Huawei MatePad Pro 2022 incelemesi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2022 22:32

Huawei'nin 12.6 inç büyüklüğünde ekranıyla dikkat çeken yeni tableti MatePad Pro 2022, güçlü özelliklerini ergonomik tasarımıyla birleştiriyor. Dizüstü bilgisayar ve tablet arasında kullanıcısına esneklik sunan MatePad Pro 2022'nin öne çıkan özelliklerini yakından inceliyoruz.

Bu yıl incelediğim kaçıncı Huawei ürün olduğunu dahi inanın hatırlamıyorum. Yeni teknolojileri öyle hızlı geliştiriyor ve kullanıma sunuyor ki Huawei’nin hızına yetişmek gerçekten çok zor. Hem çok farklı kategorilerde öne çıkan çözümleriyle dikkat çekiyor hem de bu cihazların birbirleriyle olan müthiş uyumu da düşünüldüğünde kullanıcıların pek çok açıdan ihtiyacını fazlasıyla karşılayan çözümler ortaya çıkıyor. İşte bu kapsamda geliştirilen yeni MatePad Pro da ‘daha akıllı bir tablet’ deneyimini kullanıcısına sunuyor.

Her zaman olduğu gibi önce tasarımıyla ürünü değerlendirmeye başlayalım. 12.6 inç büyüklüğünde bir ekranı var. Ekran gövde oranı da yüzde 90 seviyelerinde. Bu büyük ekranla eşlik eden kompakt gövde, aynı zamanda dayanıklı bir yapıda ve kire karşı dirençli bir tasarıma sahip. Buzlama işlemi kullanılarak tasarlanmış ve ortaya oldukça estetik görünen bir tablet ortaya çıkmış.

Sadece siyah renkte kasayla geliyor. 6.5 mm inceliğinde ve 609 gram ağırlığında bir tablet kullanıyoruz. Yani yanınızda taşımak çocuk oyuncağı. İster elinizde her yere taşıyın, isterseniz çantanıza koyun. Ağırlığı hiç dert değil.

Huawei MatePad Pro 2022 incelemesi

Geçen yılın MatePad’ine kıyasla tasarım tarafında oldukça benzer bir yapıda olsa da, dikkatle bakıldığında pek çok önemli yeniliği de beraberinde getirdiğini görüyoruz. Ekran kalitesinden görsel ve işitsel deneyime, yazılımından donanımına kadar önemli değişimler söz konusu.

12.6 inç’lik büyük bir FullView ekranımız var ve OLED teknolojisini kullanan bu özel ekran, 120 Hz ekran yenileme hızını da destekliyor. Renk hassasiyeti noktasında çok başarılı ve gözün gördüğü renkler ekranda da görünür durumda. Haliyle özellikle tasarımcılar, fotoğrafçılar ve çizim yapanlar için deneyim çok daha üst düzeyde.

Uygulamaları kullanırken, oyun oynarken ya da ana ekranda dolaşırken bu akıcı ekran deneyiminin tadını çıkarıyorsunuz.

Huawei MatePad Pro 2022 incelemesi

1.000.000:1 kontrast oranı sunan ve 2460x1600 piksel çözünürlük sunan yeni MatePad Pro, aynı zamanda 600 NIT'e kadar maksimum parlaklık seviyesine ulaşabiliyor. Böylece bahçede, kafede, ofiste nerede çalışırsanız çalışın ekranı rahatça görebiliyorsunuz. Tabletiniz üzerinden özellikle de sık sık okuma yapıyorsanız eKitap modunu kullanabilirsiniz. Böylece okuma sırasında gözleriniz yorulmamış olur ve kitap okur gibi tabletinizden yüksek verim alabilirsiniz.

Diğer Huawei ürünlerinde olduğu gibi MatePad Pro, göz sağlığımızı da korumayı ihmal etmiyor. Donanım düzeyinde düşük mavi ışıklı göz koruma özellikleri sayesinde ekrandan yayılan zararlı mavi ışık filtreleniyor, gözlerimiz uzun süreli kullanımlarda zarar görmüyor.

Ekranla ilgili sevdiğim bir başka nokta da Always On Display (AOD) olarak da bildiğimiz Her Zaman Açık Ekran özelliği… Bu özellik, ekran kilitliyken de saati, bildirimleri ve göze hoş görünen temaları ekrana yansıtabilmemizi sağlıyor. Bu özelliği kullanabilmek için Ayarlar > Ekran ve Parlaklık ayarına girerek Aktif Bekleme Ekranı’na dokunuyoruz. Burada ekran kilitliyken hangi temanın görünmesini istiyorsanız onu seçiyorsunuz. Hepsi bu. Bu özellik bataryaya minik de olsa yük bindirdiğinden pil seviyesi yüzde 10’un altına düştüğünde bu özellik kullanılamıyor.

