Girişimcilikte eşitliği hedefliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Girişimcilikte eşitliği hedefliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2024 07:00

Kadın girişimcilerin cesaretlerinin artması, hikâyelerinin duyulması ve diğer kadınlara rol model olmaları için yola çıktıklarını ve 17 yıldır Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nı gerçekleştirdiklerini söyleyen Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya, “Şu an kadın girişimci oranımız yüzde 10’lar seviyesinde. Desteklerimizle önce dünyadaki kadın girişimci oranı olan yüzde 36’yı yakalamayı, sonra da kadın erkek eşitliği sağlamak amacıyla yüzde 50’ye ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’deki kadınların girişimci ruhunu ortaya çıkartarak, onları cesaretlendirmek ve yeni rol modeller yaratmak amacıyla düzenlenen ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’ bu yıl 17’nci kez gerçekleşti. İlk yıl sadece 103 kadın girişimcinin başvuruda bulunduğu yarışmaya bugüne kadar gelen toplam başvuru sayısı 45 bini aştı. “Biz yola çıktığımızda toplam ekosistem içinde yüzde 5 olan kadın girişimci oranı şu an yüzde 10’lar seviyesinde” diyen Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya, “Desteklerimizle önce dünyadaki kadın girişimci oranı olan yüzde 36’yı yakalamayı sonra da kadın erkek eşitliği sağlamak amacıyla yüzde 50’ye ulaşmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Garanti BBVA’nın, Ekonomist dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğiyle hayata geçirdiği projeyi ve hedeflerini Sibel Kaya’dan dinleyelim...

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması, ne zaman ve hangi amaçla başladı?

Sahada edindiğimiz tecrübeye önem veren bir banka olarak, müşterilerimizle sık sık bir araya geldiğimiz ziyaretlerde tanıştığımız kadın girişimcilerden etkileyici başarı hikâyeleri dinliyorduk. Ancak Anadolu’da gerçekleştirdiğimiz toplantılarda salonda söz alan KOBİ’lerin çoğunluğunun erkeklerden oluştuğunu görmemiz bizi harekete geçirdi. Bu farkındalıkla Kadın Girişimci Programını hayata geçiren ilk banka olduk.  2006’da finansman desteği ile başladığımız programımızda finansman sağlamanın tek başına yeterli olmadığını biliyorduk. Kadın girişimcilerin cesaretlerinin artması, hikayelerinin duyulması ve diğer kadınlara da rol model olmalarının da ne kadar önemli olduğunu gördük ve bu amaçla Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nı hayata geçirdik.

EKONOMİK BÜYÜME SAĞLAR

Kadın girişimcileri desteklemek neden bu kadar önemli?

Garanti BBVA olarak stratejik önceliklerimizin başında sürdürülebilirlik geliyor. Sürdürülebilirliğin en değerli başlıklarından biri de kapsayıcı büyü- me. Kapsayıcı büyüme ancak kadınların varlığı ve etkinliği ile gerçekleşebilir. Bu nedenle kadın konusunu odağımıza aldık. Aslında veriler de, verilen destek- lerle kadınların toplumsal rollerden sıyrılıp, güçlenmesinin ekonomik kalkınma ve sosyal refah için ne kadar önemli olduğunu bize gösteriyor.

Ekonomik katılım tarafında küresel iş gücünün yüzde 41.9’unu kadınlar oluştururken, Türkiye’de bu oran yüzde 36 seviyesinde. OECD genelinde kadın ve erkek aynı oranda iş gücüne katılırsa, 2060 yılı tahminine göre kişi başına GSYİH’de yüzde 9.2’lik genel bir artışa yol açabilir. Bu açıdan girişimciliğin toplumu dönüştürücü bir gücü bulunuyor. Dünya Girişimcilik Platformu’nun araştırmasına göre, girişimciliğe değer veren ve uygulayan ülkeler ekonomik açıdan büyüyor. Girişimciliğin, yeni işletmelerin kurulması, istihdam yaratması, yeniliklerin çoğalması, ekonominin büyümesi, toplumun refahını yükseltmesi gibi etkileri bulunuyor. Biz yola çıktığımızda toplam ekosistem içinde yüzde 5 olan kadın girişimci oranı şu an yüzde 10’lar seviyesinde. Desteklerimiz- le önce dünyadaki kadın girişimci oranı olan yüzde 36’yı yakalamayı sonra da kadın erkek eşitliği sağlamak amacıyla yüzde 50’ye ulaşmayı hedefliyoruz. Yarışmamız da bu konuda destekleyici oldu diyebilirim.

Girişimcilikte eşitliği hedefliyoruz

ROL MODEL OLDULAR

Bu yıl 17’ncisi gerçekleşen yarışmada nasıl bir yol kat edildi?

İlk yıllar sadece Türkiye’nin Kadın Girişimcisi kategorisinde 1. 2. ve 3’üncüleri seçiyorduk. Yıllar içinde başvuru sayısı arttıkça ve çeşitlendikçe birçok farklı alanda kadın girişimci olduğunu gördük. Anadolu’daki kadın girişimcilerden gelen başvurularla ‘Yöresinde Sürdürülebilir Fark Yaratan’ kategorisi doğdu. Ardından tüketici ihtiyaçları ve teknoloji geliştikçe inovatif ve yüksek etkili girişimlerin başvuruları ile ‘Gelecek Vadeden Kadın Girişimci’ kategorisini ekledik. Sosyal fayda yaratmanın önemi giderek artması da ‘Sosyal Etki Girişimi’ kategorimizi oluşturdu. Son olarak kadınların kurduğu ve işlettiği, birlikte üreterek güçlendikleri kooperatifleri dahil ederek yarışmamızın kapsayıcılığını kuvvetlendirdik.

