AİHM’ye yargıç adayı listesinde pürüz çıktı

Güncelleme Tarihi:

AİHM’ye yargıç adayı listesinde pürüz çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2016 00:16

TÜRKİYE’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) görev süresi mayıs 2017’de dolacak olan yargıç Işıl Karakaş’ın yerine önerdiği üç ismi değerlendiren Avrupa Konseyi (AK) bünyesindeki ‘danışma komisyonu’ niteliğindeki uzmanlar kurulu, Ankara’ya listeyi gözden geçirme tavsiyesinde bulundu.

Haberin Devamı

Bu tavsiyeye gerekçe olarak ise önerilen adayların görev için gerekli şartları karşılamaması gösterildi. Türkiye, Karakaş’ın yerine Adalet Bakanlığı’ndan bir, Yurtdışı Türkler Başkanlığı’ndan bir ve bir de akademisyen olmak üzere üç kişiyi aday gösterdi. Türkiye, ‘gözden geçirme’ tavsiyesini değerlendirmeye alırken listenin değiştirilmesi doğrultusunda adım atılması görüşünün öne çıkmaya başladığı öğrenildi.

SEÇİLME KRİTERLERİ NET

AİHM’ye yargıç seçme sürecinde, gerekli hukuki niteliklerin ve deneyimin yanı sıra bazı pratik unsurlara da özellikle dikkat ediliyor. Bu bağlamda ilgili devletin kadın-erkek dengesini gözeten, şeffaf şekilde belirlenmiş üç kişilik bir liste sunması gerekiyor. Adayların AİHM’nin çalışma dili olan İngilizce ya da Fransızcayı aktif şekilde kullanabilmeleri, tam hakim olmadıkları diğer dil konusunda ise en azından pasif bilgi düzeyine sahip olması bekleniyor. Benzer bir sorun, Karakaş’ın seçimiyle sonuçlanan 2007’deki sürecin başında da yaşanmıştı. İlk liste kabul edilmeyince ikinci listeye Prof. Işıl Karakaş dahil edilmişti. Işıl Karakaş mayıs 2008’de göreve başlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!