Ağlatan konuşma

Güncelleme Tarihi:

Ağlatan konuşma
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2016 00:41

ABD’den video konferans yoluyla toplantıya bağlanan Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, “Rol modeliniz kim” sorusuna, arkasındaki Atatürk fotoğrafını göstererek yanıt verdi. Sancar, kendisini en çok üzenin ise ‘terörün bitmemesi’ olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

BU yıl 28’incisi düzenlenen, İstanbul’daki Kristal Elma Festivali’nin ikinci günündeki programa ABD’de kurduğu Türkevi’nden video konferans yoluyla bağlanan Prof. Dr. Aziz Sancar, katılımcılara duygulu anlar yaşattı. Kimya dalında geçen yıl Nobel Ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar’la ilgili belgesel hazırlayan gazeteci Nebil Özgentürk, bilim adamına, “İçinizde ukte kalmış, bunu da yapamadım dediğiniz bir şey var mı” sorusunu yöneltti. Prof. Dr. Sancar şu yanıtı verdi:

HER ŞEYİ BIRAKIP TÜRKİYE’YE GELİRDİM
“Hayatımda... (Duygulanarak) Şimdi ağlatacaksınız beni... Nobel’i de, bütün bilimsel başarılarımı, her şeyimi Türkiye’de barış için verirdim. Eğer onu başarabilseydim, Türkiye’de barış olsa ben Nobel’den de vazgeçerim, keşiflerden de vazgeçerim. Beni hayatım boyunca en fazla düşündüren, en fazla kafamı yoran, üzen bu olmuştur ve hep düşünmüşümdür; ben memleketime nasıl barış getirebilirim... Maalesef bir yolunu bulamadım. Eğer bulsam, bilimi, her şeyi bırakıp Türkiye’ye gelir yapardım. Fakat bir yolunu bulamadım. En çok Türkiye’de huzur ve barışın olmaması beni üzüyor. Keşke olsaydı, keşke görebilsem. 70 yaşındayım, inşallah ben hayattayken olur, görürüm, bunun biraz huzurunu ve sevincini yaşarım. Tek arzum odur, memleketimde huzur, memleketimde barış… Vatan sevgim olmasaydı buralara ulaşamazdım. Çok çalışın, çocuklarınıza da hem çok çalışmayı hem de vatan sevgisini öğretin.”
Bu sözler salonda duygusal bir hava yaratırken, pek çok davetlinin gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Prof. Dr. Aziz Sancar, Özgentürk’ün “Rol modeliniz kimdir” sorusu üzerine de arkasındaki duvarda fotoğrafı asılı duran Atatürk’ü kastederek “Modelimi arkamda görüyorsunuz” dedi.

DNA'NIN PİRİ REİS HARİTASINI ÇIKARDIK
“BULUŞLARIMIN insan sağlığı ve kanseri önleme üzerine faydalı olmasını isterim” diyen Prof. Dr. Aziz Sancar’ın üzerinde çalıştığı son proje yine kanserle ilgili. Prof. Dr. Sancar, ‘DNA’nın Piri Reis haritasını çıkardıklarını’ ve bunun kanser tedavisine büyük katkısı olacağını söyledi. ABD’deki Türk çocuklarını barındırmak ve Türk kültürünü Amerikalılara tanıtmak için kurduğu, en büyük desteği eşi ve manevi kızından gördüğünü söylediği Türkevi’yle ilgili ise Prof. Dr. Sancar şunları anlattı: “Ben ABD’ye geldiğimde çok güçlük çektim. Benim olduğum yerde Türk yoktu. ABD’ye gelen gençler de bu zorluğu çekmesin istedim. Bir de Amerikalıların yüzde 90’ı Türkiye’yi bilmiyor. Türkevi için devletten hiç destek almadım, kendi çabalarım ve milletin desteğiyle 8 yıldır orası kullanılıyor.”

BAKMADAN GEÇME!