Kadın girişimcilerin başka kadınlara rol model olması, girişimci olmak için cesaretlendirmesi çok önemli. Bugün başarıları ile tanıdığımız, bildiğimiz birçok kadın girişimcinin yolunun yarışmamızdan geçtiğini ve başka kadınlara da ilham verip, rol model olmalarına vesile olduğumuzu gururla söyleyebilirim. Bu vesile ile sadece kazanan kadın girişimcilere değil birçok kadının hayatına dokunmuş olduk.

İlk yıl sadece 103 kadın girişimcinin başvuruda bulunduğu yarışmaya gelen toplam başvuru sayısı 45 bini aştı. Tüm başvurulara baktığımızda yarışmamıza her yıl pek çok başvuru faaliyet alanında geliyor. Ancak inovatif, gelişime açık ve etki odaklı girişimlerin başvurularının giderek artış gösterdiğini de söyleyebiliriz.

200 MİLYAR TL DESTEK

Dereceye giren girişimcilere nasıl finansal destek sağlıyorsunuz? Bugüne kadar verilen toplam destek miktarı nedir?

Yarışmamızda “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” 200 bin TL’lik ödül kazanırken diğer 4 kategorimiz 150 bin TL’lik ödülün sahibi oluyor. Ancak asıl ödül yarışmaya katılarak kazandıkları.. Öte yandan sektörde öncü olduğumuz Kadın Girişimci Programımızla 2006 yılından beri kadın girişimci müşterilerimize özel finansman desteği sağlıyoruz. Bu kapsamda son 5 yılda 200 milyar TL’yi aşkın finansman desteğimiz oldu.

Aslında kadın girişimcilere olan çalışmalarımızın temelini oluşturan onlara yönelik ayrı bir yaklaşım sergileyen banka olarak, kendimizi tüm kadın girişimcilerimizin danışmanı ve çözüm ortağı olarak konumlandırıyoruz. Kadın girişimci müşterilerimizi şubelerimize davet ederek nakit akışı, tahsilat, ödeme ya da yatırım gibi öncelikli ihtiyaçlarını göz önünde bulundurup, girişimlerine özel finansal çözümler sunuyoruz.

EĞİTİM VE CESARET VERİYOR

Finansal destekle yetinmiyorsunuz... Eğitim, yeni pazarlara açılma sürecine de katkı sunuyorsunuz. Bu çalışmalardan bahseder misiniz?

Bu yola çıktığımızda kadın girişimcileri daha görünür yapmak ve sayısını artırmak ana amacımızdı. Bu amaçla finansman, cesaretlendirme, eğitim ve yeni pazarlar olarak 4 başlıkta bütünsel bir destek sunuyoruz. Finansman ve cesaretlendirmeyi sağlayan yarışmayla beraber kadın girişimcilerin yönetim becerilerinin gelişimi ve sürdürülebilirlikleri için Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ile Türkiye Kadın Girişimci Akademisini hayata geçiriyoruz. 12 yılda 5.000’e yakın kadın girişimci dijital pazarlama, müşteri deneyimi, sürdürülebilir şirket yönetimi ve yenilikçi iş modelleri geliştirme gibi başlıkları da içeren bu eğitimlerden faydalandı. Banka olarak, kadın girişimci işletmelerin gelişimi için yeni pazarlarda yer almalarını da çok kıymetli buluyoruz. KAGİ-DER’in hayata geçirdiği Ticaret Kadınları Platformu’nun ana destekçisi olarak yeni pazarlara erişimlerini kolaylaştırıyoruz.

‘HESABINI BİLEN KADINLAR’ PROGRAMINI BAŞLATTI

Odağına kadınları alan başka hangi projeleriniz var?

Kapsayıcı büyüme stratejimiz doğrultusunda henüz yolun başındaki kadınların; belki de geleceğin kadın girişimcilerinin desteklenmesi, potansiyellerini keşfetmeleri ve ekonomik hayata aktif katılımlarını sağlamak amacıyla “Hesabını Bilen Kadınlar” programını başlattık. Türkiye’de bankacılık hizmetlerinden yararlanamayan yaklaşık 12 milyon kadın bulunuyor. Bu programla, kadınları ekonomiye kazandırmayı amaçlıyoruz.

2024 YILI KAZANANLARI

  • Nagihan Yılmaz, DG Geri Kazanım girişimiyle “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi”,
  • Bilge Can, Anatolian Craft girişimiyle “Türkiye’nin Kadın Sosyal Etki Girişimcisi”,
  • Seyyare Sungur, Fındık Ocağı girişimiyle “Türkiye’nin Yöresinde Sürdürülebilir Fark Yaratan Kadın Girişimcisi”,
  • Şevin Ballıktaş, Usersdot girişimiyle “Türkiye’nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi” oldu.
  • Leyla Ayvazoğlu, Hatay Altınözü Zeytin Emeği Kadın Girişimi Kooperatifi (HAZEK) ile “Türkiye’nin Kadın Kooperatifi” ödülüne değer görüldü.

İlandır

BAKMADAN GEÇME!