaktan çıkarıp bienalin etkin birer üreticisi haline getirecek. 500’e yakın mimarlık öğrencisi arasından seçilen katılımcılar, ziyaretçileri bienallerin amacı ve rolü hakkında düşünmeye davet edecek. 26 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilecek bienal açılışının ardından, 27 Mayıs Pazar günü ilk vardiya Venedik’e ulaşacak.

Venedikte vardiya başladı

Can Eren - Bülent Eczacıbaşı - Kerem Piker - Ali Aköz


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!