Hayatları satrançla değişiyor... Hakan Aran, satrancın toplumsal etkisine değindi

Güncelleme Tarihi:

Hayatları satrançla değişiyor... Hakan Aran, satrancın toplumsal etkisine değindi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2023 11:53

Başarılı satranç sporcuları ile bir araya gelen İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Sanırım insanın hayatında görebileceği en büyük mutluluklardan biri de bu şekilde verilen emeklerin meyveleri toplayabilmek. Böyle güzel sonuçlar alabilmek” dedi. Etkinlikte konuşan sporcular da satrancın kendilerine kattıklarına ve hayatlarına açtığı pencerelere vurgu yaptılar.

"Satranç bana sabretmeyi ve kendime güvenmeyi öğretti. En güzeli de benim ailem oldu... Her şey için teşekkürler.” Bu sözlerin sahibi 15 yaşındaki satranç sporcusu Miraç Melih Topuz. Miraç, hem Türkiye şampiyonu hem de Avrupa ikincisi. Tıpkı diğer sporcu arkadaşları gibi onun da gözleri parlıyor, geleceğe ışıl ışıl bakıyor. Elazığ’da TSF ve İş Bankası tarafından düzenlenen Sevgi Evleri projesinde yolunun kesiştiği satranç hocası Oğuzhan bey de bu örnek gencin geleceğine vurgu yapıyor: “Şu an çok duygulandım. Miraç çok başarılı bir örnek. Sevgi Evleri’ndeki çocuklara neleri başarabileceklerini gösteriyor. Ben de destek verilirse her çocuğun Miraç gibi olacağını biliyorum.”

SATRANÇ BURSU İLE ABD’de ÜNİVERSİTE

Yukarıdaki diyalog Türkiye Satranç Federasyonu ve Türkiye İş Bankası’nın sporcularla İstanbul’da bir araya geldiği Satrancın Yıldızları etkinliğinde gerçekleşti. Başarılı sporcular ve onların gurur dolu aileleri de İş Kuleleri’nde hazır bulundu. Minik sporcular, satrancın onları ne kadar heyecanlandırdığını anlatırken yaşca büyük olanlar ise hem satrançta hem de akademik hayatlarındaki hedeflerine vurgu yaptı, kazanımlarını anlattı. Onlardan biri de 2005 doğumlu sporcu Işık Can’dı. Can, “Bütün eğitim hayatımı satranç bursuyla güzel okullarda okudum. Çok sayıda yabancı arkadaşım oldu ve 40’tan fazla ülkeye gittim. Şimdi de satranç bursu sayesinde ABD’den üniversite için kabul aldım” sözleri ile satrancın kendi hayatındaki yerini vurguluyordu.

Hayatları satrançla değişiyor... Hakan Aran, satrancın toplumsal etkisine değindi
Gülkız Tulay - Hakan Aran

EN BÜYÜK MUTLULUKLARDAN

Sporcuları dinleyen İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ise “Keşke her sponsorluğumuz bu kadar insana değebilse. Bu kadar güzel sonuçlar doğurabilse. Sanırım insanın hayatında görebileceği en büyük mutluluklardan biri de bu şekilde emek verilen konularda meyveleri toplayabilmek. Böyle güzel sonuçlar görebilmek. Ayrıca, insan hayatına dokunan bir konuda başarılar kazanıp arkadan gelen gençlere umut hikayeleri yazmak ve bunların örnek olduğunu görmek çok önemli. Hem sporcular hem antrenörler çok önemli bir görev üstleniyor” ifadelerini kullandı.

ZEKÂSINA HAYRAN KALDIĞIM GENÇ SPORCULARIMIZ VAR

ETKİNLİKTE konuşan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Cumhuriyetimizin 100. yılını bu özel yılın hakkını verecek etkinliklerle tamamlıyoruz. Satranç turnuvası da bu etkinliklerden biri oldu. Turnuvaya en üst düzey sporcularımız katıldı ve seyir zevki çok yüksekti. Herkes için ilgi çekiciydi” dedi. Satrancın kendi hayatında da önemli bir yeri olduğunu söyleyen Aran, “Bu yıl her akşam eve gittiğimde müsabakaları 5-6 saat boyunca banttan izledim. Sponsorluğumuzun en büyük katkısı da satrancı bu kadar yakından takip etmem oldu. Gerçekten çok heyecanlıydı. Son ana kadar kimin şampiyon olacağını kestirmek çok zordu. Sporcuları dikkatle izleyerek onları anlamaya çalıştım. Hatta çoğu ile tanışmak istedim. İzlerken zekâlarına hayran olduğum genç arkadaşlar var. Çok yaratıcı ve keyifli bir oyun. Aynı zamanda akılla duyguyu, öngörü ile sezgileri, disiplinle yaratıcılığı birleştiriyor. Kendini tekrar ediyormuş gibi görünse de her defasında sizi şaşırtıyor, yeni bir sayfa açıyor. Sponsorluğumuzun sonuçlarını bu şekilde görmek de ne kadar doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor” şeklinde konuştu.

HER TURNUVADAN KUPALARLA DÖNÜYORLAR

İŞ Bankası’nın kendileri için sadece bir sponsor olmadığını bunun bir yol arkadaşlığına dönüştüğünü anlatan Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay da şunları söyledi: “Hakan Aran’ın sporcularımıza ve satranca bu kadar hakim olması bizi çok mutlu ediyor. Özellikle satrancın Cumhuriyetimizin 100. yılında başarılı bir sene geçirmesi de bizim için gurur kaynağı. Sporcularımız neredeyse gittikleri her ülkeden kupalarla dönüyor, turnuvalara damga vuruyor. Bu yıl Avrupa Parlamentosu’nda satrançta örnek ülke olarak gösterildik. İlk 100’e ilk defa bir sporcu sokmayı başardık. 2005 yılında lisanslı sporcu sayımız 30 bin iken 2023 yılında bu rakam 1 milyon 200 binin üzerine çıktı. Türkiye İş Bankası ile iş birliğimiz sürecinde 1 olimpiyat şampiyonluğu, 1 olimpiyat ikinciliği, 41 dünya şampiyonluğu, 41 dünya ikinciliği, 44 dünya üçüncülüğü, 92 Avrupa şampiyonluğu, 86 Avrupa ikinciliği ve 77 Avrupa üçüncülüğü elde ettik. Bu yolda beraber yürümeye devam edeceğiz.”

İlandır

BAKMADAN GEÇME!