‘Gri Su’ projesiyle 1 milyon metreküp tasarruf

Güncelleme Tarihi:

‘Gri Su’ projesiyle 1 milyon metreküp tasarruf
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2023 12:33

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Edremit-Altınoluk Atık Su Arıtma Tesisi’nde ‘Gri Su’ projesini hayata geçirdi. Bu sayede 1 milyon metreküp atık su arıtılarak geri kazanılacak. Ve bu atık sular tarımsal sulama, peyzaj sulaması ve itfaiye hizmetlerinde yeniden kullanılacak.

Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir’de arıtılmış atık suların kullanım alanını genişletiyor. Yaşanması muhtemel su krizine karşı önlem alan Büyükşehir Belediyesi, Edremit-Altınoluk Atık Su Arıtma Tesisi’nde devreye aldığı sistemle, arıtılan gri suyu tarımsal sulamada, peyzaj sulamasında ve itfaiye hizmetlerinde kullanacak.

İSRAF SON BULUYOR

Atık suları alternatif bir su kaynağı olarak değerlendiren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, su kullanım oranını azaltmak, birincil su kaynaklarını korumak ve israfı önlemek amacıyla hayata geçirdiği gri su şebekesiyle 2024’te yaklaşık 1 milyon metreküp arıtılmış atık suyu geri kazanmayı amaçlıyor.

HEDEF YEŞİL DÖNGÜ

Başkan Yücel Yılmaz, “Suyu korumak en önemli görevlerimizden biri. Bunun için her türlü adımı atıyoruz. Su israfını önlemek, suyu daha verimli kullanmak için arıtılmış atık suların kullanım alanını genişlettik. Altınoluk Atık Su Arıtma Tesisi’nde kurduğumuz gri su şebekesiyle atık sudan arıtılan suyu tekrar kazanıp gerekli alanda kullanarak yeşil bir döngü oluşturacağız. Bu projeyi bölgemizde ilk kez biz hayata geçiriyoruz. Hayırlı olsun” dedi.

‘Gri Su’ projesiyle 1 milyon metreküp tasarruf

 

TARIMSAL SULAMA KAPASİTESİ 7 KAT ARTTI

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Havran’da, ulaşımdan altyapıya, millet bahçesinden tarımsal sulamaya kadar birçok projenin toplu açılışını yaptı. Yaklaşık 500 milyon liralık yatırımın devreye alındığı törende, Havran Ovası 2’nci Kısım Tarımsal Sulama Projesi’nin de tanıtımı yapıldı. Başkan Yücel Yılmaz, içme suyuna yaptığı yüzde 15’lik indirimin ardından, tarımsal sulamada da suya yüzde 15 indirim yaptıklarını müjdeledi. Başkan Yılmaz, yılda 900 milyon metreküplük suyu yöneten Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 33 olan tesis sayısını 75’e çıkararak toplam 71 bin 584 hektarlık alanda tarımsal sulama yaptığını açıkladı.

Havran’ın, Edremit’in ve Burhaniye’nin birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu söyleyen Başkan Yücel Yılmaz, Havran Barajı’nın Havranlı, Burhaniyeli, Edremitli üreticilerin yüzünü güldürdüğünü ve buraya yapılan arıtmanın da Körfez’in kirlenmesini engelleyen önemli noktalardan biri olduğunu ifade etti.

 

ARITILAN SUDA AKVARYUM BALIĞI BESLENİYOR

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Kepsut’ta kurduğu Biyolojik Arıtma Prosesli Atık Su Arıtma Tesisi’nde bitkiler aracılığıyla arıtılan sularda akvaryum balığı besliyor. Tesisin arıttığı su, Kepsut’un tarım arazilerinin sulanmasında kullanılacak. Tesisinin Türkiye’de ‘ilk’lerden biri olduğunu söyleyen Başkan Yücel Yılmaz, “Şehrin içinde daha az yer kaplayan, herhangi bir koku problemi yaşatmayacak, daha nitelikli ve kullanışlı bir tesisi Kepsut’a kazandırdık. Bunun gibi tesislerin sayısını artırmak istiyoruz. Şehrimizin farklı noktalarında da benzer çalışmaları yapıyoruz. Çünkü biz denizimizi, doğamızı önemsiyoruz” dedi.

İlandır 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!