GeriSeyahat Alışveriş ve eğlence molası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Alışveriş ve eğlence molası

Alışveriş ve eğlence molası

İstanbul’u gezmek için en güzel dönem ilkbahar ya da sonbahardır derler. Alışverişseverler içinse bu aralar İstanbul’u arşınlamanın tam zamanı! Her yerde büyük kış indirimleri var. Giyimden mobilyaya tüm ürünleri, yüzde 70’e varan indirimli fiyatlarla bulabilirsiniz. Bu rehber, birbirinden havalı alışveriş caddelerinden, aklınıza gelen tüm markaları bulabileceğiniz dev AVM’lere haftasonunda İstanbul’da dükkan gezmek isteyenlere. Tabii gece hayatı ve lezzet durakları da unutulmadı.

2010 Avrupa Kültür Başkenti ünvanını kaybetmiş olsa da, istanbul her zaman bir kültür ve alışveriş başkenti olarak Londra, Paris, Milano gibi metropollerle yarışıyor. Şehir neredeyse 24 saat yaşadığından, gece yarısına kadar alışveriş yapmanın mümkün olduğu yerler var. Örneğin Beyoğlu İstiklal Caddesi. Pazar günü kapalı olan adreslerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Ayrıca tüm ünlü ve uluslararası markanın istanbul’da en az bir mağazası var. Düzenlenen alışveriş festivallerinin sayısı her geçen gün artıyor. Önümüzdeki mart ayında da istanbul Shopping Fest (İstanbul Alışveriş Festivali) düzenlenecek.

GİRERKEN OUTLETLER KARŞILIYOR

Size tavsiyemiz, istanbul’da hafta sonu kaçamağına cuma akşamından başlamanız. Böylece şehirde geçirecek iki geceniz olur ve daha fazla mekanı görebilirsiniz. Ne de istanbul, dünyanın sayılı eğlence başkentlerinden biri. Üstelik çok iyi restoranlar var. Hafta sonunda alışverişi mümkün olan en verimli şekilde yapabilmek için önce nasıl bir alışverişçi olduğunuza, ne aradığınıza karar vermeniz gerekiyor. Eğer kapalı alanda sabit ısıyla alışverişten hoşlanıyorsanız, artık neredeyse her mahallede bir AVM bulunuyor. Şehre ister havayoluyla gelin, ister karayoluyla, hem doğuda hem batıda sizi ilk olarak dev AVM’ler karşılıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda uçaktan iner inmez ViaPort’a rastlıyorsunuz. Burası istanbul’un en iyi outlet AVM’lerinden. 225 bin metrekareye yayılmış küçük bir alışveriş kasabası gibi. Vakko, Samsonite, Hotiç gibi markalarında arasında bulunduğu tam 175 mağaza var. Alışverişten yorulanlar için onlarca kafe-restoran bulunuyor. Bünyesindeki lunapark ve midilli kulübü de çocuklu aileler için ideal. Eğer Avrupa tarafından geliyorsanız üç farklı AVM’ye uğrama imkanınız var. Adı üzerinde Airport Outlet, Yenibosna’daki Starcity ve Güneşli’deki 212 bunlardan sadece üçü. Geçen Nisan’da açılan Starcity, Beymen Serisonu Design, Mango ve Adidas dahil 200 markanın outlet mağazasına ev sahipliği yapıyor. 212, sıradışı ve asimetrik mimarisiyle dikkat çekiyor. İçinde 100’ü aşkın mağaza var. Teknoloji meraklıları için Bimeks’in en büyük mağazalarından biri burada.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ

Otomobille 212’den 15 dakika mesafede Forum istanbul var. Bayrampaşa’da toplam 495 bin metrekarelik inşaat alanına sahip. 265 markayla sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en büyük alışveriş merkezi olma ünvanını elinde bulunduruyor. IKEA, Praktiker ve Tepe Home’un yer aldığı 46 bin metrekarelik ev dekorasyon alanında 12 ayrı marka var. Ünlü hızlı moda markası H&M ilk mağazasını burada açtı. Ayrıca Boyner, YJKM, C&A, Marks and Spencer ve Zara gibi yerli ve yabancı 62 giyim, 19 ayakkabı ve çanta markası var. Forum istanbul, alışverişten sıkılıp farklı bir etkinlik arayanlar için Türkiye’nin ilk dev akvaryumu Turkuazoo ve ilk buz müzesi Magic Ice’a, karnı acıkanlar için 15 kafe, 34 restoran ve fast food zincirine ev sahipliği yapıyor. Çocuklu aileler için bebek bezi otomatı ve biberon ısıtıcıların bulunduğu 7 bebek odası ve çocuk oyun alanları var. 5 bin araçlık ücretsiz otoparkı da burayı en cazip alışveriş komplekslerinden biri yapıyor.

HER MAHALLEDE BİR AVM

Şehir merkezindeki her muhitte en az bir AVM bulmak mümkün. Aralarında en popülerleri Anadolu tarafında; Altunizade’de Capitol, Kadıköy’de’de Tepe Nautilus, Yenisahra’da Optimum, Kozyatağı’nda Palladium. Avrupa yakasının belli başlı alışveriş merkezleri arasında Etiler Akmerkez, Levent Kanyon, İstinye İstinyePark, Şişli Cevahir, Mecidiyeköy Profilo, Esentepe Astoria, Nişantaşı City’s, Zeytinburnu Olivium, Bakırköy Capacity ve Carousel bulunuyor.

