Tatilcilere 'turist ishali' uyarısı!

Güncelleme Tarihi:

Tatilcilere turist ishali uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2015 14:00

Turist ishalinden korunmak için seyahatinizde yiyecek ve içeceklerinizi iyi seçin!

Haberin Devamı

Yapılan araştırmalara göre seyahatlerde sıkça rastlanan sağlık sorunlarından biri de turist ishali olarak karşımıza çıkıyor. Yaklaşık her yıl 10 milyon insanda görülen bu rahatsızlık, seyahat bölgesindeki yiyecek ve içeceklerdeki mikroorganizmalardan bulaşıyor. Özellikle yaz aylarında insanların seyahat bölgelerine akın etmesi ile birlikte yaşanan rahatsızlarda büyük oranda artış izleniyor.

Yiyecek ve içeceklerdeki mikroorganizmalarla bulaşıyor!

Dünyada her yıl 1 milyar insanın yaptığı yurtiçi ve yurtdışı tatil gezileri bazen sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bunlar arasında en dikkati çeken turist ishalinin seyahat bölgesindeki yiyecek ve içeceklerdeki mikroorganizmalarla bulaştığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Zerrin Beykal; “Çoğunluğu bakterilerden oluşan virüs ve parazitler özellikle kirli musluk suları, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, kanalizasyon suyu ile sulanan çiğ sebze ve meyve, pişmemiş veya az pişmiş et ve deniz ürünlerinden vücuda bulaşabilir. 

Haberin Devamı

Turist ishalinin zamanı belli olmuyor!

Bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler, kronik barsak hastalığı olanlar, şeker hastaları ve sürekli mide asidini azaltıcı ilaç alanlar hastalığa tutulma açısından yüksek risk taşırlar” dedi.Turist ishali bazen gezinin ilk haftasında, bazen gezi boyunca, bazen de gezi bittikten sonra ortaya çıkabiliyor. Hijyen koşulları bakımında da en riskli sayılan bölgeler Afrika, Latin Amerika, Ortadoğu ve Asya ülkeleri olarak sıralanıyor. Ülkemizde de doğu ve güneydoğu bölgeleri önlem alınması gereken yerler arasında yer alıyor.

Bu belirtilere dikkat!

Hastalığın belirtileri, günde 4-5 kez sulu dışkılama, kramp tarzında karın ağrısı, karın şişkinliği, bulantı, kusma, ateş, halsiz şeklinde görülüyor. Çoğu hastanın 1-2 gün içinde kendiliğinden düzeldiğini açıklayan Dr. Beykal; “ Ancak çocuk ve riskli gruplarda sıvı ve elektrolit kaybı fazla olabilir. Bu durumda mutlaka doktora başvurmak gerekir” dedi. Doktor kontrolünde, gaitanın makroskobik ve mikroskobik incelemesi, gaitada virüs bakılması ve gaita kültürü ile ayrıca enfeksiyonla ilgili kan testleri yapılıyor. Damardan sıvı tedavisi de yapılabiliyor. Eğer belirtiler ağırsa kişiye antibiyotik tedavisi de eklenebiliyor.

Alınması gereken önlemler!

  • Açıkta ve sokakta satılan ve hijyenik koşullarda olduğuna inanmadığımız hiçbir yiyecek ve içecek tüketmemek
  • Az pişmiş veya pişmemiş et ve balık ürünleri yememek
  • Taze meyve ve sebzelerin kabuklu olanların kabuklarını soymadan asla yememek
  • Kapalı şişe suyu tüketmek
  • İyi pişmiş ve ambalajlı yiyecekler, kaynamış suyla yapılan sıcak çay ve kahve tüketmek
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!