Huawei MatePad Pro 2022 incelemesi

Huawei cihazları birbiriyle pek çok açıdan uyumlu. Özellikle de ekrandaki renk tutarlılıkları oldukça başarılı. Şöyle ki, bir görüntünün Huawei telefonunuzda, tabletinizde ve dizüstü bilgisayarınızda aynı şekilde görebiliyorsunuz. Evrensel Renk Tutarlılığı, tüm ekranlarınıza bozulmamış renkler uygulayarak bu bahsettiğimiz durumu gerçeğe dönüştürüyor.

Biraz da cihazın performansına bakalım. Yeni MatePad Pro, Huawei'nin geliştirdiği Kirin 9000E işlemciden gücünü alıyor. Tablete yüklediğiniz hemen her uygulama ve oyun akıcı bir şekilde çalışıyor. Ayrıca bu güçlü işlemciye 8 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza eşlik ediyor. Bu tableti ister ofis uygulamalarını kullanmak veya çizimleriniz için kullanın, isterseniz oyun oynayın ya da film ya da dizi seyredin. Nasılsa yeni MatePad Pro ile tüm bunların hepsini rahatça yapabilmek mümkün.

Dizi ve filmden bahsetmişken ses için de bir parantez açalım. Huawei Histen 7.0 desteğine sahip yeni MatePad Pro, ses performansıyla da öne çıkıyor. Yüksek ve düşük frekans bölme özelliğine sahip, özelleştirilmiş 8 hoparlörlü bir sistem mevcut ve sinematik düzeyde bir deneyim sunarak ses alanını genişletme imkanı veriyor. Bu hoparlörlerin hepsi de müziklerdeki ayrıntıları ortaya çıkarmak adına Huawei Sound’u arkasına alıyor.

Huawei MatePad Pro 2022 incelemesi

MatePad Pro’dan daha fazla verim alabilmek için yeni M-Pencil ile birlikte Akıllı Manyetik Klavye’ye de sahip olmamızda fayda var. Özellikle de Akıllı Manyetik Klavye sayesinde tabletimiz bilgisayara dönüşürken, aynı zamanda taşıma kılıfı olarak da iş görüyor. Tablete manyetik olarak takılabilen bu klavye, MatePad Pro’yu daha ergonomik bir hale getiriyor. İki farklı açıdan ekranı kullanabiliyoruz. Yani daha dik ya da daha yatay bir şekilde ekranı konumlandırabiliriyoruz. Tableti bu klavyeye yerleştirir yerleştirmez Bluetooth üzerinden otomatik olarak eşleşiyor. Manyetik bağlantı sonrası da klavyede otomatik şarj devreye giriyor. Klavyede çalışmak da keyifli. 1.3 mm uzunluğundaki tuş hareketi, yazma rahatlığınız için en doğru oranı sunuyor.

Yeni M-Pencil da MatePad Pro'nun önemli bileşenlerinden biri. Çizime meraklıysanız ya da işinizin bir parçasıyla mutlaka kullanmalısınız. Tasarımına bakıldığında standart bir kalem gibi dursa da, hem dış yüzeyinde hem de teknolojisinde önemli özelliklere sahip. M-Pencil, cilt yatıştırıcı formu ve rahat bir tutuş için antioksidan kaplamaya sahip yeni beyaz renk sürümüyle geliyor. Kalemin ekrana her vuruşunda, kağıdın üzerindeymiş gibi bir hissi alabiliyorsunuz. Kalemin uç kısmının şeffaf olması dahi bir amaca hizmet ediyor ve çizim yaparken ekranı daha iyi görmenizi sağlıyor.

Hemen her şeyi bir bilgisayardan farksız, ama gel gelelim ki yanınıza alıp tıpkı telefonumuzla yaptığımız gibi fotoğraf ve video da çekebiliyoruz. Arka yüzde ikili kamera kurulumu bulunuyor. f/1.8 diyafram açıklığındaki 13 MP çözünürlüğünde görüntü alan ana kameraya f/2.4 diyafram açıklığa sahip 8 MP geniş açılı kamera eşlik ediyor. Ön yüzde de görüntülü görüşmelerimizi yapabilmemizi sağlayan 8 MP bir kamera mevcut. 

Huawei MatePad Pro 2022 incelemesi

Batarya ömrüne gelelim şimdi de. 10050 mAh kapasiteli bataryasından enerjisini alan yeni MatePad Pro, oldukça uzun bir batarya ömrüne sahip. Örneğin 14 saate kadar 1080p videoyu kesintisiz oynatabiliyor.

Bu batarya aynı zamanda 40W kablolu SuperCharge ve 27W kablosuz hızlı şarj desteği de sunuyor.  Böylece priz başında uzun saatler beklemeden, oldukça kısa sürelerde tabletimizi şarj edebiliyoruz. Tablet, aynı zamanda 10W kablosuz ters şarj desteği de veriyor. Bu da tabletinizi kullanarak diğer cihazlarınızı, kablo gerekmeksizin şarj edebilmenizi sağlıyor.

