Eski Pasaport ile E-Pasaport arasındaki fark nedir? Eski Pasaportlar hangi tarihe kadar kullanılacak?

Güncelleme Tarihi:

Eski Pasaport ile E-Pasaport arasındaki fark nedir Eski Pasaportlar hangi tarihe kadar kullanılacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2017 15:12

Pasaport sahibi veya e-pasaport almak isteyen vatandaşlar bir takım soruların cevaplarını arıyorlar. Bunların ilki e-pasaport ile eski pasaport arasındaki farklar. Vatandaşların bir diğer merak ettiği konu ise eski pasaportların hangi yıla kadar geçerli olduğu hakkında. İşte e-pasaport ve eski pasaportlar arasındaki farklar

Haberin Devamı

Eski Pasaportunuzu ne kadar süre ile kullanabilirsiniz?

ICAO mevzuatı uyarınca en geç 1 Nisan 2010 tarihi itibariyle üye ülkelerin Makinede Okunabilir Pasaport vermeye başlamış olmaları gerekmektedir. Ancak makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportların tüm dünyada yürürlükten kalkma tarihi 24 Kasım 2015’tir. Dolayısıyla, makinede okunamayan nitelikteki Türk pasaportları da 24 Kasım 2015 tarihini geçmemek kaydıyla geçerlilik sürelerinin sonuna kadar kullanılabilecektir.Ancak bu tarihten sonra tüm dünyada seyahatlerde yalnızca e-Pasaportlar kullanılacaktır.

Eski pasaportumun geçerlilik süresi e-Pasaportuma eklenecek mi ?

Makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlar geçerlilik sürelerinin sonuna kadar kullanılabileceği gibi e-Pasaport başvurusunda bulunmanız halinde başvuru tarihi itibariyle geçerli olan süreleriniz e-Pasaportunuza kanuni süreyi (18 yaşından küçükler için maksimum 5 yıl, 18 yaşından büyükler için maksimum 10 yıl) aşmayacak şekilde harçsız olarak aktarılacaktır.

Haberin Devamı

e-Pasaport uygulaması başladıktan sonra eski pasaportumla ilgili işlem yaptırmam mümkün mü ?
E-pasaportların yürürlüğe girmesiyle birlikte eski tip pasaportlarla seyahat imkanı 24 Kasım 2015 tarihinde sona erecektir. Eski tip pasaportu geçerli olan vatandaşlarımız geçerlilik süresi içinde ve her durumda 24 Kasım 2015 tarihine kadar bu pasaportlarını kullanabilecektir. Eski tip pasaportlarla ilgili uzatma, ebeveyn pasaportlarındaki refakat hanesine çocuk kaydettirme gibi tüm işlemler yurt içinde 31 Ocak 2011, yurt dışındaki temsilciliklerimizde ise 31 Aralık 2010'da sona ermiştir.

e-Pasaportumu kaybedersem ne yapmalıyım?
Kayıp veya çalıntı pasaportlar sınır kontrollerinde kolayca tespit edilebilmektedir. Bu nedenle, sınır makamlarının bilgilendirilmesi amacıyla durum en kısa sürede başvuru merkezlerine (yurt içinde Emniyet Müdürlüklerine veya en yakın karakola, yurt dışında ise mesai saatleri içinde dış temsilciliklere) bildirilmelidir.

e-Pasaportlar tüm ülkelerde aynı mıdır ?
Hayır. Tüm e-Pasaportlar ICAO standartlarında üretilmektedir ancak her ülke bu standartlar arasında yer alan seçeneklerden kendi ihtiyaçlarına en uygun olanı kullanmaktadır. Bu nedenle ICAO standartlarına uygun olmak kaydıyla e-Pasaport uygulamaları ülkeden ülkeye farklılıklar arz edebilmektedir.

Haberin Devamı

e-Pasaportlar klasik pasaportlardan daha mı güvenli?
e-Pasaport defterlerinin kimlik sayfalarında bulunan tüm bilgilerin aynı defter üzerinde elektronik olarak da saklanması sayesinde pasaport sahibinin kimliğinin sınır güvenlik makamları tarafından tespiti kolaylaşmaktadır. Yeni kapak tasarımı, baskı özellikleri ve güvenli elektronik yongalar sayesinde pasaport sahteciliğinin önemli ölçüde önüne geçilmektedir. e-Pasaportlar içerdikleri dijital ve fiziksel güvenlik özellikleriyle klasik pasaportlarla kıyaslandığında daha ileri düzeyde güvenlik sağlamaktadır. Başvurudan üretime kadar e-Pasaport üretiminin her aşamasında ileri teknolojiler kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

e-Pasaportun avantajları nelerdir?
e-Pasaportlar sayesinde bir yolcunun kimliği güvenli bir şekilde saptanabilmekte, kişisel bilgiler korunmakta, kimlik hırsızlığı ve belge tahrifatının önüne geçilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!