Aybars Akkor
Aybars Akkor
Aybars Akkor

Fıtığın baş suçlusu stres!

Üzüntüsünü içine atan kişilerin bel fıtığına yakalanma riski çok daha fazla...

Haberin Devamı

Fıtığın en büyük sebebi stres... Çünkü keyifle yapılan hiçbir hareket fıtığa neden olmaz. Ancak stresli, üzüntülü ya da sinirliyken yapılan en ufak bir hareket bile bel ya da boyun fıtığı oluşmasına neden olabilir. Bunun en güzel örneği tatile gidildiğinde boyun ve bel ağrılarının evde bırakılmasıdır. Tatilde günlük yaşamda kişiyi zorlayacak, ağrı ya da sızıya neden olacak hareketler sürekli yapıldığı halde hiç bir sıkıntı yaşanmaz. Hatta kişi kendisini gençleşmiş ve oldukça dinç hisseder. Yürür, hoplar, zıplar hiçbir ağrı hissetmez… Fakat tatilden dönülür dönülmez, trafikte ya da havaalanında yaşanan en ufak bir sorunda, hatta tatile giderken rahatlıkla taşınan bavulu taşımakta bile zorlanmalar başlar. Bel ve boyun ağrıları yeniden ortaya çıkar. Fıtık ağrıları dayanılmayacak şekilde artar. Çünkü tatilden dönüş sendromu stresin daha da artmasına neden olur.

Haberin Devamı

FITIK NASIL ENGELLENİR?

Fıtığın baş suçlusu stres

Özellikle hassas ve üzüntüsünü içine atan kişilerin bel fıtığına yakalanma riski çok daha fazladır. İçe atılan stres ve üzüntü zamanla birikime neden olur ve genel sağlığın bozulmasına yol olacak ani patlamalara yol açar. Bu patlamanın bel ya da boyun fıtığına dönüşmesi aslında çok daha hafif bir şeydir, çünkü beyin kanaması ya da kalp krizi şeklinde dışa vurması çok daha tehlikeli durumlara neden olur.

ÜZÜNTÜ VE STRESİ İÇİNİZE ATMAYIN

Fıtığın baş suçlusu stres

Fıtığı engellemenin birinci yolu stres yönetimi yapmayı öğrenmektir. Stres ve üzüntüye maruz kaldığınızda içe atmamak, sıkıntıyı yenmeye çalışmak, sizi strese sokan durumlardan kurtulabilmenin yollarını bulabilmektir. İkinci yöntem ise eğer size sıkıntı veren durumdan kurtulamıyorsanız ve içinde bulunduğunuz stresle baş edemiyorsanız ağır işleri yapmayı erteleyerek kendinize dinlenmek için süre tanımak ya da stresiniz geçip sakinleşinceye kadar uzanmak fayda sağlayacaktır. Kısacası fıtığa yakalanmamak için öncellikle ‘hayır’ demeyi öğrenmek gerekir. Bunu yapamadığımız sürece hiçbirimiz fıtık olma riskinden kurtulamayacağız.

Haberin Devamı

HANGİ NOKTADA AMELİYAT GEREKİR?

Fıtığın baş suçlusu stres

Fıtık omurgalar arasında bulunan disk dediğimiz yumuşak maddenin dışa doğru taşma durumudur. Basit bir benzetmeyle omurgalar iki tost ekmeği, disk de aralarındaki peynir olarak düşünülürse tost ekmekleri ısıtıldığında peynir nasıl dışarı doğru akarsa fıtıklaşma denilen olay da böyle gerçekleşir. Aynı benzetme ile devam edilirse, taşan peynir bazı durumlarda içeri sokulabilir, bazen sokulamaz. İçeri sokulamadığı durumlarda alınması gerekir. İşte ameliyat bu noktada gerekiyor. Bel fıtığı ameliyatları artık çok kolaylaştı. Operasyon ufak bir delikten girilerek 2 saat içinde gerçekleştirilebiliyor.