Alman bakanlardan AB’ye Türkiye uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Alman bakanlardan AB’ye Türkiye uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2017 00:36

Türkiye’den bakanların Almanya’daki Türk seçmenlerle referandum toplantılarına yasak getirilmesine ilişkin gerilim sürerken dün Alman siyasetçilerden art arda açıklamalar geldi. Alman Dışişleri Bakanı Gabriel, Brüksel’de AB’ye “Türkiye’nin daha fazla doğuya sürüklenmemesi bizim ortak çıkarımıza” mesajı verdi. Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de “Şimdi önemli olan gerilimi yatıştırmak. Ses tonunda objektif olmalıyız” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) toplantısında “Türkiye’yi doğuya sürüklemeyelim” uyarısı yaptı. Rusya’ya daha fazla bağlanır endişesiyle AB’nin Türkiye’deki gelişmelere karşı çekimser davrandığını söyleyen Gabriel, “Türkiye’nin daha fazla doğuya sürüklenmemesi bizim ortak çıkarlarımıza. Türkiye’de askeri rejim döneminde bile kimse NATO üyeliğini sorgulamak istemedi. O zaman da amaç Türkiye’nin yanlış bir tarafa sürüklenmesine yol açmamaktı” diye konuştu.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de Brüksel’deki konuşmasında, Türkiye’yle ilgili, “Bizim için şimdi önemli olan gerilimi yatıştırmak. Neyin olacağını, olmayacağını açıkça konuşmalıyız. Ses tonunda objektif olmalıyız” diye konuştu.

Alman Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmaier ise Türkiye’den Berlin’e yönelen eleştirilere karşılık “Suçlamalar asla kabul edilemez. Almanya’nın demokrasi konusunda kimseden akıl almaya ihtiyacı yok” dedi. Hükümetin Türk makamlarıyla sürekli irtibat içinde olduğunu söyleyen Altmaier, Türk bakanların referandum toplantılarına katılmalarının yasak olmaması gerektiğini belirtti. Almanya’dan diğer tepkiler şöyle:

Haberin Devamı

‘KABUL EDİLİR DEĞİL’

-Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Grup Başkanı Volker Kauder: “NATO müttefiki bir ülke cumhurbaşkanının, bir başka müttefik hakkında bu tarz sözler sarf etmesi kabul edilir değil.”

-Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Sekreteri Andreas Scheuer: Erdoğan özür dilemeli. Nazi kıyaslaması Türkiye-Almanya ilişkilerinde yeni bir derin nokta.”

-Anamuhalefet Sol Parti Grup Eşbaşkanı Dietmar Bartsch: Türkiye ile mülteci anlaşması Avrupa’yı baskı altına aldı. Almanya bu sözleşmenin lağvedilmesine çalışmalı.”

Sol Parti Grup Eşbaşkanı Sahra Wagenknecht: Merkel, Alman askerleri İncirlik’ten çekmeli ve AB Türkiye’ye yardımları dondurmalı.   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!