Ahmet Özyazgan
Ahmet Özyazgan
Ahmet Özyazgan

Boyunuzu mu uzatmak istiyorsunuz?

Egzersiz, sağlıklı yaşam tarzı belki boyunuzu birkaç santim uzatabilir ama...

Haberin Devamı

Boyun uzunluğunu genellikle kemiklerin uzunluğu belirler. İnsanlar büyüdükçe, kemikler de büyür ve yavaş yavaş boyun uzunluğunu belirleyen en önemli unsur haline gelir. Eğer hala ergenlik dönemindeyseniz uzamak için hala birçok şans var demektir. Günlük hayatta uygulanabilecek boy uzatma sporları ve doğru beslenme ile boyun biraz daha uzaması sağlanabilir. Ancak yetişkin biri yani büyüme plakları kapanmış kişiler için boy uzatmak için cerrahi seçenekler dışında yapabilecek neredeyse pek bir şey yoktur. Bu durumda sağlıklı beslenme, egzersiz, sağlıklı yaşam tarzı belki boyunuzu birkaç santim uzatabilir ama gözle görülür bir katkı sağlamaz.

BOY UZATMA AMELİYATI NEDİR?

Bacak uzatma operasyonu olarak da bilinen boy uzatma ameliyatı, kol ve bacakların uzamasını sağlayan bir dizi operasyondur. Operasyonda öncelikle kemik kesilir ve açılmış kemikler etrafına eksternal fiksatör cihazı takılır. Fiksatör cihazı yardımıyla kemik her gün yavaş yavaş açılır ve kemikte boşluk oluşur. Açılan aralık kemik dokusuyla yavaş yavaş dolar. Uzatma süreci, istenilen veya optimum uzunluğa ulaşıldığı zaman durdurulur. Hasta, kemik sertleşinceye kadar fiksatör cihazını kullanmaya devam eder. Kemik sertleştikten sonra küçük bir operasyonla fiksatör cihazı çıkarılır.

Haberin Devamı

12 CM’E KADAR UZATILABİLİYOR

Bacak uzatma operasyonun tüm süreci yaklaşık 6 ila 12 ay sürebilir. Hastanın en azından yaklaşık 6 ay boyunca koltuk değneği vs. kullanması gerekebilir. Boy uzatma ameliyatının sonucu olarak yetişkinlerde 6 - 12 santimetreye varan bir boy artışı görülebilir. Çocuklarda ise 20 - 30 cm arasında bir uzama sağlanabilir. Uzama oranları kişiden kişiye değişiklik gösterir. Çünkü uzama daha çok bu ameliyat için ne kadar bütçe ve zaman ayrıldığına; ayrıca ağrıyla, hareket kısıtlaması ve diğer rahatsız edici durumlarla edilen mücadeleye bağlıdır.

UZUN VE ZAHMETLİ BİR SÜREÇ

Boy uzatma ya da diğer bir adıyla bacak uzatma operasyonu sadece bacak deformiteleri olan kısa boylu insanlara tavsiye edilir. Eğer gerçekten ameliyata ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, ameliyatla birlikte mücadele vermeniz gerekir. Çünkü bacak uzatma ameliyatı son derece uzun ve zahmetli bir süreçtir. Sonunda ulaşacağınız uzuma oranı genellikle verilen mücadeleye değse de süreç hakkında tam anlamıyla bilgi sahibi olarak kararlı bir şekilde başlamalısınız. Boy uzatma ameliyatının maliyeti; ameliyatın yapılacağı kliniğe, konumuna ve cerraha göre değişiklik gösterebilir. Bu uzun ve zorlu süreçte cerrahınızı, hastanenizi ve size yardımcı olacak ekibi dikkatli seçmelisiniz. Bu, sizin iyileşme sürecinizde en büyük destekçiniz olacaktır.

Haberin Devamı

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Op. Dr. Ahmet Özyazgan