YERLİ CHAMPS-ELYSEE

Eğer AVM’lerden hoşlanmıyor ve hava nasıl olursa olsun sokakta alışveriş yapmaktan hoşlanıyorsanız ilk durağınız Şişli’de Nişantaşı ve civarı olmalı. Kentsel Tasarım Projesi sonrası bu bölge Paris’teki meşhur Champs Elysee Caddesi’nin yerlisi olarak görülüyor. Özellikle Abdi İpekçi Caddesi, Chanel ve Prada gibi çok sayıda lüks mağazaya ev sahipliği yapıyor. Birçok ünlü isim, alışveriş için burayı tercih ediyor. Dolayısıyla vitrinlere bakarken her an yanınızda televizyondan veya gazetelerden tanıdığınız biriyle karşılabiliyorsunuz. Mim Kemal Öke Caddesi ve Atiye Sokak meşhur tasarımcıların butikleri ve takı dükkanlarıyla öne çıkıyor. Valikonağı Caddesi’nde de yerli ve yabancı her fiyat aralığında mağazalar var. Sokak alışverişi yapmanın en güzel yanı, dükkan gezmekten yorulduktan sonra dinlenmek için tek tip değil, onlarca restoran ya da kafeden birini seçebilme imkanınız oluyor. Özellikle Nişantaşı bölgesinde, her şık dükkanın civarında aklınıza gelen tüm ülkelerin mutfaklarına ait bir kafe veya restoran bulabiliyor ya da güzel bir İtalyan kahvesi yudumlayabiliyorsunuz. Abdi İpekçi ve civarında dizilmiş Kırıntı, The House Cafe, Salomanje gibi popüler kafeler dışında İzzet Çapa imzalı Limonata veya Süpermarket gibi konsept restoranları deneyebilirsiniz. Nişantaşı’nda gece hayatı da oldukça renkli. Yemekten sonra eğlenceye devam etmek için her zevke uygun mekan var. Lipsi’de taverna havasıyla, Scotch’da disko, biraz aşağıda Akaretler’de yer alan Al Jamal’de dansözlerle eğlenebilirsiniz.

SON TREND: KULEDİBİ

ikinci el satan dükkanlar veya küçük butikler keşfetmek isteyenler içinse önerimiz, Galata’daki Kuledibi. Son birkaç yıldır artan popüleritisine rağmen henüz büyük markaların istilasına uğramadığından, burada daha orijinal şeyler bulabiliyorsunuz. Ara sokaklarda özellikle genç Türk tasarımcıların mağazaları var. Öykü Thurston ve Yasemin Özeri’nin açtığı Laundromat’ta, her odada farklı bir tasarımcıyı keşfetme imkanınız oluyor. ikinci el’de, porselen tabaklardan gözlüklere, plastik oyuncaklardan teneke kutulara kadar Avrupa’daki bit pazarlarını aratmayacak çeşitlilikte parça bulunuyor. Model Ağu Yağtu’nun sahibi olduğu Second Chance, Lanvin gibi markaları ucuza bulabileceğiniz Paristexas, etnik ve otantik giysiler satan Adem&Havva, farklı ürünler arayanlar için. Tasarımcı Bahar Korçan, Simay Bülbül ve takı tasarımcısı Bihter Ayda Pekin’in butikleri de burada. spor ayakkabı tutkunlarının mutlaka uğraması gereken dükkansa Lastik Pabuç. Aklınıza gelen her markanın spor ayakkabılarını bu dükkanda bulabiliyorsunuz. Bu arada hazır Galata tarafına gitmişken, kuleyi gezebilir, Kamondo Merdivenleri’ni ve Galata Mevlevihanesi’ni görebilirsiniz. Akşamsa, biraz yukarı Asmalımescit tarafına gitmenizi öneririz. Gece hayatının kalbinin attığı Asmalımescit, özellikle haftasonları gençlerin akınına uğruyor. Yan yana dizilmiş kafeler gece 23.00’ten sonra bara dönüşüyor. Ancak erken gitmelisiniz, çoğu zaman dar sokaklarda kalabalıktan yaya trafiği oluşuyor. Vaktinde gidip oturuncaysa hem içkinizin tadını çıkarıp, hem de ilerlemeye çalışan insanları seyredebiliyorsunuz. KafePi, Otto ve Lokal en popülerlerden. Çağan Irmak’ın çektiği ve büyük ilgi gören Issız Adam filmi, Asmalımescit’teki Leblon’da çekilmişti. Meraklıları için uğramaya değer.

PERA RUHU

AVM sevmiyor ama sokaklarda kaybolmak da istemiyorsanız, tüm mağazaların tek bir caddede dizili olduğu alışveriş bölgelerini tercih edebilirsiniz. Bunların başında elbette Beyoğlu’ndaki meşhur İstiklal Caddesi geliyor. Trafiğe kapalı cadde, günün her saati kalabalık. 3 kilometre uzunluğundaki yolun iki tarafında dünyaca ünlü markalardan ucuz giysi satan pasajlara, turistik eşyalar satan dükkanlardan bijütericilere ve kitapçılara kadar çok sayıda mağaza var. Başından sonuna tramvayla geçebiliyorsunuz. İlgilenenler için sanat galerileri, acıkanlar için her damak zevkine uygun restoran ve kafeler bulunuyor. Çiçek Pasajı’nın tarihi ortamında veya Nevizade’de fasıl eşliğinde rakı-balık keyfi için sizi cezbetmeye çalışan çok sayıda mekandan birini tercih edebilirsiniz. Müzikseverler için her akşam bir konser bulmak mümkün. Babylon’da dünyaca ünlü isimlerden birini dinleyebilir, Hayal Kahvesi’nde

False