Lesli Maya
Lesli Maya
Lesli Maya

Yeni doğan bebeklerde uyku problemlerini çözmek için 5 temel prensip

Bir zamanlar yeni doğan bebeğini sakinleştirmekte çok zorlanan bir anne olarak sizlerle paylaşmak isterim. Eğer siz de bu konuda zorluk yaşıyorsanız, bu yazıya bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Bir zamanlar yeni doğan bebeğini sakinleştirmekte çok zorlanan bir anne olarak sizlerle paylaşmak isterim. Eğer siz de bu konuda zorluk yaşıyorsanız, aşağıdaki yazıya bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Yeni doğan bebeklerde uyku problemlerini çözmek için 5 temel prensip

Dünyaca ünlü pediatrist ve ‘Mahallenin En Mutlu Bebeği’ yazarı Dr. Harvey Karp yaptığı araştırmalarda, huysuz bebeklerin sakin kalmak için rahimde hissettikleri şeye ihtiyaç duyduğuna inanıyor. Bu nedenle bebeğin kendisini doğumdan sonraki ilk üç-dört ayda hala rahimde hissedebilmesi için 5 temel prensip geliştirmiş:

1- Kundaklama (Sarmalanmışlık hissi): Kollardan sıkı, bacaklar esnek.
2-Yan ya da yüzükoyun tutuş: Uyutmak için değil sakinleştirmek için.
3-Şşş sesi-beyaz gürültü (Bebeğin en sevdiği ses)
4-Sallanma (Ritmik ve monoton) 
5- Emme (Meme, parmak, emzik)

Haberin Devamı

Bu 5S yöntemi ile amaç, sakinleşme refleksini harekete geçirerek, huysuz ve ağlayan bebeğinizi sakinleştirmektir.

Gelelim, sırayla bu adımları ne olduğunu anlamaya...

1) Kundaklama

Kundaklama, bebeğin kendini anne karnında hissetmesini sağlayarak sakinleştirme refleksini harekete geçiren, 5S yönteminin ilk adımıdır. Bebeklerin çoğu, kundağa sarılmaya karşı başlangıçta tepki gösterir, buna hazırlıklıklı olun. Dr. Karp, bebeğin gündüz ve gece her uykuda kundaklanmasını önerir. Kundaklanan bebeğin uyku sırasında her zaman sırt üstü yatırılması gerekir. Kundağın doğru şekilde yapılması çok önemlidir (Kollardan sıkı, bacaklardan gevşek olacak şekilde).

2) Yan ya da yüzükoyun tutuş

• Sırt üstü yatmak, uyumak için tek güvenli pozisyondur. Bir bebeğin huysuzluğunu gidermek için ise en kötüsüdür diye belirtir Dr. Harvey Karp. Huzursuzlanan bebekler, sırtüstü pozisyonda kendilerini düşüyormuş gibi güvensiz hissederler.
• Ağlayan bebeğinizi sakinleştirmek için en iyi pozisyon, kundak yaptıktan sonra yan ya da karın üstü pozisyonda tutmanız veya omzunuzun üzerine yerleştirmeniz olacaktır.
• Bebeğinizi yan ya da karın üzeri yatarken asla yalnız bırakmayın (Ani bebek ölümü ve boğulma riski sebebiyle).
• Bebeğiniz uyuduğunda sırt üstü pozisyonda yattığından emin olunuz. 

Haberin Devamı

3) Şşş/ Beyaz gürültü

Bir bebek için güçlü bir "şşş" sesi, huzurun sesidir. Bunun sebebi de anne karnındayken duydukları sesin, elektrikli süpürgeden bile daha yüksek olmasıydı. Bu yüzden, sanılanın aksine, sessiz odalar bebekleri bir parça kızdırabiliyor.

Bir bebek ağladığı zaman sakinleştirme refleksini harekete geçirmek için gereken sesi, bebeğinizin kulağına eğilerek yüksek sesle “Şşşşşş” sesi çıkararak yaratabilirsiniz. Bebeğiniz sakinleşir sakinleşmez, sakinleştirme refleksini açık tutmak için duş sesi yüksekliğinde (65-70 desibel) olan beyaz gürültüyü arkada planda açık tutabilirsiniz.

En iyi beyaz gürültü, bebeğin anne karnında duyduğu sesi taklit eden sestir. Beyaz gürültü, tıpkı kundakta olduğu gibi günde 24 saat kullanılmaz. Beyaz gürültüyü, ağlama nöbetlerinde bebeğinizi sakinleştirmek için ve gece -gündüz uykusu esnasında (arka planda kısık seste) kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Beyaz gürültü sesi için ses makinelerinden, CD, mobil uygulamalardan, MP3’ten faydalanabilirsiniz.

Eğer telefondan açıyorsanız, radyasyondan dolayı telefonunuzu mutlaka uçak moduna getirin.

Nedir beyaz gürültü sesleri?

Deniz, yağmur, rüzgar sesi, radyo dalgası, aspiratör, fön makinesi, duş sesi gibi rahatlatıcı seslere verilen ad. Dr. Karp, en azından bebeğinizin 1. yaş gününe kadar beyaz gürültüden faydalanmanızı öneriyor. Ya buna bağımlı olursa, o zaman ne yaparız dediğinizi duyar gibiyim :) Buna bağımlı olacak diye korkmayın.

Peki bu sesten vazgeçirmek için ne mi yapacaksınız?

Sadece sesi yavaş yavaş azaltarak çalın, bir ila iki hafta içerisine tarih olacaktır. Bir hastalık/ gezi esnasında yeniden kullanmak isterseniz, birkaç gün sesi önceki yüksekliğinde çalabilirsiniz. 

4) Sallanma

Haberin Devamı

Bebeğinizin baş ve boynunu destekleyerek hafifçe sallamanız anne karnı ortamını taklit ederek bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olur. Bu sallama hareketinin, ritmik ve salınım şeklinde olması tavsiye edilmektedir.
Salıncaklar, araba koltuklarından daha güvenlidir, yine de bebeğinizi salıncakta uyutacaksanız, bunu güvenli bir şekilde yapmalısınız.

Dr. Karp 'ın salıncağın güvenli kullanımı ile ilgili bazı önerileri:

Sadece yana yatık türde bir salıncak kullanın. Salıncağı kullanmadan doktorunuzun onayını alın. Sallanan bebeğinizin kundağa sarıldığından ve emniyet kemeri ile düzgünce bağlandığından emin olun. Bebeğiniz salıncaktayken, guruldamayı andıran beyaz gürültü kullanın.

Haberin Devamı

Salıncakta öncelikle yüksek hız kullanın. Yavaş hız, sakinleştirme refleksini harekete geçirmek için önemlidir. Sallanan bebeğinizi asla yalnız bırakmayın. 

5) Emme

Bebeğinizi emzirin veya emzik verin. Emme 5. Kuraldır fakat bu onu en son sırada yapmanız anlamına gelmez.

Dr. Harvey Karp, 5S yöntemi doğru uygulanırsa, %98 oranında etkili olduğunu belirtmektedir.