Merve Tığlı Çınar
Merve Tığlı Çınar
Merve Tığlı Çınar

Adet döneminde lifli besinleri sınırlandırın

Adet dönemindeki şişkinliği önlemek için dikkat edilecek noktalar…

Haberin Devamı

Yorgunluk, karbonhidrata olan düşkünlük, şişkinlik, mide bulantısı da en çok görülen adet dönemi semptomlarından. Özellikle şişkinlik hem fiziksel görüntü hem de rahatsızlık açısından kadınların korkulu rüyası.

Şişkinliğe karşı neler yapılabilir?

  • Gazlı içeceklerden kaçının: Gazlı ve şekerli içecekler içerisinde karbondioksit ve adından da anlaşılacağı gibi yüksek derecede şeker bulundururlar. Bu karbondioksit bizim sindirim kanalımızdan girerek rahatsız ve şiş hissetmemize yol açarlar. Dahası yüksek şeker alımıyla vücuttan atılan suyun yeri doldurulmazsa vücutta çok daha fazla ödem toplanmasına sebep olur. Şişkinliği engellemek için gazlı ve şekerli içecekler yerine 2,5-3 lt su tüketmeyi tercih edin!
  • Gaz yapan yiyecekleri tüketmemeye özen gösterin: Vücudunuzun bazı besinleri parçalaması ve sindirmesi daha zordur. Zoru seven bu besinler sindirim sisteminde gaz ve şişkinliğe sebep olabilirler. Ancak bu besinler kişiden kişiye göre değişir. En sık rahatsızlığa neden olanlar arasında; brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, nohut, kuru fasulye, lahana gibi besinler geliyor. Haftanızı rahat geçirmek ve karnınızdaki şişliği indirmek istiyorsanız hafta boyunca bu besinlerden tüketmemeniz en doğrusu.
  • Tuzdan kaçının: Yiyeceklere ekstra tuz atmak bir kenarda dursun tuzlu besinlerden mümkün olabildiğine kaçının. Vücudun çok fazla su tutmasına neden olacak tuz, şişkinliğinizin iki katına çıkmasına sebep olabilir. İşlenmiş etler, turşu, cips, bisküvi, soya sosu, ketçap, hardal ve salata sosları içeriğinde en fazla tuzu barındıran besinlerden. Bu besinleri tüketmek yerine tercihinizi yoğurt, taze meyve, sebze, çiğ fındık, badem, kaju vb. kuruyemişlerden yana kullanın.
  • Şeker alkollerine dikkat: Sorbitol ve maltitol genellikle şekersiz yiyeceklerde ve sakızlarda bulunan şeker alkolleridir. Maalesef bu şeker alkollerini bazı kişiler çok zor sindirir ve özellikle sindirim sistemi çok hassas olan kişilerde şişkinlik ve gaz oluşumuna sebep olabilir. Eğer halihazırda bir şişkinlik probleminiz varsa veya adet dönemindeyseniz şekersiz sakızları, bisküvileri, diyet içecekleri ve şeker alkolü içeren diğer besinleri o hafta boyunca tüketmemeniz en doğrusu!
  • Lif alımını sınırlayın: Evet günlük beslenmenizde lif alımı oldukça önemli. Ancak aşırı hassas kişilerde şişkinliğe yol açabiliyor. Adet döneminde kahvaltılık gevrek, yulaf, nohut ve yeşil mercimek gibi lifli besinleri tükettiğinizde vücudunuzun nasıl tepki verdiğini inceleyin. Eğer çok fazla rahatsız olmuyorsanız belirli miktarlarda tüketebilirsiniz. Ancak sizi oldukça rahatsız ediyorsa bu besinleri o hafta boyunca sınırlamanız en iyisi. Sindiriminizi rahatlatmak adına su tüketiminizi arttırmayı ihmal etmeyin.
  • Büyük porsiyonlara sınır getirin: Büyük porsiyonlarda, yağlı, şekerli besinler tüketmek midenizi rahatsız edebilir ve daha da şiş hissetmenize neden olabilir. Kendinize bu şekilde eziyet etmek yerine gün boyunca küçük ve hafif öğünler yapmaya çalışın. Her 4-5 saatte bir sağlıklı besinler tüketerek metabolizmanızı canlandırabilir ve şişkinliklerin üstesinden gelebilirsiniz. Yoğurt, süt, taze meyve, salata ve ızgara sebze gibi seçeneklerle kendinizi çok rahat ve mutlu hissedeceksiniz.
  • Protein tüketmeye özen gösterin: Her öğünde mutlaka protein kaynaklarından bir miktar tüketmeye özen gösterin. Doğal bir diüretik olan bu besin öğesi vücudunuzun ödem atmasına yardımcı olacağı için şişkinlik sıkıntınıza ilaç gibi gelecek. Örneğin kahvaltıda yağlı poğaçalar yerine 3 yumurta beyazı ve bol yeşillikli omlet yanına biraz taze meyve tüketerek işe başlayabilirsiniz. Omlet yüksek protein içeriğiyle güne harika bir başlangıç yapmanıza yardımcı olacak.