Buraya kadar MatePad Pro’nun donanım tarafında neler yapabildiğine baktık. Peki yazılım ve kullanım tarafında MatePad Pro hangi özellikleriyle öne çıkıyor?

Huawei MatePad Pro 2022 incelemesi

Yeni MatePad Pro, uzun yıllardır alıştığımız EMUI yerine HarmonyOS 3 yüklü olarak kutusundan çıkıyor. Yani yepyeni bir arayüzle karşı karşıyayız. Android uygulamaları sorunsuz çalışıyor ve dilediğimiz herhangi bir uygulamayı AppGallery’den veya Gspace üzerinden tabletimize yükleyebiliyoruz. AppGallery üzerinden bulamadığımız uygulamaları da kendi resmi web sitelerinden ya da Petal Search üzerinden kolayca bulup indirebiliyoruz.

Gspace ise kullanıcıların çok daha fazla uygulamaya sorunsuz ulaşmasını sağlayan üçüncü parti bir uygulama mağazası. AppGallery üzerinden indirip kurduğunuzda artık Google servislerini kullanmaya başlayabilirsiniz. YouTube, Google Maps, Google Drive, Netflix, Disney Plus, Letgo dahil aklınıza ne gelirse Google Play Store üzerinden bulup yükleyebilirsiniz. Bu uygulamaları indirmek için Gspace’e giriyor, ardından Google Play Store’da hesabımıza erişerek çok daha geniş bir uygulama havuzuna ulaşabiliyoruz. Üstelik Gspace’in reklamsız yapısı da kullanımı zorlaştırmıyor, vakit kaybetmeden aradığımızı hızlıca bulabiliyoruz.

Gspace’in de hayatımıza girmesiyle birlikte kullanıcıların önünden bir engel daha kalkmış oldu ve artık bu uygulamayı acaba Huawei cihazlarımda kullanabilecek miyim gibi sorular mazide kaldı.

Huawei MatePad Pro 2022 incelemesi

HarmonyOS arayüzü oldukça sade ve kullanımı kolay. Yeni tasarımda dikkat çeken Alt İstasyon denilen kısımda sıkça kullandığımız uygulamalar ekrana geliyor. Böylece siz ayrıca müdahalede bulunmasanız da tabletiniz son eriştiğiniz ve sıkça kullandığınız uygulamaları elinizin altına getiriyor.

Akıllı Çoklu Pencere özelliği de oldukça kullanışlı. Birden çok işi aynı anda kolaylıkla yapmamıza izin veren bu özellik sayesinde kayan pencere, bölünmüş ekran görünümü veya her ikisi de kullanılarak tek seferde birden çok uygulama açabiliyoruz.

Uygulama Çoğaltıcı olarak da ifade edebileceğimiz AppMultiplier özelliği, cihazımız yatay şekilde dururken desteklenen uygulamaların çift pencerede veya optimize edilmiş tek pencere görünümünde gösterilmesini sağlıyor. Bu özelliği kullanmadığımız anlarda uygulamalar yalnızca dikey modda görüntülenirken, aktif kullanımda ise daha verimli bir kullanım söz konusu oluyor.

Huawei MatePad Pro 2022 incelemesi

Huawei cihazlarının birbirleriyle etkileşiminin oldukça iyi seviyede olduğunu biliyoruz. Cihazlar birbirleriyle eşleşmekle kalmayıp daha fazlasını yapabiliyor. Süper Cihaz özelliğini kullanarak Huawei ekosistemindeki diğer ürünlerinize kolayca bağlanabilirsiniz. Bağlantı kurmak için ilgili cihazı sürükleyip merkeze taşımak yeterli.

Çoklu Ekran İş Birliği de bu açıdan işinize fazlasıyla yarayacak bir özellik. Tabletinizi bilgisayarınıza bağlayarak tableti bir çizim tahtasına dönüştürebilir ve görüntüyü bilgisayarınıza yansıtabilirsiniz. Telefonunuza aynı yolla tablete bağlayıp büyük ekran üzerinden telefonunuzu kullanabilirsiniz.

MatePad Pro ile Bluetooth destekli fareniz ile klavyenizi kullanarak tabletinizi bir notebook’a rahatlıkla çevirebilirsiniz.

Sonuç itibariyle yeni MatePad Pro bir tabletten çok daha fazlası. Hem taşıması kolay, hem de çalışmalarımızdan maksimum verimi alabilmek mümkün. Üstelik uygulamalar noktasında engelimiz de yok ve AppGallery ve Gspace ile birlikte binlerce uygulama elimizin altında.

Detaylı bilgi için tıklayın.



İlandır

BAKMADAN GEÇME!