YUMURTA SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
- Lezzetli bir yumurta yemek istiyorsanız öncelikle yumurtalarınızın taze olmasına özen gösterin.
- Satın alırken yumurtaları sallayın. Eğer salladıkça içinden ses çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir.
- Yumurtanın tazeliğini anlamanın bir diğer yolu daha vardır. Yumurtayı bir miktar soğuk suyun içine attığınızda dibe çöküyorsa yumurta tazedir.
- Kabukları mat ve pürüzsüz olan yumurtaları tercih edin.
- Yumurtaların kabuğunun çatlamaması için yumurtanın oda sıcaklığında beklemesi gerekir.
YUMURTA HAŞLARKEN BUNLARA DİKKAT!
- Haşlamadan önce yumurtanızı dolaptan çıkarıp oda sıcaklığında bekletin.
- Haşlama yapacağınız kabın içine yumurtayı bir kaşık yardımı ile koyun ki yine çatlamasını önleyebilin.
- Ayrıca çatlamasın diye içine bir miktar tuz atabilirsiniz.
- Tuz ayrıca kabuklarının daha kolay soyulmasını sağlar.
- Çapı dar ve yüksek olan bir kap tercih ederseniz yumurtalar pişme esnasında çarpıp çatlamaz.
- Orta ateşte haşlamaya özen gösterin. Çok yüksek ateşte yumurtalar birbirini kırabilir. Kısık ateşte pişerse pişme süresini tam ayarlayamayabilirsiniz.
- Ayrıca çatlamasın diye içine bir miktar tuz atabilirsiniz.
- Tuz ayrıca kabuklarının daha kolay soyulmasını sağlar.
- Çapı dar ve yüksek olan bir kap tercih ederseniz yumurtalar pişme esnasında çarpıp çatlamaz.
- Orta ateşte haşlamaya özen gösterin. Çok yüksek ateşte yumurtalar birbirini kırabilir. Kısık ateşte pişerse pişme süresini tam ayarlayamayabilirsiniz.
- Yumurtayı orta ateşte 3-4 dakika kadar pişirin.
- Bu süre su kaynamaya başladıktan sonraki süredir.
- Süre sonunda yumurtayı soğuk suya tutun ve yumurta kasesine koyun.
- Yumurtanın üstünden bir çay kaşığı büyüklüğünde soyun.
- Beyazı çok katılaşmadan hafif sıvı halde kalmalı ve sarısı da oldukça sıvıysa rafadan yumurtanızın kıvamını tutturmuşsunuz demektir.
- Yine yumurtayı kaşık ile suya bırakın ve içine tuz atın.
- Kayısı kıvamında yumurtanın pişirme süresi ortalama 5-6 dakikadır.
- Kaynattığınız yumurtayı cezveden kaşık yardımı ile alıp, soğuk su dolu kasenin içerisine bırakın.
- 4-5 saniye kadar bekleyin ve tabağa koyun.
- Yumurta kaşığın tersi ile vurun ve biraz daha soğumasını sağlayın.
- Yumurtayı soyduğunuzda beyazının pişmiş, sarısının dış kısmı pişmiş iç kısmının da hafif cıvık olması gerekir.
KATI YUMURTA NASIL PİŞİRİLİR?
- Yumurtanın çatlamasını engellemek için suya bir miktar tuz ilave edin ve orta açık ateşte haşlamaya bırakın.
- Eğer yumurtanızı katı yemeyi seviyorsanız yaklaşık 8-9 dakika kadar pişirmeniz gerekir.
- Bu sürenin sonunda ocağın altını kapatıp 2-3 dakika daha kabın içinde bırakın.
- Eğer bir yumurtayı 12 dakikadan fazla pişirirseniz sarısının dışı yeşile döner ki bu pek sağlıklı değildir.
- Sarısının dışının yeşil olması demir miktarının yüzeye çıkması ve protein değerini kaybetmesi demektir.
HAŞLANMIŞ YUMURTAYI DAHA KOLAY SOYMANIN YOLLARI
- Haşlama suyuna attığınız bir tutam tuz yumurta kabuklarının daha kolay soyulmasına yardımcı olur.
- Haşlanan yumurtaları bir kaşık yardımı ile suyun içine alın ve 10-15 saniye bekletin.
- Haşlanan yumurtanın kabuğuna kaşığın tersiyle vurursanız kabuğu çok daha kolay soyulur.
- Taze yumurta bayat yumurtaya göre biraz daha zor soyulur, kabuk yumurtadan ayrılmakta zorlanır. Bu nedenle muhakkak soğuk suda şoklama yöntemi uygulayarak kabuklarını daha kolay soyabilirsiniz.
- Yumurtayı soğutmadan yiyin ki lezzetini kaybetmesin.
- Taze yumurta bayat yumurtaya göre biraz daha zor soyulur, kabuk yumurtadan ayrılmakta zorlanır.
- Bu nedenle muhakkak soğuk suda şoklama yöntemi uygulayarak kabuklarını daha kolay soyabilirsiniz.
Peki siz yumurtanızı nasıl yemeyi seviyorsunuz?
BÖYLE KABARAN OMLET YAPMANIN PÜF NOKTALARI İÇİN TIKLAYIN