GeriSeyahat Ağlayan Ana artık gülümsüyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ağlayan Ana artık gülümsüyor

Ağlayan Ana artık gülümsüyor

Gürcistan sahilindeki Anaklia (Ağlayan Ana) üç köyün birleştirilmesiyle oluşan bir proje şehir. Denizin ortasında kule otel, gökdelenler mahallesi gibi iddialı girişimleri başlatıp öne çıkmaya hazırlanıyor. Okurumuz, gezgin müzikçi Attila Atasoy yazdı.

Osmanlılar, Gürcistan’ın 1723’te ele geçirdikleri bu kıyılarından kız ve oğlanları devşirip sarayda kullanırmış. Geride kalan gözü yaşlı anneler kente adını vermiş. Abhazya’ya komşu Samegrelo-Zemo Svaneti Bölgesi’ndeki Anaklia, şimdilerde Antalya’nın Belek sahillerine dönüşme yolunda. Yatırımcı Türklere göz kırpıyor.

AKDENİZ SAHİLİ GİBİ

Gürcistan’daki karayolu yolculuğunda Batum’un 108 hektarlık subtropikal botanik vadisinden sonra 150 kilometre kuzeyde farklı bir iklim ve şaşkınlık bizi bekliyor... Kafkas dağlarının eteklerindeki sahil şeridinde doğa gür ve yeşil. Yol boyunca iki katlı şirin evlerden oluşan köyler sıralanmış. Asfaltta inek, manda, domuzlar serbest geziyor. Halk doğayla öyle uyumlu ki, yola oturmuş hayvanların yanından bile özenle geçiyor. Son iki yılda kayda değer kaza görülmemiş.
Gür yeşilliğin nihayetinde Anaklia’ya varıyorsunuz. Ve iklim değişiyor. Tanrı Karadeniz’in doğu çanağına torpil geçmiş. Şans Gürcülere gülmüş. Farklı mikroklimalar sayesinde Batum çevresinde subtropikal iklim görülürken, kuzeye doğru Akdeniz iklimi oluşuyor. Anaklia’nın tatil kenti seçilmesi bu yüzden: Uzun bir yaz sezonu vaat eden Akdeniz iklimi.
Doğanın alabildiğine cömert davrandığı kıyılar kâh Konyaaltı oluyor, kâh Marmaris. Ve hüzünle de olsa kıyılarımızın 1970’li yılların başındaki bakir halini hatırlatıyor.

YATIRIMCIYA 15 YIL VERGİ YOK

Anaklia projesi iki yıldır sürüyor ve yatırımcılara cazip imkanlar sunuyor. Altyapı, su, elektrik devlet tarafından sağlanıyor. 15 yıl vergi alınmıyor. Daha ne olsun?
Hayvancılık ve balıkçılıkla geçinen halk şimdilerde pansiyonculuğa başlamış. Narenciye bahçelerindeki tek veya iki katlı şirin evler konuklarını bekliyor.
Annesi bir Gürcü’yle evletip Tiflis’e yerleşen Putin’in baskısıyla Gürcistan vizeyi kaldırıp kapılarını Rus ve Türklere açtı. Gürcü gümrüklerinde yeterince kolaylık görüyorsunuz. Fakat Türk gümrüklerinden geçenler kötü davranıştan şikayetçi. Yetkililerin bilgisine.

KISA KISA

* Gürcistan’ın yüzölçümü 80 bin kilometrekare, nüfusu beş milyon. Kapitalizme geçiş sürecinde gururu sarsılsa da çıkış yolunu bulmuş görünüyor. * Para birimi Lari. 1 dolar 1.6 Lari. Alışverişte TL de geçiyor.

False