Ah bir de şu kas ağrıları olmasa...

Güncelleme Tarihi:

Ah bir de şu kas ağrıları olmasa...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2016 17:00

Egzersiz ya da biraz hareket sonrasında kaslarınız mı ağrıyor? Kendinize çok ham olduğunuzu, sporun size göre olmadığını sakın söylemeyin. Birkaç basit tavsiyeye uyarsanız, kas ağrısı kaderiniz olmaktan kolayca çıkar.

Haberin Devamı

Egzersiz yapanların kaçınılmaz kaderinin kas ağrısı çekmek olduğu düşünülür. Aslında hiç de öyle değil. Egzersiz aşamasında uygulayabileceğiniz ağrı önleyici yöntemlerin yanı sıra, egzersiz sonrasında gecikmeli başlayan kas ağrıları ile başa çıkmanızı sağlayacak etkili çözümler mevcut.

NEDEN KAS AĞRISI YAŞIYORUZ?

Ah bir de şu kas ağrıları olmasa...

Kas ağrıları, 3 farklı şekilde gerçekleşiyor:

1- Egzersiz yaparken ya da hemen bitiminde.

2- Hamlık sebebiyle spor yaptıktan sonra 24-72 saat içerisinde.

3- Krampların eşlik ettiği ağrılar şeklinde.

Bu ağrı tiplerinin her biri farklı zamanlarda farklı nedenlerle gerçekleşebilir.

Egzersiz sırasında hissedilen kas ağrısı, vücut kimyasında değişkenlik gösteren miktar ve salınım oranlarındaki asit, iyon, protein ve hormonların da dahil olduğu bir kombinasyonun sonucu olarak ortaya çıkar. Yapılan son araştırmalar, uzun zamandır ağrıların ana sebebi olarak kabul edilen laktik asidin tek suçlu olmadığını ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Ah bir de şu kas ağrıları olmasa...

Sıkı bir egzersiz sonrası 24-72 saat içerisinde ortaya çıkan kas ağrılarının sebebi tam olarak bilinmese de, uzmanlar inflamasyonla (dokuların ısınma, kızarma ve şişme tepkisi göstermesi) bağlantısı olduğunu dile getiriyor.

Kramplar ise aniden, yoğun ve elektriksel olarak aktif kasılmalar halinde motor sinirlerin aşırı hareketinden kaynaklanıyor.

EGZERSİZ SIRASINDA NE YAPMALI? 

Ah bir de şu kas ağrıları olmasa...

ISINMA

Egzersiz öncesi ve sonrası esneme hareketleri ile kasları ısıtarak esnetmek, ağrıları önlemedeki en etkili yöntemlerden birisidir. Kasların ısısını yükseltip, kas dokularının elastikliğini ve kas bağlarının genişleme kapasitesini artırarak yırtılmalara karşı direnç oluşturduğumuzda, kasılmaların şiddetini yumuşatabiliriz.

KÖPÜK RULO

Haberin Devamı

Köpük rulo, temel ısınma hareketlerine destek sağlamasının yanı sıra egzersiz sonrası oluşan kas ağrıları için de önleyici bir araç niteliğinde. Yer egzersizlerinde kullanılan köpük rulo, ölü dokularla birlikte laktik asidin kaslardan dışarı atılmasını sağlarken bir yandan da kasların bükülebilirlik gelişimine destek olur.

EGZERSİZ SONRASI OLUŞAN KAS AĞRILARIYLA NASIL BAŞA ÇIKABİLİRİZ? 

Ah bir de şu kas ağrıları olmasa...

REHİDRASYON

Öncelikle vücudunuzda kaybedilen su seviyesini yerine getirin. Su seviyenizi, ürin renginize bakarak anlayabilirsiniz. Elma suyu rengi size daha fazla su içmeniz gerektiğini gösterir.

ATIŞTIRMA

Egzersizin ardından yarım saat içerisinde protein açısından zengin gıdalar tüketmek, kasların iyileşmek üzere ihtiyaç duyduğu besini sağlar. Tek seferde besin yüklemesi yapmak yerine, bir kaç saatte bir atıştırmalar halinde yemek daha etkili olacaktır.

Haberin Devamı

Ah bir de şu kas ağrıları olmasa...

TUZ BANYOSU

Kasları gevşetmek üzere bir başka etkili yöntem de tuz banyosudur. Bileşiklerinde pek çok minerali barındıran tuzlar; hücreleri beslerken, su da kan akışını hızlandırıcı özelliği ile rahatlamanızı ve derin bir uyku çekmenizi sağlar. Özellikle de ismini İngiltere’deki doğal kaynaklardan alan Epsom tuzu, içeriğindeki magnezyumun cilt tarafından emilebilir olması nedeniyle kas ağrılarını hafifletmede oldukça iddialıdır.

UYKU

Vücudunuzdaki kas oluşumunu sağlayan kimyasallar, derin uyku aşamasında aktivitesini arttırır. Kesintisiz olarak en az 7 saat uyuduğunuzda kas oluşumunuzu desteklemiş olursunuz. Pek çok antrenör, tam bir iyileşme için sporcularının en az 8-9 saat uyumasını önerir.

ESNEKLİK

Haberin Devamı

Ah bir de şu kas ağrıları olmasa...

Esnek bir vücuda sahip olmak, hem egzersiz sırasında hem de günlük yaşantıda daha az kas ağrısı çekmenin püf noktalarından biridir. Kaslarımız esnekliğe alıştıkça, gün içerisindeki yüklenmelere ve stres birikimlerine daha kolay adapte oluyor. Vücudunuzun esnekliğini yeniden farketmek için FitWell’in ‘Esnek Ol Fit Görün’ programını deneyebilirsiniz.

Bu program kısa zamanda, bedeninizi yormadan esnek bir yapıya kavuşmanızı sağlıyor ve aynı zamanda fit bir görünüme sahip olmanızı hedefliyor. 

MASAJ

Hamlık ağrıları için en iyi çözüm kan dolaşımını artırmaktır. El masaj aletlerini kullanarak kendinize yapacağınız bir masaj bile çok efektif sonuçlar verecektir.

Haberin Devamı

Ah bir de şu kas ağrıları olmasa...
 tarafından hazırlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!