Uzmanlar uyarıyor: Vertigosu olanlar bunlara dikkat etmeli!  

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar uyarıyor: Vertigosu olanlar bunlara dikkat etmeli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2022 15:59

Vertigo, kişilere etraflarında dönüyormuş hissiyatı veren bir yanılsama durumudur. Halk arasında bu nedenle daha çok baş dönmesi olarak isimlendirilmektedir. Ancak her yaşanan baş dönmesi vertigo değildir. Vertigo hastalığının kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, hastanın durumuna göre bir yol izlenebilmektedir.

Vertigo tipleri nelerdir?

Vertigonun periferik ve santral olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Vertigonun nedeni kulaktaki bir sorunla alakalı ise periferik, merkezi sinir sistemi ile alakalı ise santral olarak tanımlanmaktadır. Vertigo hastalığını yaşayanların neredeyse %80’inde periferik vertigo görülmektedir. Periferik vertigonun da kendi içinde çeşitleri bulunmaktadır. Santral vertigo ise  en sık beyne giden kan akışının azalması sonucunda dokuların beslenememesi yani tıp literatüründeki beyin sapı iskemisi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında nadir de olsa şu durumlar da santral vertigoya neden olabilmektedir;

  • MS hastalığı
  • Tümörler
  • Enfeksiyonlar
  • Kafa yaralanmaları
  • Kafatasındaki kırıklar
  • Nöbetler

Uzmanlar uyarıyor: Vertigosu olanlar bunlara dikkat etmeli

Bu belirtilerin arkasındaki sorun vertigo olabilir!

Vertigonun en sık rastlanan belirtisi baş dönmesidir. Diğer belirtiler arasında ise şunlar bulunmaktadır;

  • Hızlı şekilde tekrar eden anormal göz hareketleri
  • Bulantı ve kusma
  • Tek kulakta duyma kaybı, tek ve her ikisinde çınlama
  • Görmede odaklanma zorluğu, denge kaybı
  • Kimi beyin hastalıklarına bağlı baş ağrısı, konuşma güçlüğü, çift görme, kol ya da bacakta güçsüzlük, bilinç kaybı

Uzmanlar uyarıyor: Vertigosu olanlar bunlara dikkat etmeli

Vertigo tedavisi nedir?

Vertigo bir hastalık olarak değil de semptom olarak görüldüğü için tedavisi için altında yatan sebepleri bulmak önemlidir. Vertigo için hastanelerin kulak burun boğaz ya da nöroloji bölümlerine gitmek gerekmektedir. Radyolojik görüntüleme yöntemleri ile hastalara vertigo tanısı konulabilmektedir. Kesin bir tedavisi yoktur ancak kişilere uzman hekim kanaatince cerrahi yöntemler ve fizyoterapi uygulanabilmektedir. Çeşitli ilaç ve fiziksel tedavilerle vertigoya çözüm aranmaktadır.

Vertigosu olanlar bunlara dikkat etmeli!

Sigara kullanmak, aşırı tuzlu ve şekerli gıdalar ile çay ve kahve gibi kafeinli içecekler tüketmek, aşırı kilo alımı vertigolu bireyleri kötü etkilemektedir.  Stresten uzaklaşmak, kilo ve tansiyonu düzenli kontrol etmek, kası çalıştıran sporlar yapmak ise vertigoya iyi gelen bireysel yöntemler arasında bulunmaktadır.

Dr. İrem Dilan Erdem

uzmandoktor.net/

İlandır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!