Altın dediğin... Iyeoka

Güncelleme Tarihi:

Altın dediğin... Iyeoka
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2017 17:40

Nijerya kökenli Amerikalı müzisyen Iyeoka, 19-20 Nisan tarihlerinde iki konserle Babylon’da. 'Say Yes' albümü 'Simply Falling' parçasıyla kalbimizde sarsılmaz tahtını kurdu. Ne şanslıyız ki şimdi de ‘Gold’ adlı albümünün turnesi sebebiyle İstanbul’da. Kendisiyle konser öncesinde konuştuk…

Haberin Devamı

'Gold' albümü nasıl oluştu?
'Gold' albümü, tüm albümlerim arasında, gerçek aşkla yaptığım bir albüm. ‘Say Yes’ albümünün turnesindeyken, 20 ülke gezdik ve ‘Sinnerman’, ‘Who Would Follow’, ‘Akomen of Udomi’, ‘Every Second Hour’, ‘Don’t Wanna Make War’, ‘Gold’, ‘Kola Nut’, ‘Black Coffee’, ‘Wait For It’ ve ‘Hurricaine’i canlı çaldık. Direk izleyici tepkisini görme şansımız oldu, bu da müzikal yönümüzü belirledi. Çok işe yarayan bir araştırm yöntemi oldu. Turneye ara verince, ‘Gold’ albümünü düşünerek, canlı çaldığımız parçaların stüdyo versiyonları üzerinde çalıştık.

Favori şarkın hangisi?
‘Thunder’ benim en sevdiğim şarkı... Bir sonraki video klibi buna çekmek istiyorum. Doğru yönetmeni bekliyorum. Çok kişisel bir hatırası var, bu şarkıyı bir düşük yaptıktan sonra yazdım, sancılı bir süreçte. 1998’de yazdığım ‘Painted Black’ diye bir şiirin bazı satırları ilham verdi şarkı için. “I want to sing louder than the thunder (Fırtınadan daha yüksek sesle şarkı söylemek istiyorum)” ve “I don’t want to be a part of the game of tragedy and defeat, telling me I have no control of my story. I’m ready to find the key to unlock me from my dungeon of work, eat, sleep (Bana hikayem üzerinde hiçbir kontrolüm olmadığını söyleyen bir trajedi ve yıkım oyununun parçası olmak istemiyorum. Beni iş, yemek, uyku zindanımdan salıverecek anahtarı bulmaya hazırım)”.

Haberin Devamı

Albümdeki Nina Simone cover’ı ‘Sinnerman’ çok güzel... Sesinin ona benzediğini söyleyen ilk biz değiliz herhalde. Sadece sesin değil, duruşun da benziyor...
Onun varlığı tarif edilemez. Ve Nina Simone’la karşılaştırılma şansına sahip olduğuma inanamıyorum. 2017 senesinde bir sanatçı olduğum için çok mutluyum.

Başka kimler sana ilham oluyor?
Kapsamlı bir klasik müzik arşivi dinleyerek büyüdüm ve babamın ABD’ye gelirken Nijerya’dan getirdiği kaset koleksiyonu beni highlife türü müzikle tanıştırdı. Fela’dan Sir Victor Ewaifo’ya kadar müzisyenleri dinledim. Boston’da büyürken 80’li yıllarda, dönemin ana akım müziğine de bir ömürlük tutuldum.

