Amerikalı Pastör FETÖ'den tutuklu: Trump iadesini istedi

Güncelleme Tarihi:

Amerikalı Pastör FETÖden tutuklu: Trump iadesini istedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2017 21:05

Cumhurbaşkanı Erdoğan-ABD Başkanı Trump görüşmesinden sonra Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ana gündem maddelerinin dışında bir konuya da yer verildi. Trump’ın FETÖ üyeliği iddiasıyla tutuklanan Amerikalı pastör Andrew Brunson’ın ABD’ye iadesini talep ettiği belirtildi.

Haberin Devamı

PROTESTAN cemaatine ait İzmir Diriliş Kilisesi Pastörü Andrew Brunson Aralık 2016’da bir tanığın ifadesi doğrultusunda FETÖ üyeliğinden tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Bu taleple Brunson son dönemde Türkiye ve ABD arasındaki üst düzey görüşmelerde masaya ismi gelen dördüncü kişi oldu. Türk tarafı ise Fetullah Gülen’in iadesinin yanı sıra İran asıllı Türk işadamı Reza Zarrab ile Halkbank’ın Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın serbest bırakılması beklentisini görüşmede dile getirdi.

BEYAZ SARAY ÖRGÜT İSMİ VERMEDİ

Beyaz Saray’ın Erdoğan görüşmesiyle ilgili açıklamasındaki diğer önemli husus ise terörle mücadele vurgusuydu. Açıklamada terör örgütü ismi verilmeden ‘Başkan Trump NATO müttefikimiz Türkiye’nin güvenliğinin sağlanması hedefine bağlı olduğunu ve terörün her türlüsünün bertaraf edilmesi için birlikte çalışma ihtiyacını vurguladı’ denildi.

Haberin Devamı

‘TERÖR ÖRGÜTÜ’ VURGUSU EKSİK ÇEVİRİ

Beyaz Saray’da iki liderin yaptığı ortak açıklama sırasında Erdoğan’ın sözlerini İngilizceye çeviren tercümanın ‘Özellikle YPG-PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde varılan mutabakata kesinlikle uygun değildir’ ifadesinin ‘terör örgütü’ kısmını eksik çevirdi. Çevirmen bir hatalı tercümeyi de Erdoğan’ın ‘Terör örgütleri ile ilkeli ve kararlı mücadele konusunda geçmişte yaşanan hataları telafi edecek adımların devamının geleceğini ümit ediyoruz’ cümlesi için yaptı. Yapılan çeviri ‘geçmişte yaşanan hataları telafi etmek’ yerine ‘geçmişte yaptığımız hataları tekrarlamayacağız’ anlamına geliyordu. YPG konusunda Erdoğan’ın mesajlarının anlamını etkileyen iki kritik hata, ‘Çevirmeni ABD tarafı mı getirdi?’ sorularına neden oldu. Ancak, çevirmen, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın resmi tercümanıydı.

Beyaz Saray açıklamasında geçmeyen PKK vurgusu ise Ankara’yı YPG pozisyonu nedeniyle en çok kızdıran kurum olan ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan geldi. Pentagon’un, Erdoğan-Trump görüşmesine atfen yaptığı açıklamada PKK ile mücadeleye yönelik kuvvetli ifadeler yer aldı ancak YPG ya da PYD’ye ilişkin tek satır yoktu. Açıklamada, ‘Mattis Türk hükümeti ve halkının Suriyeli sığınmacılara gösterdiği cömertliği teslim etti. İki lider de hem Suriye hem de Irak’ta barışa verdikleri desteğin altını çizdiler ve ABD-Türkiye güvenlik ittifakı için çalışmaya devam yönünde temennilerini dile getirdiler’ ifadesi de yer aldı.

Haberin Devamı

‘ÖZEL AMAÇLA VAAZ’ İDDİASI

ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan iadesini istediği, FETÖ’ye üyelik iddiasıyla 9 Aralık 2016’dan beri Türkiye’de tutuklu bulunan misyoner pastör Andrew Brunson, Kürtlere yönelik özel amaçla vaazda bulunmakla, FETÖ yapılanmasıyla temas kurmakla suçlanıyor. Brunson, 7 Ekim 2016’da ‘milli güvenlik aleyhine tehdit’ iddiasıyla eşi Norine Lyn Brunson ile birlikte gözaltına alınarak, sınırdışı edilmek üzere Göç İdaresi’ne gönderilmişti. Andrew Brunson tutuklanırken, eşi serbest bırakılmıştı.FETÖ İLE DİYALOGİDDİASINI REDDETTİBrunson, Kürtlere yönelik özel amaçla vaazda bulunduğu iddiasına karşılık, Kürtçe bilmediğini, kiliseye kim gelirse o kişilere seslendiğini, topluluk içinde Kürtlerin de olabileceğini belirtti. Kürsüyü vaazda bulunması için bir Kürt vatandaşa verdiğini ancak ayrımcılıkta bulunmadığını, 7-8 farklı insanla daha kürsüsünü paylaştığını vurguladı. Kilisede yapılan bir toplantıda FETÖ ile diyalog kurulmasının faydalı olabileceğini söylediği iddiasına ise Brunson, FETÖ/PDY’yi gözaltına alınınca duyduğu, bu yapıdan hiç kimseyle temas kurmadığı, Zaman gazetesini ziyaret etmediği yanıtını verdi. Brunson mahkemede, dini inanç ayrımı yapmaksızın kilisede mültecileri ağırlayıp gıda yardımında bulunduklarını, Türkçe bilmeyenlere Arapça ve Kürtçe ayin yapıldığını ancak kendisinin katılmadığını ifade etti. (İsmail SAYMAZ)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!