Bir yandan da slam türünde şiir şampiyonusun, bir şiir kitabın var. Şiir yazmaya nasıl, ne zaman başladın? Hayatının neresinde şiir? Okumak isteyenler nasıl ulaşabilir kitabına?
Boston Latin School’da okurken Maya Angelou’nun şiiri üzerine bir içebakış yazdım, bir İngilizce projesi içindi. ABD’deki ilk devlet okulu, bu arada. O zamandan beri, Angelou’nun fenomen şiirsel yolculuğuna tutkunum. Amerika’da siyah kadın olmak nedir, anlatan muazzam bir ayna oldu bana on yıllardır.
Şiirlerimden parçalar yayınlıyorum. Her yıl yeni bir şey çıkarıyorum. Grubuma katılın ve özel bölümler için sosyal medyadan takip edin. Yayın yaptığım platform Blurb. Artık ülkenize de teslimat yapıyor: http://www.blurb.com/b/7415942-soulmap-lifescript

Haberin Devamı

Amenowan Vakfı hakkında bilgi verir misin biraz da? Başka projeler de var mı çalıştığın?
Amenawon Vakfı ile beraber yaptığım çalışmanın adı Lyrics for Literacy (Okur Yazarlık için Söz Yazmak). Hedefimiz Edo State, Nijerya’da kitap dağıtarak, kırsal bölgelerde okur-yazarlık artırma hareketine destek olmak, ve bunu şarkı sözleriyle, insanları bir yandan da eğlendirerek yapmak. Kitap dağıtımını bir Pop-Up Ukulele Truck ile desteklemek ve müzik okumayı da teşvik edip, bu basit, güzel ve sakin enstrümanı kırsal bölgelerde tanıtmayı planlıyoruz. Desteğiniz bizi çok mutlu eder! Afrika kıtasında yeterli imkanlara sahip olmayan topluluklara yardım etmek isteyen organizasyonlarla işbirliği yapmayı isteriz.

Haberin Devamı

Anne, şair, müzisyen ve aktivist... Hepsi bir arada nasıl yürüyor?
Anne olmak hayatımın her gününde bana bir amaç veriyor. Şair ve müzisyen olma yolculuğum ise bir günde gerçekleşmedi, iki harika çocuk yetiştirme şansım da öyle. Çocuklarım sanatımı her an etkiliyorlar ve beraber büyüyüp, sevgiyi tecrübe etmemiz beni çok mutlu ediyor. Çocuklarım benim için gerçek GOLD (altın). İkisinin isminin ilk harfi A ve U. Biraz da komik ıvır zıvır bilgi. Bilin bakalım, AU gezegenimizdeki hangi elementin sembolüdür?

Hiç eczacı olarak çalıştınız mı?
Evet. 10 yıl kadar sağlık sektöründe perakende eczacı olarak çalıştım. Şimdi de bağımsız olarak danışmanlık veriyorum, sertifikalı eczane düzenleme uzmanı olarak. Yeni geliştirilen sağlık çözümlerini denetliyorum ve etkileyici sağlık sonuçları alınması için müzik ve sanat değerleri ekliyorum. Müziğim ve genel konuşmalar gelişen sağlık ihtiyaçlarımızı yansıtıyor. Tanınan kişilerin aşırı dozda ilaçtan öldüğü bir dönemde, Jimi Hendrix, Michael Jackson ve geçen yıl Prince’ın aşırı doz Fentanyl yüzünden ölmesi. Farkındalık, dikkat çok önemli. Kronik ya da akut hastalıkların tedavisi çin reçeteli ilaç kullanan her birey, gelişime yardım etmeli.

Haberin Devamı

Konserler nasıl olacak? Sadece albümden parçalar mı?
Beraber eğleneceğimiz bu yeni tecrübemize Paper Hearts Forecast (Kağıt Kalpler Tahmini) diyorum. ‘Gold’daki tüm yeni parçaları çalıyoruz ve Simply Falling, Breakdown Mode, Testify ve Say Yes’ten Revolution çalıyoruz.

Gelecekteki planları neler?
Yolda edindiğim tecrübelerimle ilgili bir kitap yazıyorum. İş, hayat, kişisel bakım ve bonus kafalar için saç bakımı... TED’den tanıdığım çok yetenekli iki arkadaşlarımla, Blinky Bill ve Abigail Washburn, yeni işbirlikleri yapıyoruz. Afrika müziği ve bluegrass türünde... Şarkı yazmam kendilerinden nasıl etkilenecek çok merak ediyorum.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!